BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 16 – 2025

OMXS30: Falsk start eller första steg mot trendbrott?

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 är extremt översålt på kort sikt och det borde leda till åtminstone en kortare uppstuds. Så länge uppstudsar inte lyckas ta ut standard line, som inför veckostarten noteras vid 2510, ser jag försök till uppgångar som pausformationer i nedgången. Jag hittar bara två tillfällen sedan 1997 där priset stängt 20 procent lägre än det nedre bollingerbandet där och vollan varit lika hög som nu. Dessa tillfällen var i oktober 1997 och september 2001. För den som inte har några problem att hantera risk är det vid liknande tillfällen som man har den största potentialen. Vill man agera vid dessa lägen kan det vara en god idé att göra det med en minifuture med hög hävstång och göra det med extremt små belopp.”

Den gångna veckan inleddes med en nedgång till stödet kring 2100 där en av de längsta candlar på flera år under hög volym kan ha varit en urblåsning som jag skrev om då. I torsdags efter att Donald Trump både sagt att det nu var ett bra läge att handla aktier och meddelat att det blir en paus i tullkriget under 90 dagar, åtminstone för 74 länder. OMXS30 nådde upp till fib 38% för nedgången men där tog det åtminstone tillfälligt stopp. Totalt backade OMXS30 med 0,4 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 8,3 procent. I veckografen bildades en bullish meeting line som har utseendet av en doji.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde börjar nu peka nedåt. Den 6/2 effektuerades ett äkta gyllene kors som fortfarande är i spel. Trendfasindikatorn har nu fallit ner i zonen där det varnas för att risken för nedgång är större än chansen till uppgång. Fram till att standard line återtas ska vi vara beredda på att uppstudsar är tjurfällor.

Volymen har hela veckan legat rejält högre än snittet men föll i fredags till 20 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är negativ.

SMACD lämnade i slutet av februari ett negativt kors som fortfarande är i spel. Indikatorn noteras däremot på den lägsta nivån sedan 23 mars 2020 och det var då indexet vände upp efter covidnedgången samtidigt som det är indikationer på ett stundande lågt kors.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 50 procent. Just nu är det bara 14 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Vi måste förflytta oss tillbaka till september/oktober 2022 för att hitta hitta en lika tunn is. Den gången var det nära en vändning upp. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 28,6 procent vilket är klart över snittet vid 6,5 procent och den högsta vollan sedan den 31/3-2020. Ökningstakten har avtagit och det kan vara en tidig indikation på ett positivt trendskifte.

På ovansidan möter närmast området vid 2290-2310 följt av 2355 och området vid 2390-2410.

På nedsidan möter närmast 2255 följt av zonen vid 2210-2190 och 2137 samt området vid 2110-2090.

På lång sikt är jag negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.

Sammanfattning: Efter pyspunkan i början av mars hade indexet för en vecka sedan varit ner 24 procent på ungefär en månad. Det vi vet är att björnmarknader som inleds med extremt kraftiga nedgångar tenderar till att bli kortvariga. När indexet faller med mer än 20 procent på en månad eller mindre har indexet vid de 6 tillfällen jag hittar sedan 1986 stått högre vid 4 av dessa tre månader senare. Snittutvecklingen för dessa 6 tillfällen har varit +6,2% efter tre månader men det som är ännu mer intressant är att indexet i snitt stått 35,6% högre efter ett år. Vid alla 6 tillfällen har indexet stått högre ett år senare. I det korta tidsperspektivet vill jag inte se indexet stänga under 2235 då siktet till att börja med ställs in mot förra veckans lägsta och om inte heller den nivån respekteras ska vi vara beredda på ett utmanande säljtryck. Lyckas indexet stänga starkt över EMA-8 som inför dagen noteras vid 2305 blir det den första passeringen med en stängning sedan nedgången startade. För att oddsen ska svänga över och tala mer för en uppgång mot ATH-området än fortsatt nedgång behöver standard line vid 2415 återtas och inte omgående punkteras. När detta sker är det åter stora elefanter som börjar tolka glaset halvfullt och då börjar det göra ont att ”ensam” försöka stoppa tåget. Om det inte kommer ut nya grodor från Trumpen kan pausen i tullkriget vara ett första steg till förhandling mellan USA och dess ”motståndare” som den amerikanska presidenten kallar alla som inte håller med honom. Kina har däremot en betydande roll som leverantör inte bara till USA utan till resten av världen och är en viktig exportmarknad. De har dessutom ekonomiska muskler att skapa kaos för mer än USA. Om vi framöver ser nya högre lägsta är det marknaden som säger till oss: ”nu accepterar jag inte lägre priser” och det är precis vad vi vill se nu.

Motstånd: 2290-2310 / 2355 / 2390-2410
Stöd: 2255 / 2210-2190 / 2137 / 2110-2090

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 52+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 61%.

SP500: Röjigaste veckan på länge men stängning över standard line

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Det var en blodröd vecka som stängde vid det nedre gapstödet från den 3 maj förra året som om det punkteras ställer in siktet mot i första hand 4950. Om det vi ser nu är en ABC-korrektion är det symmetriska målet nått. Ibland är det bra att en nedgång blir extrem under hög volym så att de som har för avsikt att minska risk, gör det direkt. En första positiv pusselbit blir därför om marubozulinjen för fredagens candle vid 5182 passeras och hålls men det krävs att 5385 återtas för att oddsen ska börja väga över för att den senaste ”toppen” vid 5695 ska nås. Den senaste månaden har indexet fallit med strax över 15 procent och det har inträffat 76 gånger sedan 1997 när indexet noterats under MA-200. Vid 62 procent av dessa tillfällen har indexet stått högre en vecka senare. Det är ett mycket osäkert läge där den teoretiska edgen är god för en uppstuds. Om däremot uppstudsen blir kortvarig eller uteblir är det en mycket negativ indikation.”

Veckan inleddes med en nedgång till stödet vid 4835 från januari förra året men där började vi se tecken på att köpare försökte ta sig tillbaka. Efter att Trump skrivit att det blir en paus i tullkriget, åtminstone för vissa länder, drog indexet upp under onsdagen med en uppgång på nästan 10 procent. Därefter har det varit lite avvaktande kring standard line som indexet stängde över i fredags. Totalt blev uppgången för den gångna veckan 5,7 procent vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 8,8 procent. I veckografen utvecklades en bullish piercing line.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen hos 200-dagars medelvärde, saknar för tillfället lutning. Priset noteras under MA-200 och trendfasindikatorn föll i mitten av mars ner i zonen där det påpekas att risken är större för fortsatt nedgång än en vändning uppåt.

Volymen den gångna veckan har varje dag noterats klart över snittet men i fredags var det ”bara” 11 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande negativ.

SMACD avslutade den gångna veckan med att lämna ett positivt kors men just nu saknar indikatorn lutning.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) skrivs nu till 29 procent och antal aktier över MA-50 noteras kring 20 procent. Senast isen vände upp från en lika låg nivå var i mitten av oktober 2022, vilket var när den senaste björnmarknaden avslutades. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) backade den gångna veckan med 17,1 procentenheter för att stänga vid 37,5 vilket fortfarande indikerar att risken för kommande hög volla är stor. Jag vill i positiva trender gärna se VIX mellan 17- och 10.

Bredden mellan bollingerbanden noteras kring 17,3 procent vilket är klart högre än snittet vid 6,1 procent och den högsta nivån sedan slutet av juni 2022. Efter kraftiga nedgångar med extremt hög volla bjuds vi ofta på positiva trendskiften när vollan börjar dra ihop sig.

I den positiva vågskålen:
– Gyllene kors 2/2-2023 (eliminerade dödskorset från 14/3-2022) (ett dödskors närmar sig nu snabbt)
– Stängde veckan över standard line

I den negativa vågskålen:
– Indexet noteras under MA-200
– Noteras sedan 3 mars under molnet med pris och lagging line
– Punkterat både de korta- och långa medelvärdena

På ovansidan möter närmast området vid 5390-5410 följt av 5480-5520 och 5580 samt nivån vid 5700.

På nedsidan möter närmast området vid 5310-5290 följt av 5240 och zonen vid 5210-5190.

På lång sikt är jag negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt negativ.

Sammanfattning: Den gångna veckan har präglats helt av Tullkriget och av diverse uttalanden från Donald Trump. I tisdags skrev han på sociala medier att det nu var ett bra läge att köpa aktier och som vi vet har denna typ av uttalanden från amerikanska presidenter varit ganska träffsäkra. I onsdags gav han respit i 90 dagar till 74 länder i det pågående tullkriget vilket fick indexet att rusa med nästan 10 procent. Därefter kom Kinas motreaktioner, vilket rörde till det ännu mer. Det är oklart var tullkonflikten mellan länderna kommer att sluta, men just nu bidrar det bara till ökad osäkerhet vilket syns tydligt hos VIX. De dagliga rörelserna har varit enorma de senaste 6 handelsdagarna. Nu närmar sig det första dödskorset (MA-50 skär ner genom MA-200) sedan början av mars 2022. I det något högre tidsperspektivet har priset brutit ner under 40-veckors glidande medelvärde men noteras fortfarande över 150-veckors, vilket inger ett visst hopp. Mer oroväckande är dock att de två senaste veckostaplarna har haft det bredaste spannet på fem år. Mycket av den kommande tidens utvecklingen hänger på vad som kommuniceras från den amerikanska presidenten. Vi kan fortfarande inte räkna bort att det vi ser är en tjurfälla. Så länge indexet håller sig över standard line indikeras ytterligare uppgång i det korta perspektivet.

Motstånd: 5390-5410 / 5480-5520 / 5580 / 5700
Stöd: 5310-5290 / 5240 / 5210-5190 / 5115-5090

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 80+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 57%.

DAX: 20000: Stöd, motstånd eller bara en bekväm soffa?

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Den gångna veckan avslutades med att DAX stängde hela 33 procent under det nedre bollingerbandet samtidigt som vollan är extremt hög och detta extrema utseende hittar jag inte vid något tidigare tillfälle sedan 1997. Gummisnodden är extremt hårt spänd på nedsidan och de 5 liknande tillfällen jag hittar har indexet stått högre vid fyra av dessa en vecka senare. För att oddsen ska börja tala för att en uppstuds blir mer än paus i nedgången behöver standard line återtas.”

Den gångna veckan inleddes med ett gap på hela 9,2 procent vilket var det största negativa gapet sedan den 24 juni 2016 och den gången kom det att markera en botten. Det var enligt mig ett så kallat U-svängsgap och även denna gång vände indexet upp. I torsdags gapade indexet upp över standard line men vid MA-100 kom säljarna åter in och fick indexet att avsluta veckan med en nedgång. Totalt backade den gångna veckan med 1,3 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 2,3 procent. I veckografen utvecklades en positiv reversal.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200, pekar uppåt. Trendfasindikatorn har som jag varnat för sedan slutet av februari divergerat mot priset och punkterade den 25 mars en bekräftelsenivå. Nu har indikatorn fallit ner i zonen där vi varnas för att det kan bli stökigt och slagigt ett tag. Om däremot indikatorn vänder upp snabbt så det bara blev ett kortsiktigt dopp av tårna kan det vara ett läge för ett positivt trendskifte.

Volymbalansen är nu negativ.

SMACD lämnade en negativt kors den 26 mars och noteras sedan en vecka tillbaka i den negativa delen.

Vollan är uppe på den högsta nivån sedan mitten av mars 2022.

Sammanfattning: DAX inledde den gångna veckan med det största negativa gapet sedan den 24 juni 2016. Den typ av gap som effektuerades kallar vi på ST3 för U-svängsgap och även denna gång blev det en lokal lågpunkt och ett bra kortsiktigt köpläge. När priset i torsdags nådde MA-100 hade indexet stigit med 15 procent sedan lågpunkten i måndags och köparna började tveka vilket ledde till en svag avslutning av veckan och ett återtest av MA-200. Vid de 143 tillfällen som DAX fallit med 10 procent eller mer den gångna månaden och vollan varit lika hög har indexet stått högre en vecka senare vid 87 av dessa (61%). Snittutvecklingen vid de 143 fallen har varit +1,7 procent på en veckas sikt. Om det visar sig att 19900 punkteras utan att snabbt återtas ställs siktet åter in mot förra veckans lägsta kring 18500. Förutsatt att MA-200 håller är det goda chanser för att priset når torsdagens högsta och återtar MA-100 vilket får pendeln att svänga över till fördel för köparna.

Motstånd: 20985 / 21300 / 21545 / 21970
Stöd: 20115 / 20000 / 19385 / 18500

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 55+.
– Next day forecast indikerar att det är 51 procents chans för uppgång under måndagen.

Volvo B: Volvo letar riktning – men säsongseffekten kan ge draghjälp

Teknisk analys Volvo B: För en månad sedan skrev jag att ett utbrott upp över standard line och 316 kronor hade goda förutsättningar att leda till uppgång, förutsatt att inte OMXS30 effektuerade en säljsignal. Nu vet vi att OMXS30 därefter punkterade flera bekräftelsenivåer och att Volvo vände ner när standard line testades två dagar efter analysen. Nedgången i Volvo bromsade inte in förrän vid 220 kronor men än så länge har inte någon bekräftad positiv omslagsformation effektuerats.

Den långa trenden som jag identifierar genom lutningen på MA-200 saknar nu lutning. Trendfasindikatorn har fallit ner i området där vi påminns om att risken för fortsatt nedgång just nu är större än chansen till en ny uppgångsfas.

Volymbalansen är negativ sedan den 28 mars.

SMACD lämnade den 28 februari ett högt negativt kors och har nu fallit ner till den lägsta nivån sedan den 19 mars 2020.

Säsongsmässigt har Volvo gått starkt från nu till början av juni.

Vollan har inte varit lika hög i Volvo sedan mars 2020.

Sammanfattning: Vid de tillfällen Volvo fallit och vollan varit lika hög samtidigt som Stochastic noterats under 20 har bara inträffat 18 gånger sedan 1997. Vid 12 av dessa har aktien stått högre en vecka senare (67% av fallen). Snittutvecklingen en vecka senare har varit en uppgång med 3,1 procent. Helst vill jag se en stark stängning över föregående dags högsta men risken med att vänta tills det sker i gapet från den 3/4 är att riskkvoten inte blir bra. Tar man däremot position när 244 kronor passeras kan den initiala stoppen ligga vid 233,40. När/om 263 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (3% range) efter att 263 nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning.

Motstånd: 253 / 264 / 276-281
Stöd: 234 / 221 / 210-190

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 40+.

Securitas B: Fortsättningsformation kan väcka Securitas

Teknisk analys Securitas B: Inte en enda dag sedan den senaste analysen har aktien stängt i den övre delen och högre än föregående dags högsta, vilket innebär att det inte blev någon entré. Inte förrän lågpunkten från oktober kring 125 kronor närmade sig såg vi tecken på att köparna vågade sig tillbaka.

Den långa trenden som jag bland annat använder lutningen på 200-dagars medelvärde för identifiera pekar upp. Trendfasindikatorn har fallit ner i zonen där vi uppmanas att vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymbalansen är negativ.

SMACD lämnade den 24 februari ett högt negativt kors som än så länge är i spel. Indikatorn noteras dock lågt och vi ser nu tecken på att det negativa momentumet är på väg att avta.

Säsongsmässigt brukar Securitasaktien gå starkt fram till slutet av april och tappa lite inför rapporten som släpps i början av maj.

Aktien tillhör de mest blankade på Stockholmsbörsen men det har varit tydligt att positioner stängts när priset studsat upp. Det är därför goda förutsättningar för en short squeeze om aktien börjar röra sig uppåt.

När vollan varit lika hög som nu eller högre och priset fallit som nu den senaste månaden har aktien stått i snitt 2,4 procent högre en vecka senare.

Sammanfattning: En stark stängning/passering över föregående dags högsta, inom 3 dagar har goda förutsättningar att leda till ett nytt positivt trendben. Eftersom börsklimatet är osäkert bör vi redan när/om 147 kronor nås flytta upp stoppen till strax under föregående dags lägsta och traila den så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (3% range) efter att 147 kronor nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under senaste lågpunkt.

Motstånd: 142,00 / 146,50 / 149,90 / 152,30 / 159,80
Stöd: 135,60 / 132,65-131,00 / 125,85 / 123,70

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 60+.