Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”MA-20 utgör en kortsiktig vattendelare och stängningar ovanför skapar goda förutsättningar för ett test av taket i den rådande tradingrangen kring 1657. På nedsidan är det angeläget att golvet i rangen vid 1604. Den närmaste riktningen bestäms med stor sannolikhet av utbrottet som för tillfället fångar indexet. Så länge inte någon av begränsningarna tas ut eller punkteras kan vi se fram emot en skvalpig tillställning med tvära kast.”
Redan under tisdagen bjöds vi på en stängning ovanför MA-20 och kursen fortsatte sedan upp till 1657 som nåddes i fredags. Totalt steg föregående vecka med 0,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 8,5 procent. Sedan lågpunkten för snart ett år sedan har det svenska storbolagsindexet stigit med mer än 30 procent. Senast vi såg en liknade uppgång var från sommaren 2012 till i maj 2013 och den gången noterades en nedgång med lite mer än 6 procent den kommande månaden. Kursen har dock vid de 19 tillfällen det inträffat de senaste 20 åren fortsatt upp den närmaste månaden vid 11 av dessa.
Volymen har under hela veckan noterats strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv och stigande.
Bredden har under två månader varit något jag varnat för. Den gångna veckan steg 55 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar.
Bästa sektorer den gångna veckan blev teknologi, verkstad och hälsovård. Sämsta sektorer blev oljebolag och konsumenttjänster.
Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 138.000 personer i maj, mot väntade +182.000 enligt Bloomberg News konsensus.
Primärtrenden lutar uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,2 vilket säger oss att vi ska fokusera på trendföljande strategier där vi agerar på fortsättningsformationer i samband med rekyler och tydliga utbrott efter lågvollalägen.
MACD lämnade den 17 maj en säljsignal som var den första sedan den 24 februari men nu närmar sig åter en köpsignal som i så fall blir den första sedan den 21 april.
Efter fredagens långa svans på ovansidan är det naturligtvis mycket som talar för att en passering av 1658 innebär att en del stoppar måste tas för nedgång och det kan driva upp kursen ytterligare.
På ovansidan möter först nivån kring 1657 och därefter nivån kring 1670.
På nedsidan möter först 1642-1639 följt av 1636 men framförallt förra torsdagens lågpunkt vid 1604.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1524 och framförallt att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som med stor sannolikhet tar över taktpinnen på längre sikt. 1390 är än så länge den senaste mest signifikanta lågpunkten under årsmedelvärdet men fortsätter uppgången så att maj stänger på plus kommer jag flytta upp nivån till 1543.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge vi inte ser både stängningar under MA-50 och att medelvärdet vänder ner.
På kort sikt (dagar till veckor) har jag under flera veckor varnat för att indexet varit överköpt. De senaste dagarna har vi sett allt mindre rörelser och chansen har därmed ökat för en expansion, som troligtvis sker uppåt.
Sammanfattning: I fredags nåddes åter taket i den rådande tradingrangen som jag pratade om för en vecka sedan. Nu blir det spännande att se om MACD lämnar en ny köpsignal som kan bli en ny positiv trigger eller om vi istället får en trampolin för nedgång. Undertonen är positiv och att för tillfället navigera för något annat än uppgång är att göra tradingen svårare än den behöver vara.
Motstånd: 1657 / 1661 / 1672 / 1684
Stöd: 1642 / 1637 / 1625 / 1613