BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 32

OMXS30: Bearish engulfing från ATH-nivån

Teknisk analys OMXS30: Igår skrev jag: ”OMXS30 har stigit konstant de senaste sju månaderna och med tanke på att augusti varit den sämsta månaden sedan 1990 är risken stor för att köparna behöver en paus. Siktet är dock, som jag nämnt många gånger den senaste tiden inställt upp mot 2500 efter att delmålet 2400 rensats från säljare.”

Den gångna veckan inleddes med en doji kring julihögsta och fortsatte noteras med små dagscandlar kring 2400. I torsdags effektuerades en negativ reversal efter att 2400 initialt passerats och veckan avslutades med en bearish engulfing. OMXS30 steg den gångna veckan med 0,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 27 procent. I veckografen utvecklades den gångna veckan till en shooting star.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras nu mellan 2 och 7 vilket innebär att vi rekommenderas att köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler och utbrott som sker med kraft eftersom bredden mellan bollingerbanden är extremt låg.

Volymen har hela veckan varit lågt och noterades i fredags hela 35 procent under det dagliga snittet, vilket är positivt med tanke på den negativa omslagsformationen. Volymbalansen är fortfarande positiv.

SMACD lämnade i fredags ett negativt kors efter att ha varit uppe över +15. Ett negativt kors efter att indikatorn noterats över denna nivå är ofta ett tecken på att det kan behövas ett djupare omtag.

Antal aktier på large cap som befinner sig över MA-200 har åter tilltagit den senaste veckan. Nu är det 89 procent som befinner sig över 200-dagars medelvärde. Än så länge tolkar jag isen som tjock även om det råder en negativ divergens mot priset hos OMXS30.

På ovansidan möter närmast 2393 följt av zonen 2400-2404 där torsdagens ATH hittas och därefter 2410 och 2424.

På nedsidan hittar vi först stöd kring 2376 följt av 2370 och 2353. De otäppta gapen ner mot senaste swingbotten som jag markerat med streckade röda ovaler kommer naturligtvis fungera som stöd när/om de utmanas.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 15 av de 34 senaste åren (44%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,3 procent. Indexet har stigit vid 4 tillfällen den kommande femdagarsperioden de senaste 10 åren. Snittutvecklingen de kommande fem dagarna noteras till -0,1 procent de senaste tio åren.

Sammanfattning: OMXS30 har noterats med positiva månadsutvecklingar varje månad hittills i år och än så länge gäller det även augusti som stigit med 1,0 procent. SMACD varnar för att det kan behövas ett djupare omtag eller en utdragen konsolidering för att ackumulera upp de obalanser som skapats den senaste tiden, inte minst med tanke på de gap vi bjöds på under den senaste swingen upp från mitten av juli. Jag är fortfarande mycket positiv till indexet men ser inte någon bra edge att jaga priset vid utbrott. Trendfasindikatorn, bredden och volymbalansen råder oss att även fortsättningsvis köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler så länge de inte accelererar ner förbi viktiga stöd och närmast möter en sådan nivå upp kring 2200.

Motstånd: 2392 / 2400-2404 / 2410 / 2424
Stöd: 2376 / 2367-2363 / 2357 / 2342

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 67-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 42%.

SP500: Veckan avslutades med rekordnotering

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Sedan standard line passerades med en dagsstängning den 20 maj har nivån bara punkterats en dag den 19 juli då en turtle soup inledde den senaste swingen. Det är gott om varningssignaler men även om indexet vänder ner i den tidigare tradingrangen mellan 4394 och 4257 är det goda förutsättningar för att köparna åter suger upp rekyler från en högre nivå än den senaste swingbotten vid 4250. En första varningssignal för ett djupare omtag är om indexet stänger under 50-dagars medelvärde mer än ett par dagar.”

Den gångna veckan inleddes med ett test av den korta sentimentsnivån som EMA-8 markerar. I slutet av veckan noterades nya rekordnoteringar och fredagens stängning vid 4436,5 var den högsta någonsin. Totalt steg indexet med 0,9 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 18,1 procent. I veckografen utvecklades den gångna veckan till en bullish above the stomach.

Den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken som presenterades i fredags kom in starkare än väntat. Teknikbolagen var relativförlorare samtidigt som de amerikanska långräntorna stärktes efter statistikbeskedet.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 943.000 personer i juli, mot reviderade junisiffran på 938.000 och förväntade 870.000. Arbetslösheten uppgick till 5,4 procent, ned från 5,9 procent månaden före och Trading Economics analytikerestimat om 5,7 procent. Analytikerkollektivet tycktes dock ovanligt oeniga inför beskedet, med stor spännvidd mellan de enskilda förhandstipsen.

De amerikanska långräntorna tog ett tydligt kliv upp efter beskedet och tioåringen adderade 8 punkter till 1,29 procent.

Oljepriset backade på fredagen och satte därmed punkt för den största veckoliga nedgången i år. Oljejättarna Exxon och Chervon återfanns dock båda högre, upp 1,2 respektive 0,8 procent.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar tydligt uppåt. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet sedan dess lyfts av ett äkta gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras nu mellan 2 och 7 vilket innebär att vi kan handla indexet med fortsättningsformationer i samband med rekyler.

Volymen har avtagit de senaste dagarna men trots det är volymbalansen fortfarande positiv.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) noteras inför dagen 85 procent. Jag tolkar isen som tjock men vi börjar se en allt tydligare negativ divergens mot prisgrafen.

VIX (den förväntade vollan) föll den gångna veckan med 11,5 procent till 16,1 vilket är den lägsta nivån sedan mitten av juli. Om VIX etablerar sig under 16 tolkar jag den tidigare potentiella koppformationen som eliminerad.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen kring 3,8 vilket trots några dagars uppgång är en extremt låg nivå.

På ovansidan möter närmast 4442 följt av 4448 och 4456.

På nedsidan möter närmast 4425 följt av 4410 och zonen kring 4400 och veckolägsta vid 4373.

I den positiva vågskålen:
– Indexet noteras över de senaste signifikanta lågpunkterna
– Noteras över årsmedelvärdet och MA-200
– Passerade den 4/11 upp genom molnet som är intakt
– Senaste ATH vid 4441 den 6/8

I den negativa vågskålen:
– På längre sikt överköpt, överälskat och övervärderat
– Negativ divergens mot de flesta momentumindikatorer
– Negativ divergens mot bredden (antal aktier över MA-200)
– Potentiell koppformation hos VIX

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: Efter en initial nedgång i början av veckan men hittade stöd kring golvet i tradingrangen. Vid varje tillfälle vi bjudits på en rekyl sedan uppgången startade i slutet av mars förra året har köparna sugit upp säljtrycket vid allt högre nivåer. Kortsiktiga rekyler är, precis som de varit senaste året, köpvärda vid positiva fortsättningsformationer. Med tanke på utseendet som råder är det troligen bara en tidsfråga innan indexet tar sig upp till 4500-nivån och på sikt troligen högre än så. Detta utseende behöver inte vara hälsosamt men så länge Fed agerar krockkudde är det onödigt utmanande att försöka gå emot. Under hela uppgången, sedan mitten av april förra året har 50-dagars medelvärde varit ett bra område att göra sig beredd att agera på positiva fortsättningsformationer. Även om jag inte är det minsta lockad av att gå emot den pågående trenden saknas det inte varningssignaler och det är inte om utan när en kraftigare motreaktion inleds. Den närmaste tiden har historiskt varit utmanande och om så blir fallet även i år kan vi troligtvis se fram emot en spännande höst där indexet fortsätter såga sig upp mot nya rekordnivåer.

Motstånd: 4442 / 4448 / 4456 / 4467
Stöd: 4425-4422 / 4410 / 4400 / 4373

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 82+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 52%.

DAX: Doji kring ATH-noteringen

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Mitt huvudspår, tills motsatsen bevisas är att rekyler är köpvärda via fortsättningformationer och att DAX ska vidare norrut. Inför veckostarten är siktet till att börja med inställt mot den senaste ATH-noteringen för två veckor sedan vid 15810, förutsatt att standard line inte ger vika.”

DAX inledde veckan med en negativ reversal som höll sig ovanför standard line men den senare delen av veckan tog indexet fart upp mot taket i tradingrangen för att avsluta med en doji kring ATH. Totalt steg indexet 1,4 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 14,9 procent. I veckografen noteras den gångna veckan som en bullish separating line.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 pekar upp. Trendfasindikatorn befinner sig sedan mitten av november i ett läge som rekommenderar oss att köpa rekyler vid positiva fortsättningsformationer.

Volymbalansen är positiv och passerade i fredags den senaste toppen från den 4 juni.

SMACD lämnade för lite mer än en vecka sedan ett positivt kors i nollzonen som nu passerats vilket jag tolkar som en positiv pusselbit.

Augusti och september har historiskt varit de sämsta månaderna på året för det tyska storbolagsindexet och risken är fortfarande stor för att vi inom kort bjuds på en lokal topp.

Sammanfattning: För en vecka sedan skrev jag att indexet ställt in siktet mot ATH-nivån, förutsatt att inte standard line gav vika. DAX har fortsatt att handlas i tradingrangen där indexet i fredags nådde upp till den taket och ATH-nivån där en doji effektuerades. Små candlar och dojisar kring tak och golv i tradingranger leder ofta till vändningar men om de passeras är det många stoppar som ryker vilket triggar köptryck. Den av nivåerna för fredagens doji som tas ut har goda förutsättningar att bli en trigger för resten av augusti. Balanspunkten kring standard line som jag skrivit om ett par veckor håller än så länge och tillsammans med den positiva volymbalansen har förutsättningarna ökat för en expansion norrut från tradingrangen. I den negativa vågskålen kan vi konstatera att en doji i ett ytterläge med extremt hårt spända korta momentumindikatorer innebär att risken för en rekyl ökat. En första varningssignal för att en kraftigare nedgång än en hälsosam rekyl vara på gång får vi om indexet och lagging line etablerar sig under cloud span b kring 15300 i mer än tre dagar.

Motstånd: 15800-15810 / 15900 / 16000 / 16630
Stöd: 15750 / 15700 / 15610 / 15500 / 15440

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 92+.
– Next day forecast indikerar att det är 57 procents chans till en uppgång under måndagen.

HM B: Flera positiva signaler kring stödnivå

Teknisk analys H&M B: Det blev ingen passering av motståndet vid 216 kronor efter föregående analys och när den stigande stödlinjen punkterades kallade husse hem hunden. På en fråga om HM i förra veckan sade jag att vi ser en del positiva signaler när 180-kronorsnivån närmar sig. De två senaste dagarna har utvecklats till små positiva dojisar kring en intressant stödnivå.

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde stiger sedan slutet av december men har mattats av något de senaste två veckorna. Trendfasindikatorn varnar dock för att det är stor risk för ytterligare nedställ och det innebär att vi ska agera mer defensivt om vi går emot den kort- och medellångsiktiga trenden.

SMACD har planat ut kring -15 och ett positivt kors kan vara en indikation på säljtrycket är på väg att avta.

Både i tisdags och torsdags effektuerades positiva minidivergenser och följs det av en positiv candlesticksformation kan det vara intressant att börja skala in sig via en lottsedel. I fredags passerades en bekräftelsenivå för gummisnodden.

Sammanfattning: Under den senaste nedgång har vi inte bjudits på mer än enstaka positiva formationer men i fredags utvecklades både en positiv doji kring stödet 180 kronor och en kortsiktig köpsignal hos gummisnodden. Förutsättningarna har nu ökat för att vi kommer att få se en uppstuds som om MA-200 återtas indikerar att negången är på väg mot sitt slut. Den som vill agera på detta kan med fördel köpa en liten position eller ex.vis en minifuture med hög hävstång och i samband med nästa rekyl som elimineras med en fortsättningsformation öka på innehavet. Om det istället visar sig 167 kronor ger vika ökar risken för ytterligare nedgång. Om OMXS30 däremot brakar ner med kraft ökar risken för att även H&M kommer att dras med.

Motstånd: 182,25 / 188,70 / 190,90 / 193,00
Stöd: 178,65 / 176,30 / 173,80 / 168,00

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 23+.

Trelleborg B: På väg att bryta upp i en positiv medellång trend

Teknisk analys Trelleborg B: Det blev en passering av standard line efter föregående analys men när uppgången från junilägsta närmade sig 10 procent och MA-50 var det dags för nästa rekyl ner mot MA-200. Volymbalansen har stärkts sedan lågpunkten och icebreaken i slutet på juni och nu kan det åter vara dags för en rekyl, som troligen blir köpvärd.

Den långa trenden som jag använder bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde för att peka ut är stigande. Trendfasindikatorn har sedan mitten av april varnat för att en större rekyl kunde vara på gång men sedan slutet av förra veckan rekommenderas vi att köpa rekyler som elimineras av positiva fortsättningsformationer.

SMACD lämnade i mitten av juli ett positivt kors i nollzonen som nu tagits ut.

Priset håller nu på att testa av cloud span b men lagging line har fortfarande en bit kvar innan molnet passerats.

Sammanfattning: Priset bröt i tisdags upp över molnet och därefter har cloud span b testats varje dag. På kort sikt är aktien något överköpt och noteras kring taket i den stigande kortsiktiga trendkanalen. Lagging line håller på att testa av den fallande motståndslinjen som tidigare visade vägen ner mot MA-200. Även om det är en bit kvar innan den kortsiktigt stigande trenden övergår i en medellång stigande trend ser aktien ut att bygga upp momentum för en ny positiv uppgångsfas. På lite sikt är det mycket som talar för att aktien kommer att dra upp mot den senaste ATH-nivån kring 235 kronor. Trelleborg vill nu bli handlad med positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler. Redan kring cloud span b kan det vara läge att skala sig in med en mindre position när aktien stänger över föregående dags högsta. Om det istället visar sig att 200 kronor punkteras fallerar det begynnande positiva utseendet.

Motstånd: 217,50 / 219,50 / 221,80 / 227,30
Stöd: 212,80 / 207,10 / 202,80 / 200,00

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 52-.