BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 31 – 2023

OMXS30: Osäkert innanför tradingrangens begränsningar

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”I veckan som gick punkterades den korta tradingrangen som indexet fångats i de senaste veckorna men stängningen i fredags noterades åter ovanför golvet i rangen även om det var med minsta möjliga marginal. På kort sikt har vi nu ett nytt utseende för första gången sedan mars med en ny lägre topp. Jag vill nu se den senaste kortsiktiga toppen vid 2270 passeras och att inte en ny lägre lägsta effektueras. Om torsdagens turtle soup följs av ny högre lägsta och högsta är det i min värld en positiv pusselbit. Flera korta momentumindikatorer är nu nere på låga nivåer men jag vill se att bekräftelsenivåer tas ut både hos indikatorerna och i prisgrafen. Tolkningen av rapporterna som kommit in hittills har varit svagt negativa. Eftersom det är ett tydligt negativt gap i torsdags som inte passerats vill jag se även det i prisgrafen för att edgen ska tala för att en kortsiktig botten är satt.”

Den gångna veckan inleddes med en fortsättningscandle som tog ut gapet från torsdagen och priset fortsatte sedan upp till zonen vid standard line och den platta MA-50 som begränsat uppgångarna under hela juli. Totalt steg OMXS30 med 1,2 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 10,3 procent. I veckografen utvecklades en bullish engulfing men juli månad ser än så länge ut att bli en stängning i den nedre halvan. Sedan passeringen av 6 månaders glidande medelvärde i oktober förra året har varje månad stängt över medelvärdet men nu är det på gränsen och frågan är då om en punktering blir kortvarig eller inleder ett djupare omtag som blev följden senast i februari 2022?

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar uppåt. Indexet lyfts sedan den 9/12 av ett gyllene kors (MA-50 skar då upp genom MA-200). Trendfasindikatorn är nu nere i zonen där vi rekommenderas att agera med jämviktspendlande strategier och vara beredda på tvära kast.

Volymen har hela den gångna veckan noterats under snittet. Volymbalansen är fortsatt negativ.

SMACD lämnade i torsdags ett positivt kors i den negativa delen och nu vill jag se att divergensen mot signallinjen tilltar så att nollzonen passeras.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 54 procent. Just nu är det 50 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 3,4 procent vilket är under snittet som noteras vid 6,7. Priset brukar ta fart med kraft antingen uppåt eller nedåt efter ett lågvollaläge.

På ovansidan möter närmast zonen mellan 2262-2274 följt av 2280 och 2316.

På nedsidan möter närmast 2237-2231 följt av 2226 och zonen vid 2220-2215.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag svagt negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral till svagt negativ.

Sammanfattning: OMXS30 har sedan början av juli försökt bryta upp över den platta MA-50 men inte en enda dag har än så länge stängt över nivån sedan dess. Så länge indexet är fångat i tradingrangen mellan 2271 och 2200 ska vi vara beredda på tvära kast och slagig handel. Det är en svagt negativ underton på kort och medellång sikt men ett utbrott upp över den fallande motståndslinjen kring 2290 kan bli den trigger som behövs för att få köparna att komma tillbaka och eftersom den platta MA-50 stått pall under en månads tid kan stopparna strax ovanför trigga igång en intressant rörelser som vi såg hos DAX i veckan som gick. Just nu är det en liten övervikt för att expansionen kommer att ske söderut ner mot 200-dagars medelvärde. Efter månadsskiftet är det vanligt med en mer avslagen period, men som jag brukar säga är det en av de ”mjukaste” pusselbitarna. I den positiva vågskålen befinner sig indexet i en långsiktigt stigande trend där de signifikanta bottnarna än så länge noteras på allt högre nivåer.

Motstånd: 2262-2274 / 2280 / 2295-2305 / 2316
Stöd: 2237-2231 / 2226 / 2220-2215 / 2205-2195

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 71-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 49%.

SP500: Indexet närmar sig en signifikant topp

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Det mesta pekar på att en rekyl ner från kanaltaket är inledd men än så länge har vi inte sett någon stängning under EMA-8 och än mindre standard line. På onsdag presenterar Fed ett nytt räntebesked där det är 98,9% chans för en höjning med 0,25%. De kommande veckorna presenteras en hel drös med teknikrelaterade företag sina senaste siffror. Med tanke på att techföretagen varit ryggraden under den senaste tidens uppgång spelar mottagandet av dessa rapporter en avgörande roll för om det blir risk off en tid eller inte. Den kommande veckan blir med andra ord en mycket spännande som kan drivas upp eller inleda en mer utmanande rekyl. Indexet är nu inne i en period där sannolikheten (tekniskt) talar för en mer signifikant topp eller starten på en utdragen konsolidering. Även om vi bjuds på en mer utmanande rekyl, vilket det är stor risk för, är mitt huvudspår att en rekyl sugs upp innan området kring 4300 och då kommer en fortsättningsformation vara köpvärd. Om det visar sig att 4300 punkteras utan att snabbt återtas är risken stor för en nedgång mot 200-dagars medelvärde och den psykologiska 4000-nivån.”

Den gångna veckan inleddes avvaktande men effektuerade en kraftfull bearish engulfing efter en ny årshögstanotering i torsdags. Totalt steg indexet 1,0 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 19,3 procent. I veckografen effektuerades en fortsättningsformation och i månadsgrafen ser det ut som att juli blir den femte månaden i rad som stänger på plus. Senast vi hade 5 månader i rad som stängde på plus var augusti 2021.

Den amerikanska tioårsräntan steg den gångna veckan med 14 punkter till 3,98% men noteras än så länge under julihögsta vid 4,10%.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar uppåt. Som jag skrivit varje dag den senaste veckan är det en varningssignal när trendfasindikatorn vänder ner från en nivå över +7 och nu ser vi tendenser till det. Det börjar med andra ord bli risk för en mer signifikant topp och en mer utmanande rekyl än normalt.

Volymen har bortsett från i torsdags noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är positiv sedan den 30 maj.

SMACD lämnade i torsdags en ny negativ trampolin vilket förstärker oddsen för att den rekyl som nu inletts kan bli mer utmanande än de vi vant oss vid de senaste månaderna.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) skrivs nu till 73 procent. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) föll den gångna veckan med 2,0 procentenheter till 13,3 vilket är under både de långa och korta medelvärdena.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen kring 5,2 procent vilket är något lägre än snittet vid 6,6.

I den positiva vågskålen:
– Positiv trendfasindikator
– Noteras över decemberlägsta, MA-200, MA-50 och cloud span b
– Gyllene kors 2/2 (eliminerar dödskorset från 14/3-2022)
– Fortsätter noteras högre signifikanta bottnar och toppar

I den negativa vågskålen:
– SMACD lämnade ett högt negativt kors den 22/6 och det förstärktes med en negativ trampolin igår
– Fear Greed uppe på Extreme Greed
– Negativa divergenser mot RSI-14, SMACD och Stochastic
– Extremt kraftfull bearish engulfing kring årshögsta i torsdags som än så länge är i spel

På ovansidan möter närmast zonen mellan 4590-4610 följt av 4635 och 4655.

På nedsidan möter närmast 4564 följt av 4529 och 4515 samt zonen kring 4505-4490.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv.

Sammanfattning: Vi kan nu lägga ytterligare en vecka med nya årshögstanoteringar bakom oss. Både på NYSE och SP500 är det nu en relativt tjock is där flertalet aktier bär uppgångarna samt även noteras över 200-dagars medelvärde. Ytterligare en positiv pusselbit är att småbolag (Russell 2000) är på väg att bryta upp till en ny årshögsta och det är precis vad jag vill se när börsklimatet är positivt. När småbolag stiger mer än stora bolag är det ett bra tecken på att stora aktörer söker mer risk. Råvaror (främst koppar) och energi stärks vilket indikerar att det är bra fart hos tillverkande företag. Även om det är gott om positiva pusselbitar ser jag torsdagens kraftfulla bearish engulfing som en varningssignal för att en kraftfull rekyl rycker närmare. Kring standard line hittar vi ett gap som skapar en viss obalans och strax under den senaste lågpunkten vid 4389. Detta är två nivåer som kan komma att bli intressanta för köp vid positiva fortsättningsformationer. Pris/volym-indikatorn visar att det troligen är många fyndköpare som står och väntar vid detta område. Så länge volymbalansen är positiv, isen är tjock, vollan hälsosam och trendfasindikatorn rekommenderar oss att agera med positiva trendföljande strategier, är det så marknaden vill bli handlad. Den låga vollan rekommonderar oss att ha tålamod och vänta in positiva fortsättningsformationer vid stöd. Förutsatt att köparna kommer tillbaka med tydlighet innan kanalgolvet punkteras innebär det att siktet till att börja med är inställt upp mot 4800 där vi även hittar ATH-noteringen från början av 2022. Mitt huvudspår är att indexet ska vidare upp men att det just nu är dålig tajming att jaga priset.

Motstånd: 4590-4610 / 4635 / 4655 / 4700
Stöd: 4564 / 4536-4529 / 4515 / 4505-4490

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 50-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 51%.

DAX: Avslutar veckan med en ny ATH-notering

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter ABC-korrektionen från mitten av juni till den 7 juli jobbar indexet nu med att ta ut julihögsta. Om däremot julilägsta håller och priset bryter ut upp över julihögsta är det en positiv pusselbit.”

Den gångna vecan inleddes på samma sätt som veckan innan avslutades, med att fortsätta mjuka upp motståndet som julitoppen markerade. I torsdags hade tillräckligt med kraft byggts upp för att bryta upp genom nivån och för att avsluta veckan med en ny ATH-notering som nu skrivs till 16490. Totalt steg DAX med 1,8 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 18,3 procent. I veckografen utvecklades en bullish above the stomach och i månadsgrafen en positiv reversal som tog sats från EMA-8.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 pekar uppåt. Den 12 december effektuerades ett gyllene kors (MA-50 skar upp genom MA-200) vilket var första gången sedan slutet av juli 2020. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi rekommenderas att applicera positiva trendföljande strategier.

Volymbalansen är på väg att åter bli positiv.

SMACD effektuerade en positiv trampolin i veckan efter att den 13 juli effektuerat ett positivt kors.

De korta momentumindikatorerna är nu hårt spända på ovansidan vilket ökar risken för en rekyl.

Sammanfattning: Som jag skrivit några veckor tolkar jag ABC-korrektionen från mitten av juni till den 7 juli som klar och nu är det goda förutsättningar för att en ny våg 3 är inledd och den har siktet inställt upp mot 18000. Det är naturligtvis positivt att den tidigare ATH-nivån från mitten av juni passerades i veckan då det eliminerar det pyspunkautseende som rått ett tag. På ovansidan möter nu en stigande motståndslinje upp kring 16600 och redan nu är det en överhängande risk för en rekyl då flera av de korta momentumindikatorerna är hårt spända på ovansidan. Det jag helst inte vill se i närtid är att den senaste lågpunkten vid 16000 punkteras men även om så blir fallet är en ny högre lågpunkt än 15450 en bekräftelse på att den långsiktigt positiva trenden är intakt.

Motstånd: 16500 / 16600 / 16750 / 17000
Stöd: 16410 / 16270 / 16130 / 15940

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 85+.
– Next day forecast indikerar att det är 50 procents chans för uppgång under måndagen.

Hexatronic Group: Laddar upp inför expansivt utbrott

Teknisk analys Hexatronic Group: Än så länge har inte aktien tagit ut toppen vid 92,90 som jag skrev om för två veckor sedan men än så länge håller standard line.

Den långa trenden som jag identifierar genom lutningen på MA-200 är svagt fallande. Trendfasindikatorn har efter att ha noteras i de negativa zonerna nu tagit sig upp i området där vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymbalansen håller nu på att testa av snittet och en passering av bekräftelsenivån från den 7 juli behövs för att indikatorn ska bli positiv.

SMACD lämnade i fredags ett negativt kors men än så länge är in divergensen mot signallinjen tydlig och då har det i detta fall större betydelse att indikatorn noteras i den positiva delen.

Vollan har dragit ihop sig och bredden mellan bollingerbanden är nu nere på den lägsta nivån sedan mitten av mars. De små rörelserna de senaste veckorna har dessutom inneburit att bollingerbanden nu fångas innanför keltnerbanden i en så kallad squeeze. När priset bryter ut uppåt eller nedåt från ett extremt lågvollaläge följs det ofta av stora rörelser. Man måste därmed vara noga med skyddet på nedsidan om det visar sig att utbrottet sker söderut, som det gjorde i slutet av mars.

Sammanfattning: Hexatronic visar fortfarande tecken på att mejsla ut nedgången efter huvudskuldraformationen i början av året. Sedan början av juli har priset testat av standard line flera gånger och än så länge har nivån respekterats, vilket är en liten men ändå positiv pusselbit. Svängningarna har blivit allt mindre och mycket talar för att vi inom kort kommer att bjudas på en expansion åt något håll. Jo, det vet väl alla att det antingen bryter ut uppåt eller nedåt… Ja, det stämmer men vi kan kosta på oss att avvakta utbrottet och agera när vi vet om det blir upp över 87 kronor eller ner under 79 kronor där standard line möter upp, eftersom förutsättningarna är goda för att det blir en tydlig rörelse. När/om 92 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (3% range) efter att 92 kronor nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under 81 kronor

Hexatronic lämnar nya siffror den 15 augusti.

Motstånd: 86,60 / 98,00 / 100,00
Stöd: 79,20 / 77,80 / 72,00 / 65,50

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 54-.

Nordea Bank: Stigande triangel och icebreak

Teknisk analys Nordea Bank: Det blev ingen rekyl som eliminerades av en fortsättningsformation efter föregående analys. Den första fortsättningsformationen efter nedgång bjöds vi på den 15 maj och därefter har aktien fortsatt bygga högre kortsiktiga bottnar och toppar.

Den långa trenden som jag använder lutningen på 200-dagars medelvärde för att peka ut är sedan mitten av december svagt stigande. Trendfasindikatorn noteras sedan slutet av juni i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier. Priset noteras över ichimokumolnet och lagging line över priset, vilket indikerar att prisexpansioner troligtvis kommer att ske norrut.

Volymbalansen är positiv sedan mitten av juni.

SMACD noteras i den positiva delen men saknar lutning, vilket är som det brukar i samband med lågvollalägen.

På ovansidan möter ett tufft motståndsområde mellan 119-121 kronor upp men omtagen har lett till allt högre lågpunkter. Det innebär att vi ser en allt mer spännande stigande triangel.

Sammanfattning: Problemet med att ta position vid utbrott upp över en motståndsnivå är att aktien ofta blir kortsiktigt överköpt och att utbrottet blir falskt. Så hur gör man då? Ett sätt är att man köper en bevakningsposition, vilket är en hävstångsprodukt med den inbyggda stoppen eller det senaste stödet. En bevakningsposition köper man för ett litet belopp då risken är stor för att man blir utstoppad. Så fort vi bjuds på en rekyl, antingen redan nu eller efter ett utbrott av 121 kronor, som elimineras av en fortsättningsformation (stängning i den övre tredjedelen och över föregående dags högsta) förutsatt att inte den gröna stigande stödlinjen kring 113 kronor punkterats ökas positionen på och stoppen flyttas upp till strax under den senaste lågpunkten. När/om 127 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen i samband med dagsstängningen. Om vi bjuds på en lång candle under dagen (1,5% range) efter att 127 kronor nåtts stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras kring 111,50.

Motstånd: 120,15 / 121,70 / 125,55
Stöd: 118,00 / 117,25 / 114,50 / 113,40

Cykelindikatorn noteras vid 47-.