Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 är extremt översålt på kort sikt och det borde leda till åtminstone en kortare uppstuds. Så länge uppstudsar inte lyckas ta ut standard line, som inför veckostarten noteras vid 2510, ser jag försök till uppgångar som pausformationer i nedgången. Jag hittar bara två tillfällen sedan 1997 där priset stängt 20 procent lägre än det nedre bollingerbandet där och vollan varit lika hög som nu. Dessa tillfällen var i oktober 1997 och september 2001. För den som inte har några problem att hantera risk är det vid liknande tillfällen som man har den största potentialen. Vill man agera vid dessa lägen kan det vara en god idé att göra det med en minifuture med hög hävstång och göra det med extremt små belopp.”
Den gångna veckan inleddes med en nedgång till stödet kring 2100 där en av de längsta candlar på flera år under hög volym kan ha varit en urblåsning som jag skrev om då. I torsdags efter att Donald Trump både sagt att det nu var ett bra läge att handla aktier och meddelat att det blir en paus i tullkriget under 90 dagar, åtminstone för 74 länder. OMXS30 nådde upp till fib 38% för nedgången men där tog det åtminstone tillfälligt stopp. Totalt backade OMXS30 med 0,4 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 8,3 procent. I veckografen bildades en bullish meeting line som har utseendet av en doji.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde börjar nu peka nedåt. Den 6/2 effektuerades ett äkta gyllene kors som fortfarande är i spel. Trendfasindikatorn har nu fallit ner i zonen där det varnas för att risken för nedgång är större än chansen till uppgång. Fram till att standard line återtas ska vi vara beredda på att uppstudsar är tjurfällor.
Volymen har hela veckan legat rejält högre än snittet men föll i fredags till 20 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är negativ.
SMACD lämnade i slutet av februari ett negativt kors som fortfarande är i spel. Indikatorn noteras däremot på den lägsta nivån sedan 23 mars 2020 och det var då indexet vände upp efter covidnedgången samtidigt som det är indikationer på ett stundande lågt kors.
Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 50 procent. Just nu är det bara 14 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Vi måste förflytta oss tillbaka till september/oktober 2022 för att hitta hitta en lika tunn is. Den gången var det nära en vändning upp. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.
Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 28,6 procent vilket är klart över snittet vid 6,5 procent och den högsta vollan sedan den 31/3-2020. Ökningstakten har avtagit och det kan vara en tidig indikation på ett positivt trendskifte.
På ovansidan möter närmast området vid 2290-2310 följt av 2355 och området vid 2390-2410.
På nedsidan möter närmast 2255 följt av zonen vid 2210-2190 och 2137 samt området vid 2110-2090.
På lång sikt är jag negativ.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.
Sammanfattning: Efter pyspunkan i början av mars hade indexet för en vecka sedan varit ner 24 procent på ungefär en månad. Det vi vet är att björnmarknader som inleds med extremt kraftiga nedgångar tenderar till att bli kortvariga. När indexet faller med mer än 20 procent på en månad eller mindre har indexet vid de 6 tillfällen jag hittar sedan 1986 stått högre vid 4 av dessa tre månader senare. Snittutvecklingen för dessa 6 tillfällen har varit +6,2% efter tre månader men det som är ännu mer intressant är att indexet i snitt stått 35,6% högre efter ett år. Vid alla 6 tillfällen har indexet stått högre ett år senare. I det korta tidsperspektivet vill jag inte se indexet stänga under 2235 då siktet till att börja med ställs in mot förra veckans lägsta och om inte heller den nivån respekteras ska vi vara beredda på ett utmanande säljtryck. Lyckas indexet stänga starkt över EMA-8 som inför dagen noteras vid 2305 blir det den första passeringen med en stängning sedan nedgången startade. För att oddsen ska svänga över och tala mer för en uppgång mot ATH-området än fortsatt nedgång behöver standard line vid 2415 återtas och inte omgående punkteras. När detta sker är det åter stora elefanter som börjar tolka glaset halvfullt och då börjar det göra ont att ”ensam” försöka stoppa tåget. Om det inte kommer ut nya grodor från Trumpen kan pausen i tullkriget vara ett första steg till förhandling mellan USA och dess ”motståndare” som den amerikanska presidenten kallar alla som inte håller med honom. Kina har däremot en betydande roll som leverantör inte bara till USA utan till resten av världen och är en viktig exportmarknad. De har dessutom ekonomiska muskler att skapa kaos för mer än USA. Om vi framöver ser nya högre lägsta är det marknaden som säger till oss: ”nu accepterar jag inte lägre priser” och det är precis vad vi vill se nu.
Motstånd: 2290-2310 / 2355 / 2390-2410
Stöd: 2255 / 2210-2190 / 2137 / 2110-2090
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 52+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 61%.