BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 2

OMXS30: Har köparna återfått självförtroendet?

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”För första gången sedan juli 2016 stängde OXMS30 månaden under årsmedelvärdet och det är nu tillräckligt med pusselbitar på plats för att jag ska tro på ytterligare nedgång. Edgen för en kortare uppstuds, med den hårt spända gummisnodden på nedsidan kring golvet i den kortsiktigt fallande kanalen, är dock mycket bra nu. Det blir nu spännande att se om den kommande uppstudsen kommer att ta ut taket i den fallande kanalen men framförallt pivottoppen kring 1628.”

För en vecka sedan undrade jag om den eventuellt kommande uppstudsen skulle ta OMXS30 upp till taket i den kortsiktigt fallande kanalen och med fredagens stängning precis vid kanaltaket har vi fått svar på den frågan. Totalt steg OMXS30 2,2 procent första handelsveckan 2018 och noteras inför den kommande veckan ovanför både primärtrenden och årsmedelvärdet.

Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag och kraftbolag men även defensiva hälsovård gick starkt. Den enda sektor som stängde rött var detaljhandel i spåren på HM:s kräftgång.

Många anser att januari är en bra börsmånad men historien visar däremot inte upp det mönstret. Å andra sidan brukar perioden från november och fram till årsskiftet vara en stark period under positiva marknadsfaser men så blev det inte 2017. Vi gick alltså in i det nya året med ett översålt index och det skapar förutsättningar för en bättre januarimånad än det historiska snittet.

Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att definiera är nu i det närmaste helt platt medan 50-dagars medelvärde pekar nedåt. Trendfasindikatorn som trots allt är den som är pålitligast noteras just nu i +0,1.

Volymbalansen är fortsatt negativ även om den tilltagit positiv de senaste två dagarna.

Volymen den gångna veckan var av naturliga skäl lägre än normal men betydligt högre än motsvarande period förra året.

Bredden som jag klagat på i flera månaders tid har dock varit relativt bra den gångna veckan och hela 73 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar steg.

På ovansidan möter först motstånd kring zonen 1617-1621 och därefter 1628.

På nedsidan hittar vi stöd vid 1608 följt av zonen 1600-1596 och decemberavslutningen kring 1577-1574.

På lång sikt är jag fortsatt svagt negativ och behöver se både primärtrenden och toppen vid 1620 återtas och hållas för att jag ska bli neutral till svagt positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ tills 50-dagars medelvärde tas tillbaks utan att omgående punkteras innan jag åter blir positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ men kommer att svänga över och bli positiv om jag ser att passeringen av 20-dagars medelvärde inte punkteras inom de närmaste dagarna.

Sammanfattning: Vi måste förflytta oss tillbaks till slutet av september för att hitta en lika positiv vecka och jag tolkar veckostapeln som en bullish engulfing kring en stödnivå. Gummisnodden är hårt spänd på ovansidan men kan förbli så under veckor om det inte leder till någon form av negativ minidivergens eller avtagande köpintresse. Dagsmomentum jobbar nu för att ta ut bekräftelsenivån som just nu hittas kring 52 och en passering kommer med stor sannolikhet att ge ytterligare bränsle till den uppgång som nu ser ut att ha startat. När vi nu går in i den andra veckan i januari befinner sig OMXS30 kring ett intressant område där köparna gett upp sedan mitten av november. Nu blir det spännande att se om självförtroendet återvänt.

Motstånd: 1614 / 1621 / 1628 / 1637-1640
Stöd: 1608 / 1600-1596 / 1587 / 1576

SP500: Överköpt men rekyler intressanta att agera på

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Som jag brukar säga ska vi inte dra för stora slutsatser av det vi ser när volymen är mellandagslåg. SP500-indexet befinner sig just nu i en mindre tradingrange med övre begränsning vid ATH-nivån 2695 och den nedre vid gapstödet 2676. Den av dessa nivåer som tas ut eller punkteras indikerar troligtvis de närmaste veckornas utveckling.”

Det skulle visa sig att historien upprepade sig och 2018 inleddes positivt och redan första handelsdagen togs 2695 ut vilket som väntat vid den låga vollan ledde till ett mycket kraftfullt utbrott. Vi har fått se nya ATH-noteringar varje dag den första veckan på det nya året. Fredagens stängninge vid 2743,2 var den högsta stängningen någonsin och årets uppgång skrivs redan till en uppgång med 2,6 procent.

Placerarkollektivet har som jag skrivit en tid de positiva glasögonen på sig och då spelar inte lite negativa nyheter så stor roll. Fredagens jobbrapport kom in ungefär 20 procent sämre än väntat men det var inget som gav något avtryck i prisgrafen.

Optimismen syns på många sätt där bla VIX är nere på rekordlåga nivåer, olika typer av optimistindex närmar sig eufori och offensiva sektorer som IT och råvaror går starkt.

Årsmedelvärdet noteras stigande kring 2504 och primärtrenden har nu nått upp till 2489. Trendfasindikatorn noteras kring +1,3 och vollan är fortsatt låg.

MACD lämnade i onsdags en köpsignal vilket var den första sedan den 28 november och som självklart är något vi placerar i den positiva vågskålen.

Nu börjar vi dock se tendenser till att indexet är kortsiktigt överköpt samtidigt som vi i fredags bjöds på en negativ minidivergens. Fredagens stängning skedde mer än 2,5 standardavvikelser över 20-dagars medelvärde och vid de 20 gånger vi sett det sedan början av 2002 har indexet stått lägre vid 9 av dessa tre dagar senare men en vecka senare har kursen stått högre i de flesta fall. Vi ska alltså vara beredda på att vi snart bjuds på någon eller några dagars rekyl men att uppgång därefter tar vid igen.

VIX stängde veckan kring 9,2 och backade 9,4 procent från 2017 års stängning. Det är bara vid några få tillfällen de senaste 20 åren som VIX noterats lika lågt.

Volymen den gångna veckan har legat strax över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna och volymbalansen fortsätter att imponera.

På ovansidan möter först 2748 följt av 2756 och 2767.

På nedsidan möter först 2730 följt av 2715 och 2696.

I den positiva vågskålen:
– Kursen befinner sig ovanför MA-200 som stiger tydligt
– Sedan mars 2016 har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Nytt ATH 5/1 vid 2743,4
– Indexet fortsätter vända upp vid allt högre pivotbottnar

I den negativa vågskålen:
– På flera håll hörs nu ”TINA” och att ”Det är skillnad denna gång”
– VIX är nere på lite ”väl låga nivåer”
– Lite väl spänt ner mot årsmedelvärdet
– Negativ minidivergens

På lång sikt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Rekyler är köpvärda hela vägen ner mot åtminstone området kring primärtrenden och eventuellt ännu lägre om omslaget sker med en tydlig formation och rejält tilltagande volym.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv men vill inte se att MA-50 snabbt punkteras med kraft och tydlighet utan att snabbt återtas. Om MA-50 punkteras utan att snabbt återtas kommer jag först bli neutral när medelvärdet vänder ner.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv tills vi ser en ny lägre pivotbotten än 2625, förutsatt att den inte snabbt återtas.

Sammanfattning: Även om det utseende SP500 har är positivt behövs det nu en rekyl ner mot åtminstone värdezonen som följs av en positiv reversal för att det ska vara en bra edge att åter haka på för uppgång. Att gå kort i en marknad som är så stark som SP500 (och även övriga ledande index i USA) är som att försöka ett skenande tåg. Rekyler är alltså köpvärda när de följs av positiva fortsättningsformationer och på lite sikt är det inte omöjligt att vi framåt vårkanten kommer att se noteringar kring 3000-nivån. Om det däremot visar sig att 2500-nivån punkteras med kraft och inte relativt snabbt återtas är det anledning bli mer defensiv men till dess är det vårt jobb att hänga på uppåt när edgen är bra.

Motstånd: 2748 / 2752 / 2756 / 2767 / 2780
Stöd: 2733-2730 / 2724 / 2710 / 2696

DAX: Styrkebesked men kortsiktigt överköpt

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Vid de 56 tillfällen som gummisnodden varit lika spänd som nu sedan början av 2002 har kursen stått högre en vecka senare vid 59 procent av dessa.”

Efter ett inledande nedställ kom köparna tillbaks vid det nedra bollingerbandet och lyckades få årets första vecka att stänga hela 3,1 procent högre än i sista handelsdagen 2017.

Den långa trenden, men även de korta- och medellånga, pekar uppåt. Trendfasindikatorn har de senaste veckorna fallit och noteras nu kring +0,8 vilket innebär att vi ska applicera kortsiktiga företrädesvis jämviktspendlande strategier.

DAX-indexet har nu tagit sig upp till den övre begränsningen i den rådande tradingrangen samtidigt som det innebar en stängning ovanför det övre bollingerbandet och en extremt hårt spänd gummisnodd.

Sammanfattning: Att köparna kommer tillbaks med sådan kraft som vi fick se den gångna veckan kan inte tolkas på något annat sätt än positivt. Även om det kortsiktigt överköpta läget kan leda till en kortare rekyl talar det mesta för att vi inom kort kommer att få se 13500-nivån testas igen och därefter nya ATH-noteringar om inget oförutsett inträffar. Jag har haft en positiv syn på DAX under lång tid och ser ingen orsak till att behöva revidera min grundsyn på indexet. Rekyler är fortfarande bra köplägen och inte förrän vi ser kursen etablera sig under årsmedelvärdet och 200-dagars medelvärde är något annat än en positiv grundsyn och positioner för uppgång det vi ska agera med.

Motstånd: 13408 / 13505 / 13500 / 13775 / 14050
Stöd: 13135 / 12965 / 12695 / 12555 / 12245

Boliden B: Shark 32 i positiv kortsiktig trend

Teknisk analys Boliden: Det blev ingen punktering av stödet istället togs 271 kronor ut och det ledde till en fortsatt uppgång. I förra veckan nåddes nästa nivå kring 293 kronor där köparna behövde lite vila efter en uppgång på nästan 15 procent den senaste månaden som lett till att det var mer än 6 procent ner till 20-dagars medelvärde.

Den långa trenden (MA-200 i dagsgrafen) pekar endast svagt uppåt och trendfasindikatorn skrivs till +0,5 vilket säger oss att vi ska vara relativt kortsiktiga och beredda på tvära kast.

De senaste dagarna har utvecklats till en dubbel inside day eller en så kallan Shark 32:a. I ungefär 60 procent av fallen kommer fortsättningen att ske i riktning med den föregående trenden. Det finns lite olika sätt att agera vid en Shark 32:a där det mest defensiva och det som ger bäst hitratio är att vänta på en dagsstängning ovanför de tre staplarnas högsta notering eller en punktering av lägstanivån.

Sammanfattning: Generellt är symmetriska Shark 32:or bättre än assymetriska. Med en stigande volymbalans är edgen mycket bra för en uppgång mot 300 kronor om 293,40 tas ut. Där kan man välja på att sälja halva eller hela positionen och eventuellt rida hälften med stoppen strax under föregående dags lägsta. Den initiala stoppen placeras strax under 287 kronor.

Motstånd: 292,00 / 293,40 / 296,00 / 301,00
Stöd: 290,70 / 287,80 / 285,40 / 280,60

Volvo B: Tre gap i rad och risk för utmattning

Teknisk analys Volvo B: För en vecka sedan skrev jag att edgen för en kortare uppstuds var mycket god och sedan dess har Volvo stigit till 160,60 i fredags.

Den långa trenden som jag identifierar genom lutningen på MA-200 lutar uppåt och trendfasindikatorn noteras till +1,4 vilket innebär att vi företrädesvis ska tillämpa trendföljande strategier och vid denna typ av volla invänta positiva candlesticksformationer kring stöd (som för en vecka sedan).

I torsdags bjöds vi på en bearish doji star och de tre senaste dagarna har inletts med stigande gap. När detta leder till mindre candlesticks samtidigt som motståndsområden närmar sig avtar edgen för uppgång.

Sammanfattning: I fredags bjöds vi på en ”falsk SSB-formation” (http://www.vinnarbyran.se/shooting-stop-buy) och det ökar sannolikheten för att en lokal topp närmar sig. Om rekylen inte sugs upp av 20-dagars medelvärde hittar vi nästa stöd kring 155 kronor. För tillfället är det större edge för ned- än uppgång. Om det däremot visar sig att den fallande motståndslinjen som förbinder pivottopparna sedan början av november tas ut med rejält tilltagande volym och en stark candle ökar edgen för en ny impuls för uppgång.

Motstånd: 160,70 / 161,60 / 163,50 / 165,40
Stöd: 158,80 / 157,40 / 155,40 / 154,30