BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 3

OMXS30: SMACD signalarer rekyl

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Risken för en stundande rekyl är fortsatt stor, men däreefter talar mer för en fortsättning norrut än att förra veckans ATH-notering är på väg att bli en signifikant topp. SMACD har vänt ner från en hög nivå och när det följs av att även signallinjen punkteras leder det ofta till påtagliga rekyler. Vid en rekyl är det gott om stöd på nedsidan och en positiv fortsättningsformation kan vara intressant att agera på ner till åtminstone 1700-1693. Mitt huvudspår är fortfarande att rekyler är köpvärda vid positiva fortsättningsformationer åtminstone tills någon av de senaste signifikanta lågpunkterna punkteras utan att återtas.”

Den gångna veckan blev en skvalpig tillställning där lägstanoteringen vid 1774 markerades i onsdags och högsta, tillika ATH, i torsdags kring 1811. OMXS30 inledde veckan på samma nivå som den avslutades. I månadsgrafen noteras januari för tillfället som en shooting star och i veckografen som en ny negativ reversal kring 1800-nivån. Sedan årsskiftet är indexet fångat i en tradingrange

OMXS30 jobbar nu med att etablera sig ovanför 1800-nivån men samtidigt råder det en tydlig negativ divergens mot SMACD som i fredags avslutade veckan med ett negativt medelvärdeskors. Sannolikheten talar för att en rekyl är på väg att inledas och då kommer de närmaste stödnivåerna vara intressanta att bevaka.

Om det visar sig att 1693 punkteras utan att snabbt tas tillbaks och fler globala index accelerar söderut kan den långsiktiga positiva trenden vara hotad, men det ser jag inte några tendenser till än.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag som stigande och positiv. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +0,9. Enligt mitt regelverk innebär detta utseende att det är trendföljande strategier som gäller och med nuvarande volla bör man vänta på en rekyl och en positiv fortsättningsformation.

På ovansidan möter närmast motstånd kring 1800-1811 följt av 1820 och 1835.

På nedsidan hittar vi närmast 1787 följt av 1772-1769 och området kring golvet i den stigande kanalen där även MA-50 möter upp.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 21 av de 33 senaste åren (64%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +0,2 procent. Indexet har stigit 7 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 0,1 procent lägre.

Sammanfattning: OMXS30 håller just nu på att ackumulera upp decemberuppgången och är för tillfället fångat i en tradingrange mellan 1811 och 1769. Förra veckan avslutades med ett negativt medelvärdeskors i SMACD efter att indikatorn varit uppe över 15. Det är goda förutsättningar för att en rekyl är på väg att inledas och om så är fallet blir det intressant att se om golvet i den stigande kanalen som sammanfaller med MA-50 kommer att suga upp säljtrycket. Om det visar sig att golvet i den stigande kanalen punkteras ställs siktet in mot 1750 och eventuellt 1700. Även om 1811 tas ut de närmaste dagarna är jag för tillfället inte intresserad av att jaga utbrott. Mitt huvudspår är att antingen 1750 eller åtminstone zonen mellan 1700-1693 suger upp den kommande rekylen och att vi därefter kommer att bjudas på nya högre högsta.

Motstånd: 1800-1811 / 1820 / 1835
Stöd: 1779 / 1772-1769 / 1762 / 1750

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 52.

SP500: Veckan avslutades med ett nytt ATH och en bearish engulfing

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Det viktigaste först. S&P 500 är i en tydlig upptrend i de flesta tidsperspektiv. Efter flera månaders konstant uppgång utan några rekyler värda namnet är dock indexet överköpt och alltfler varningssignaler tornar upp. Lutningen mellan decemberlägsta och den senaste lågpunkten sist handelsdagen på förra året visar tecken på en alltmer parabolisk lutning, vilket blir tydligt i veckografen. Självklart kan den tilltagande spänningen mellan Iran och USA leda till en volla som får placerarkollektivet att bli mer defensiva, men det får graferna i så fall visa. Edgen för att ta nya positioner i samband med utbrott är inte tillräckligt bra för att locka men att agera för uppgång vid positiva fortsättningsformationer vid rekyler kan göras med en bra edge. På nedsidan hittar vi gott om stöd- och zoner som är intressanta och de har jag markerat med blåa horisontella linjer. Jag brukar säga att en trend är värd att följa så länge den är värd att följa och det är läget just nu.”

Den gångna veckan inleddes med en positiv reversal som testade av gapet från den 20 december. Efter flera ATH-noteringar och en avslutande bearish engulfing stängde veckan med en uppgång på 0,9 procent. I veckografen utvecklades veckan till en positiv bullish engulfing.

Donald Trump håller nu en försonlig ton mot Iran och även om spänningen inte är över verkar det omedelbara hotet om ett fullskaligt krig ha tonats ner.

Som jag skrev inför fredagen noteras stochastic på den högsta nivån i månadsgrafen sedan november 2017 och i veckografen har inte SMACD noterats lika högt sedan den slutet av januari 2018. Rekylen rycker närmare men så länge en pausformation/rekyl inte övergår i en kraftfull nedgång med tilltagande volym, tolkar placerarkollektivet det som ett bättre läge att komma in i position.

Fredagens bearish engulfing kring den stigande motståndslinjen kan vara början på den rekyl som är väntad efter en 15-procentig uppgång de senaste tre månaderna.

SMACD ser ut att vara på väg att punktera signallinjen på en hög nivå, där rekyler (värda namnet) i få fall inleds.

Det är gott om stöd på nedsidan och gapet från slutet av november kring 3200-nivån kan vara en nivå där köparna står och väntar på att åter kliva in för uppgång. Om inte nivån håller ärdet gott om intressanta stödnivåer på nedsidan (markerade med blåa horisontella) linjer som jag tror kommer att bromsa en eventuell nedgång.

Den långa trenden, som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut noteras nu stigande och trendfasindikatorn noteras kring +1,3. Rekyler är köpvärda när vi bjuds på positiva fortsättningformationer.

Volymen den gångna veckan har legat kring snittet och volymbalansen ser fortsatt positiv ut.

82 procent av de aktier som ingår i SP500 noteras nu över primärtrenden. När mindre än 60 procent av aktierna noteras över MA-200 i positiva marknadsfaser ökar risken påtagligt för att tuffare tider väntar.

VIX (den förväntade volatiliten) noteras än så länge med högre lågpunkter sedan november och stängde veckan på 12,6 vilket indikrerar att placerarkollektivet inte känner någon direkt nervositet för tilltagande volla den närmaste månaden. naturligtvis till.

På ovansidan möter närmast 3272 följt av 3283 och 3296.

På nedsidan möter närmast 3260 följt av 3252 och 3235.

I den positiva vågskålen:
– Nytt ATH vid 3283 den 10/1
– Noteras över MA-200, MA-100, MA-50, MA-20
– G-krafterna är sorterade för en varaktig uppgång
– MA-50 effektuerade ett gyllene kors 1 april som är intakt
– Nya högre signifikanta lägsta sedan början av juni

I den negativa vågskålen:
– Negativ divergens högt upp mot det övre bollingerbandet
– Börjar bli paraboliskt i högre tidsupplösningar
– RSI noteras högt med en negativ divergens
– Bearish engulfing kring spetsen i en stigande kil

På lång sikt är jag positiv tills jag ser var och hur nästa topp sätts samt hur den därefter följande lågpunkten markeras.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv.

Sammanfattning: Var kan pengar placeras om inte i aktier och aktierelaterade index med vettig avkastning? Alternativen är inte många. Vollan förväntas vara låg, åtminstone när vi studerar VIX. Jag brukar likna en starkt stigande trend som ett tåg som kommer rusande. Även om det inte är hållbart på lång sikt gör det ont att hoppa ner på spåret och försöka stoppa framfarten. Efter en uppgång mot den övre begränsningen i den stigande kilen avslutades den gångna veckan med en ny ATH-notering. Även om en rekyl värd namnet är inledd, vilket vore välkommet, är mitt huvudspår att köparna står och väntar vid någon av de horisontella blå linjerna. En positiv fortsättningsformation kring någon av dessa nivåer har bra edge för ytterligare nya högre högsta.

Motstånd: 3272 / 3283 / 3296
Stöd: 3264-3260 / 3252 / 3235

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 82.

DAX: Bearish meeting line kring 13500

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter den kraftiga uppgången från mitten av augusti till mitten av november, med stadigt tilltagande volym, krävs en paus eller rekyl för att ackumulera upp de obalanser som byggts upp. Ett utbrott upp och förbi 13500 som kan vara värt att haka på om det sker med tilltagande volym.”

Efter beskedet om att USA skjutit en iransk toppgeneral inleddes den gångna veckan med ett negativt gap och indexet fortsatte inledningsvis ner genom 13000-nivån. När placerarkollektivet bär positiva börsglasögon skakar man snabbt av sig negativa nyheter och fokuserar på annat, i detta fall ett, för omväxlings skull, försonande tal från Donald Trump. Den positiva reversal som effektuerades kring 13000-nivån i måndags blev inledningen på en ny positiv vecka som steg totalt 2,2 procent. I veckografen resulterade det i en kraftfull bullish engulfing. Historiskt har den kommande veckan stigt i 55 procent av fallen efter en bullish engulfing i veckografen. I dagsgrafen effektuerades istället en bearish meeting line.

Det råder en negativ minidivergens mellan DAX och det övre bollingerbandet. Senast vi såg detta var den 5 september och den gången fortsatte indexet upp ytterligare en vecka.

Volymbalansen tolkar jag fortfarande positiv även om den just nu är relativt flack. Punkteras lägstanivån från december, utan att snabbt återtas, ökar risken för att rekylen blir kraftfull.

Ett första hot om att det positiva utseendet hotas ser jag en etablering under 12885 som är den nedre begränsningen av den, fram till i torsdags, rådande tradingrangen sedan mitten av december.

Sammanfattning: Efter en konsolidering sedan november bröt DAX upp över decemberhögsta tog sig upp över 13500 i fredags innan köptrycket avtog och effektuerade en bearish meeting line. Om vi bjuds på en candle i inledningen av veckan som stänger lägre än onsdagen riskerar det att stärka säljarna. Så länge köparna kommer tillbaks och suger upp säljtryck på allt högre nivåer tolkar jag sentimentet som positivt. Ett utbrott upp och förbi 13500 bör inte omgående punkteras då det riskerar att trigga säljtryck. Att gå kort ser jag än så länge inte som ett alternativ. För tillfället är det bättre att vänta på fortsättningsformation kring nuvarande eller något lägre nivå.

Motstånd: 13548 / 13555 / 13600 / 13650
Stöd: 13440 / 13335 / 13140 / 13000

Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 88.

ABB: Utmanar den korta sentimentsnivån

Teknisk analys ABB: Rekylen inleddes dagen efter föregående analys men redan vid oktoberhögsta kring 206 kronor stod köparna beredda på att suga upp säljtrycket. I mitten av december nåddes åter taket i den stigande kanalen, som även passerats. Nu råder det en negativ divergens mot de flesta momentumindikatorer samtidigt som avståndet ner til. primärtrenden blivit lite väl stort.

Den långa trenden som jag bland annat använder lutningen på MA-200 som pekar upp. Trendfasindikatorn noteras nu kring +1,8 vilket innebär att vi företrädesvis ska tillämpa trendföljande strategier och köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler.

SMACD närmar sig nu ett negativt medelvärdeskors och det skapar goda förutsättningar att en rekyl är inledd.

Sammanfattning: Även om jag är positiv till ABB på några sikt är risken för en ”tydlig” rekyl nu stor. En första indikation på att en rekyl är inledd får vi i samband med en punktering av den korta sentimentsnivån som EMA-8 utgör. Om köparna kommer tillbaks med en positiv candlesticksformation kring 220-kronorsnivån är det en bra nivå att öka på befintliga positioner eller att skala in sig i nya. Om standard line vid 2019 kronor punkteras ställs siktet i första hand in mot 210-207 kronor eller eventuellt ner mo 200 kronor.

Motstånd: 232,40 / 235,00 / 242,00
Stöd: 226,20 / 221,65 / 217,00 / 214,50

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 71.

Alfa Laval: Bearish engulfing kring 240 kronor

Teknisk analys Alfa Laval: Dagen efter föregående analys inleddes den förväntade rekylen som MA-50 sög upp i onsdags. Nu är siktet åter inställt mot den stigande motståndslinjen som möter upp kring 244 kronor.

Den långa trenden som jag använder lutningen på MA-200 för att identifiera har nu planat ut vilket innebär att trendfasindikatorn noteras kring +1,2. Enligt skolboken ska vi nu agera både på utbrott som sker med tydliga candlar och tilltagande volym samt rekyler ner mot ackumulationsområden och fortsättningsformationer.

Vid årsskiftet noterades SMACD över 15 och har nu vänt ner och i torsdags effektuerades ett negativt medelvärdeskors som i fredags följdes av en bearish engulfing.

Volymbalansen har mattats av och den senaste tidens lågvollaläge har antagit formen av en stigande kil.

Sammanfattning: När volymbalansen mattas av samtidigt som motstånd närmar sig är det en varningssignal som tillsammans med det negativa medelvärdeskorset i SMACD indikerar att risken ökat för att en rekyl ner mot i första hand 220 kronor kan vara på väg att inledas. Om det visar sig att inte nivån håller ställs siktet in mot 210 kronor där nedersta delen av gapstödet möter upp.

Motstånd: 244,25 / 244,25 / 248,00
Stöd: 237,50 / 245,40 / 234,00 / 228,30

Cykelindikatorn noteras inför veckan kring 54.