BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 3

OMXS30: Positiv fortsättningsformation avslutade veckan

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Chansen för att golvet i den rådande tradingrangen ska punkteras ökar om bekräftelsenivån kring 50 hos dagsmomentum punkteras. En eventuell rekyl kommer däremot att erbjuda bättre edge att ta nya positioner för uppgång. Min grundsyn är positiv både på kort och lång sikt men jag vill helst se köparna komma tillbaks med kraft kring området mellan 1500 och golvet i den medellånga stigande trendkanalen som för tillfället möter upp kring 1490.”

Den gångna veckan inleddes med att golvet i tradingrangen punkterades och därefter föll kursen ner till 1500-nivån där köparna sög upp säljtrycket i fredags. Den kraftiga uppgången i fredags eliminerade hela nedgången under de första dagarna i förra veckan vilket fick veckan att stänga på ett marginellt plus. Totalt har OMXS30 därmed stigit med 0,4 procent sedan årsskiftet och följer än så länge den historiska utvecklingen väl.

I fredags blev Electrolux det enda storbolag som stängde
rött och backade 0,4 procent. Mest upp var Fingerprint Cards som klättrade 2,8 procent på eftermiddagen. Volvo hörde till de mest handlade med kursen 0,5 procent upp, sämre än index sedan Nordea Markets sänkt sin rekommendation till behåll från tidigare köp. Ericsson berättade om ett strategiskt partnerskap med China Mobile inom sakernas internet. Natixis Securities höjde samtidigt riktkursen till 60 kronor från 50 kronor och upprepade rekommendationen neutral. Aktien steg 1 procent till 53,10 kronor.

I veckografen avslutades det gångna året, som jag skrev för en vecka sedan, med stängningar långt ner i veckostaplarna. Förra veckan blev istället en hammerliknande positiv reversalstapel. I dagsgrafen bjöds vi på en positiv reversalstapel i onsdags som bekräftades med besked i fredags, med perfekt tajming. Nu blir det spännande att se om köparna har det självförtroende som krävs för att ta ut närmaste pivottopp vid 1541. Om det istället visar sig att vi får en ny lägre pivottopp vill jag helst inte se att 1500-nivån ger vika vid nästa rekyl för då ökar risken för ett besök nedåt 1470 eller eventuellt 1420.

Volymen har bortsett från i fredags noterats över det dagliga snittet men veckan avslutades trots den extremt positiva fortsättningsformationen med en volym som var 14 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen uppvisar med andra ord en viss svaghet men det är för tidigt att spekulera i det än. Idag kommer dock volymen att vara lägre än snittet eftersom de amerkanska börserna håller stängt.

64 procent av de 284 aktier jag dagligen följer steg i fredags och den svaga bredden är fortfarande som jag ser det en varningssignal. Bästa sektorer den gångna veckan blev defensiva kraftbolag och basråvaror och det var samma utseende i fredags. Sämst under veckan gick finans medan verkstad och telekom släpade efter i fredags även om även de stängde på plus.

Primärtrenden lutar svagt uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +0,9 vilket säger oss att vi ska vara relativt kortsiktiga med nya positioner tills en tydligare trend etablerats, men att undertonen är positiv.

MACD lämnade precis före jul en säljsignal och än så länge ser vi inga tecken på att den är på väg att elimineras av en ny köpsignal. Jag har de senaste dagarna påtalat att området kring nollan som vi vet utgör ett stödområde närmat sig och nu återstår att se om nivån håller, vilket är mycket positivt men det är ett svaghetstecken om nollan punkteras.

Dagsmomentum har sedan slutet av november vänt upp kring bekräftelsenivån men i måndags punkterades nivån. Inför fredagen skrev jag att det skulle bli spännande att se om det vi såg i början av november är på väg att upprepas, vilket det var goda chanser för. Förutsättningarna för att så blir fallet har nu ökat ytterligare.

Cykelindikatorn vände i fredags upp från 20-nivån och noteras inför veckostarten kring 43 och tillåter nya positioner för uppgång men vi ska dock vara beredda på att MA-20, taket i den fallande korta kanalen och den senaste pivottoppen vid 1541 kan bli tuffa att ta ut, speciellt när cykelindikatorn tar ut 50 och ännu hellre när 80-nivån för utandning närmar sig.

På ovansidan möter först taket i den kortsiktigt fallande kanalen vid 1530-1532 och därefter pivottoppen vid 1541 men framförallt taket i den rådande tradingrangen vid 1554.

På nedsidan möter först golvet i den stigande medellånga trendkanalen vid 1500 och därefter senaste pivotbotten vid 1460 och novemberbotten vid 1400.

På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1417 och att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som tar över taktpinnen på längre sikt.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge MA-50 pekar upp och kursen håller sig ovanför, eller vänder upp i zonen mellan MA-50 och MA-100.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv men om golvet i den stigande trendkanalen punkteras utan att snabbt återtas kan det leda till ett tilltagande säljtryck. Något annat än att för tillfället navigera för uppgång är fakirtrading.

Sammanfattning: Fredagens positiva fortsättningsformation, precis från 1500-nivån var perfekt lokaliserad. Den något svaga volymen oroar dock en del men om den tilltar de närmaste dagarna kan det vara tillfälligt. Det vill dock till att köparna inte vacklar vid kommande utmaningar kring 1530 och framförallt 1541 samt taket i den rådande tradingrangen kring 1554. Det vi inte vill se nu är en ny lägre pivottopp än den vi fick i början av året och att förra veckans lägsta därefter punkteras. Så länge fredagens candle är intakt navigerar jag vidare för uppgång.

Motstånd: 1530-1532 / 1541 / 1548-1554
Stöd: 1512 / 1500-1496 / 1480 / 1460

SP500: Uppladdningsfas inför nästa positiva trendfas

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Det råder en positiv underton och mycket tyder på att vi är på väg att få ett utbrott upp genom den rådande tradingrangen. Det råder dock en negativ divergens och tajmingen enligt cykelindikatorn är inte den bästa att ta nya positioner för uppgång. Att gå kort är däremot inte ett alternativ, än så länge.”

Den gångna veckan inleddes skvalpigt men både i onsdags och torsdags sögs säljtrycket upp och stängningarna skedde ovanför de kortare sentimentsnivåerna. Totalt föll SP500-indexet med marginella 0,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång hittills skrivs till 1,6 procent.

De två senaste veckornas candlesticks har stängt i de övre delarna strax under taket i den rådande tradingrangen och ATH. I det något längre perspektivet är det goda förutsättningar för en uppgång, om man studerar trendstyrkan och jämför med historien. I den negativa vågskålen har uppgången det senaste året på mer än en normal årsuppgång skapat en kraftig divergens. Jag har gått igenom SP500 sedan 1930 och till dags dato och kan inte hitta mer än tre tillfällen de senaste 80 åren där den negativa divergensen mot MACD i månadsgrafen var lika påtaglig. De tillfällen jag hittar där kursen rusat och det samtidigt uppstått tydliga negativa divergens mot MACD var från topparna 1966/1968, 1998/2000 och nu 2015/2007.

Volymen den gångna veckan har förutom att den avtagit dag för dag även noterats klart under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen (OBV) noteras strax under decembertopparna och utmanar tremånaderssnittet som inte punkterats sedan slutet av augusti.

VIX föll den gångna veckan med marginella 0,8 procent vilket innebär att nedgången sedan årsskiftet nu uppgår till 20 procent och noteringen 11,2 är den lägsta stängningsnivån på en månad ohc dessförinnan mitten av augusti. Fear & Greed-indexet har den senaste veckan fallit från 68 till 57 vilket kan jämföras med 86 för en månad sedan.

Årsmedelvärdet noteras stigande kring 2134 och primärtrenden (200-dagars medeltal) lutar uppåt och kring 2146. Trendfasindikatorn noteras kring +0,9 vilket innebär att vi för tillfället ska vara något mer kortsiktiga oavsett om man väljer att agera för upp- eller nedgång men att undertonen är positiv och åter närmar sig trendföljande strategier.

Cykelindikatorn vände för en vecka sedan ner från 90-nivån och noteras nu kring 68 och påminner oss om att när kursen befinner sig så nära ett viktigt motstånd är det dålig tajming att ta nya positioner för uppgång.

MACD lämnade strax innan jul en säljsignal, som fortfarande är intakt. Det blir nu spännande att se om det kommer att leda till en negativ trampolin eller en köpsignal.

Volatiliteten är nu nere på en lika låg nivå som i början av september. Det vi vet efter lågvollalägen är att utbrott ofta blir kraftfulla men vi kan aldrig i förväg veta om expansionen kommer att ske upp- eller ner.

På ovansidan möter först området 2278-2282 följt av taket i den stigande kilen som för tillfället noteras kring 2303.

På nedsidan möter först 2265-2260 följt av 2254 men framförallt golvet i tradingrangen vid 2235.

I den positiva vågskålen:
– Kursen befinner sig ovanför MA-200 som stiger kraftigt
– Sedan mars har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Nytt ATH 6/1 vid 2282,1
– Kursen har fortsatt vända upp vid allt högre pivotbottnar

I den negativa vågskålen:
– Negativ divergens strax under viktigt motstånd
– Säljsignal som håller på att utvecklas till en negativ trampolin i MACD

På lång sikt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Rekyler kan vara köpvärda hela vägen ner mot 2080 om omslaget sker med en tydlig formation och rejält tilltagande volym. Undertonen är positiv men utmanas nu.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv och inställd på fortsatta uppgångar men jag vill inte se att MA-50 punkteras och vänder ner.

På kort sikt (dagar till veckor) är utseendet positivt och allt mer talar för att vi är på väg att bjudas på en vollaexpansion norrut. I den negativa vågskålen råder en påtagligt negativ divergens.

De amerikanska börserna håller stängt pga Martin Luther King Day.

Sammanfattning: På sikt talar det mesta för att de amerikanska indexen ska bryta ut uppåt och så även SP500. Tajmingen ser dock inte så bra ut med negativa divergenser både i det korta och längre tidsperspektiven. Rekyler är intressanta men utbrott för tillfället något mer tveksamma att agera på. Att navigera för något annat än uppgång är för tillfället inte aktuellt.

Motstånd: 2278-2282 / 2296-2305 / 2330
Stöd: 2265-2260 / 2256-2254 / 2248 / 2235

DAX: Bättre att avvakta rekyl innan nya positioner tas

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Förutsättningarna för ytterligare uppgång är goda men att indexet för tillfället blivit överköpt och att det råder en påtaglig negativ divergens mot både dagsmomentum och MACD. Punkteras bekräftelsenivån hos dagsmomentum (just nu vid 75) är det mycket som talar för att en rekyl ner mot i första hand 11400.”

Den gångna veckan har präglats av skvalpiga rörelser där kursen skurit upp- och ner genom EMA-8. I veckografen utvecklades veckostapeln tillen dojiliknande candlestick och i dagsgrafen har kursen efter första handelsdagen i år öppnat och stängt inom en range som är mindre än 1,0 procent. Uppgången föregående vecka skrevs till måttliga 0,3 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 1,3 procent.

Vi får förflytta oss tillbaks till oktober 2015 för att hitta en lika positiv månadsstapel som december 2016 blev. Vad innebär det? Jo, att förutsättningarna för ytterligare uppgång är goda men att indexet för tillfället är överköpt och att det råder en påtaglig negativ divergens mot både dagsmomentum och MACD.

För två veckor sedan skrev jag att utvecklingen de fem första handelsdagarna i januari inte brukar vara så positiva men att vi de senaste åren sett ett annat mönster. Även i år blev det precis som 2014 och 2014 en positiv inledning av året men därefter har det det skvalpat fram och tillbaks.

Volymen har den gångna veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den långa trenden pekar upp och trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,7 vilket innebär att vi företrädesvis ska tillämpa trendföljande strategier och agera för uppgång när vi bjuds på positiva fortsättningsformationer.

För tillfället noterar jag dock en negativ divergens mot både dagsmomentum, cykelindikatorn och MACD som varnar för antingen en lugnare uppgångtakt, en kommande konsolidering eler en stundande rekyl.

På sikt talar det mesta för ett utbrott av den rådande tradingrangen och därefter vidare uppgångar mot 14200-nivån men det finns flera tuffa motståndnivåer bla ATH-noteringen och 13500 som först måste tas ut. Jag lär dock få möjlighet att återkomma till och mycket vatten ska först rinna under broarna innan dess.

Sammanfattning: Efter december månads kraftansträngning har indexet inlett året med en paus. Undertonen är fortsatt positiv men risken för en rekyl ner mot 50-dagars medelvärde ökar om 11400-nivån ger vika. Så länge köparna kommer tillbaks innan signifikanta bottnar punkteras utan att snabbt återtas är rekyler köpvärda vid positiva candlesticksformationer. För tillfället är inte tajmingen så bra för att köpa utbrott.

Motstånd: 11650 / 11685 / 11770 / 11850
Stöd: 11570 / 11495 / 11440 / 11365

Volvo B: Dubbeltopp eller lågvolatilt utbrott

Teknisk analys Volvo B: I samband med föregående analys togs triggern vid 107,40 ut och kursen fortsatte pliktskyldigt upp till 110 kronor (på öret) men utmanade golvet i tradingrangen några dagar kring årsskiftet. Den som tillämpade bar by bar kom ut på ungefär breakeven.

Den långa trenden som jag identifierar genom lutningen på MA-200 lutar uppåt vilket är positivt i min värld. Trendfasindikatorn skrivs till +1,7 vilket innebär att man företrädesvis ska vara köpare vid rekyler och utbrott som sker med engagemang utan att vara alltför euforiska eller avståndet till de kortare medelvärdena alltför stora.

Nu har aktien testat av 110-kronor två gåner den senaste månaden utan att ta ut nivån. På nedsidan hittar vi ett viktigt stödområde mellan 106,00-105,60.

Vollan är relativt låg och har inte varit lika extrem sedan början av oktober, då kursen även den gången misslyckats ta ut 100-kronorsnivån vilket ledde till en dubbeltopp med den matematiska målkursen kring 92 kronor. Om det visar sig att 105,60 punkteras utan att snabbt återtas får vi nu en signal om nedgång mot 100-kronorsnivån. Om det istället visar sig att 110,00 tas ut och hålls ställs siktet i första hand in mot 104,50.

Vi ser nu tecken på en ny negativ trampolin efter misslyckandet (ungefär en månad emellan vilket krävs) att ta ut toppen vid 110 kronor. Redan om MA-20 punkteras signaleras om ett test av tradingrangens botten vid 105,60 och om nivån punkteras en nedgång mot den psykologiska 100-kronorsnivån.

Sammanfattning: Förra veckans topp som åter testade 110-kronorsnivån men denna gång med lägre volym än för en månad sedan är ett svaghetstecken. Om det nu visar sig att golvet i tradingrangen vid 105,60 punkteras utan att snabbt återtas får vi en signal om nedgång ner mot 100 kronor. Skulle det istället visa sig att 110 kronor tas ut och hålls får vi istället en signal för en uppgång på ungefär 4 procent.

Motstånd: 108,90 / 110,00 / 111,80 / 114,50
Stöd: 107,70 / 105,60 / 103,10 / 100,00

Lundin Mining: Stor risk att husse kommer kalla hem hunden

Teknisk analys Lundin Mining: Efter rekylen ner mot den tidigare utbrottsnivån, som höll, togs de korta sentimentsnivåerna ut, volymen tilltog och Lumi har därefter rusat upp mot nästa anhalt 55 kronor som nåddes i fredags.

Den långa trenden pekar upp och och trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +5,1 vilket innebär att vi ska agera för uppgång vid positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler. Nivåer över 5 hos trendfasindikatorn är samtidigt en varningssignal och senast vi hade ett liknande utseende hos Lumi var i början av 2010.

Kursen har nu stigit med över 200 procent det senaste året och med över 60 procent sedan slutet av oktober och med nästan 30 procent bara i år. Det finns naturligtvis ingen naturlag som säger att aktien behöver vända ner men samtidigt ska vi dra öronen åt oss när placerarkollektivet inte längre bryr sig om varningssignaler.

Cykelindikatorn är på den högsta nivån sedan den 24 mars 2015 och tajmingen att ta nya positioner för uppgång kring nuvarande nivå är usel och det säger jag även om det nu skulle visa sig att aktien fortsätter 10 eller 50 procent till. Att däremot avvakta en rekyl och se att köparna kommer tillbaks när spänningen ner mot primärtrenden avtagit till mer humana nivåer är däremot riktigt spännande. Just nu är det mer än 35 procent ner till husse och senast vi såg det var i början av 2011 då kursen sedan föll med 27 procent på några veckor och sedan bildade en ny något högre topp innan nedgången med 65 procent under våren och sommaren 2011.

Sammanfattning: Det är lätt att ryckas med och lika svårt att ta sig in i en lodrät stigande kursutveckling. När något ser för bra ut för att vara sant är det precis så det är. Det vi däremot inte vet är när toppen kommer och när den gör det hur omfattande rekylen blir. Det vi kan säga nu, oavsett hur mycket kursen kommer att stiga efter detta, är att det är extremt dålig tajming att ta nya positioner för uppgång nu. Bättre att vänta på en rekyl där man ser att köparna kommer tillbaks innan viktiga bottnar punkteras och i detta fall hittar vi de närmaste ackumulationsnivåerna kring 50 och framförallt 44 kronor.

Motstånd: 55,80 / 56,65 / 58,95 / 61,25
Stöd: 53,50 / 52,00 / 49,75 / 47,45