Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter torsdagens doji kring ATH-nivån och den psykologiska 1900-nivån tolkar jag fredagens stängning som att en rekyl är inledd. Korta momentumindikatorer har nu lämnat säljsignaler (%b och RSI) vilket talar för att korrektion är inledd. Om det istället visar sig att ATH-nivån 1906 tas ut och att 1900-nivån sedan står pall för ett återtest ställs siktet in mot 1950/1960 men till dess har vi en indikation på en nergång mot zonen mellan MA-20 och standard line (1845-1335) eller eventuellt 50-dagars medelvärde kring 1815-1811. En positiv fortsättningsformation behöver till att börja med stänga över föregående dags högsta. Att gå emot den stigande trenden är inte något som lockar för tillfället utan istället väntar vi in en positiv fortsättningsformation som startskottet på nästa positiva trendben.”
Den gångna veckan inleddes med ett mindre negativt gap men nedgången accelerade och inte en enda dag stängde över föregående dags högsta. Totalt backade OMXS30 med 11,2 procent den gångna veckan vilket innebär att årets bortgång raderats och inför den kommande veckan noteras indexet 5,8 procent lägre än vid årsskiftet. Februari backade med 6,4 procent. Nedgången har eliminerat flera viktiga sentimentsnivåer där jag fäster mest vikt vid 1700-nivån. Föregående vecka avslutades med en long legged doji kring motpolen från början av juli mellan fib-nivåerna 1,62% och 2,0%. Det är alltså bara sex dagar sedan vi bjöds på en ATH-notering och nu utmanas nivåerna från september/oktober.
Säljtrycket/distributionen har varit kraftfull den gångna veckan och volymen noterades 185 procent över årssnittet. Volymen var den högsta för en negativ vecka sedan början av april 2010.
Den kraftiga nedgången har naturligtvis resulterat i att alla momentumindikatorer är extremt översålda. Fredagens stängning noterades, trots att dagscandlen utvecklades till en long legged doji, 17 procent under det nedre bollingerbandet med RSI-14 kring 25. Detta är dock inte samma sak som att det är köpläge, då den kraftiga distributionen inte visat respekt för någon av sentimentsnivåerna utan brakat ner så att stängningen skedde under MA-200. Nu behöver minst 1765 tas tillbaks och följas av en ny högre lågpunkt.
Jag har de senaste veckorna påpekat att 1700-nivån är en mycket viktig sentimentsnivå, som om den punkteras, riskerar att få säljtrycket att tillta.
Efter det kraftiga nedstället sedan ATH-noteringen vill jag se att vi först får en dagsstängning över föregående dags lägsta och att nästa lågpunkt inte blir lägre än den senaste, innan jag svänger över till att bli svagt positiv. Kraftiga kursstaplar, framförallt i högre timeframes, under hög volym är en indikation på att placerarkollektivet flyr till säkrare hamnar. Sämsta sektorer den gångna veckan var detaljhandel, basråvaror och finans. ”Bäst” gick defensiva telekom som var den enda sektor som stängde veckan med en nedgång som var mindre än 10 procent.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag fortfarande som stigande även om lutningen mattats av. Trendfasindikatorn noteras inför dagen kring +0,3 vilket innebär att vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel där vi kommer att slängas mellan hopp och ”förtvivlan”. Om OMXS30 fortsätter att stänga under MA-200 och uppstudsar följs av nya lägre lägsta ökar risken för att vi sett en långsiktig topp.
Volymbalansen punkterade i fredags tremånaderssnittet och utmanar nu bekräftelsenivån som lågpunkten från senaste månadsskiftet utgör. Om inte snittet snart återtas är risken stor för att det tilltagande säljtrycket inte är klart.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1679 följt av 1700 och zonen kring 1720.
På nedsidan hittar vi närmast 1648-1646 följt av 1625 och 1600 samt oktoberlägsta vid 1575.
På lång sikt är jag neutral.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 19 av de 33 senaste åren (58%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +0,4 procent. Indexet har stigit 7 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 0,9 procent högre.
Sammanfattning: Vid kraftiga nedgångar blir ”allt” en källa till likviditet och när de dessutom sker under flera dagar där volymen varje dag är långt över snittet är det ett tecken på panik. Även om edgen för en kortare uppstuds är bra vill jag se att minst 1700 tas ut och inte följs av en ny lägre lågpunkt än förra veckans lägsta vid 1646. Ibland är en bra strategi att sitta på händerna och bestämma sig för att vänta två eller tre dagar efter en signal innan man agerar, just nu är det ett sådant läge.
Motstånd: 1679 / 1700 / 1720 / 1765
Stöd: 1648-1646 / 1625 / 1600 / 1575
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 21.