BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 35

OMXS30: Viss tveksamhet efter sju dagars uppgång

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter den kraftiga uppgången under andra halvan av juli och början av augusti har det svenska storbolagsindexet tagit en paus. Nu utmanas området kring majtoppen och undertonen har stärkts från att ha varit negativ till att nu visa flera tecken på en kommande stärkt börs. Om det däremot visar sig att augusti stänger under årsmedelvärdet och lågpunkterna från i våras punkteras utan att tas tillbaks är naturligtvis en långsiktig nedgång möjlig men just nu ser vi tecken på det motsatta.”

Varje dag den gångna veckan stängde på plus och resultatet blev en uppgång med 1,5 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 4,4 procent.

Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag som pressats en tid samt teknik där Ericsson bla agerade draglok. Sämst gick konsumentprodukter, detaljhandel och kraftbolag.

OMXS30 har nu stängt högre sju dagar i rad vilket inträffat 49 gånger de senaste 31 åren och vid 29 av dessa har kursen stängt upp även den åttonde dagen. Vid positiva marknadsfaser har 33 av de 43 tillfällen jag hittar stängt högre en vecka senare med i snitt 0,4 procent. Historiskt har den kommande veckan stigit 16 av de senaste 31 åren och studerar vi bara de gånger indexet noterats över 200-dagars medelvärde har indexet stigit 14 av de 21 gånger det inträffat.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag relativt neutralt. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -0,03.

Volymen den gångna veckan har varje dag noterats strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Jag tolkar fortfarande volymbalansen positivt.

På ovansidan möter närmast 1650 följt av 1663 och novembertoppen vid 1682.

På nedsidan hittar vi närmast stöd vid 1642 följt av 1637-1635 och 20-dagars medelvärde kring 1623-1620.

På lång sikt är jag nu på väg att svänga över och bli svagt positiv men vill vänta och se om passeringen av årsmedelvärdet bekräftas när augusti månad stängs.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag nu positiv så länge indexet håller sig över 50-dagars medelvärde och ichimokumolnet.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv och kommer att vara det så länge köparna kommer tillbaks innan 20-dagars medelvärde och golvet i den stigande korta kanalen för att suga upp rekylerna.

Sammanfattning: Efter sju dagars konstant uppgång råder det nu både negativa divergenser mot de flesta korta momentumindikatorer. Även om OMXS30 naturligtvis kan fortsätta upp och historien talar för ytterligare någon dags uppgång är inte edgen och riskkvoten tillräckligt bra för att ta nya positioner för uppgång. Att edgen inte är bra för nya uppgångar innebär däremot inte att det är läge att gå kort. Den som har för avsikt att kliva på OMXS30 för uppgång, vilket är det enda håll indexet bör tradas just nu, gör klokt i att vänta på en en positiv reversalformation i samband med en rekyl.

Motstånd: 1650 / 1656 / 1663-1667 / 1682
Stöd: 1642 / 1635 / 1623 / 1617 / 1607

SP500: Risk för rekyl men fortsatt positiv underton

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Augusti har varit en minst sagt omväxlande månad men ser åtminstone tillfälligt ut att ha lugnat sig. Det är i och för sig först nu som ATH-nivån från början av året på allvar utmanas. Så länge köparna fortsätter suga upp säljtrycket på allt högre nivåer anser jag att trenden är stigande och värd att följa. Om 2800 punkteras utan att snabbt återtas får vi en första varningssignal om att den stigande kilen kan vara hotad, men där är vi alltså inte ännu.”

Den gångna veckan inleddes upp och tog en paus efter tisdagens ATH-notering fram till veckoavslutningen som stängde på den högsta nivån någonsin. Totalt steg S&P 500 med 0,9 procent veckan som gick vilket innebär att årets uppgång just nu uppgår till 7,5 procent.

Augusti noteras än så länge som en positiv candle och fortsätter detta utseende hela den kommande veckan blir det femte månaden i rad som stänger på plus. Sedan lågpunkten i februari noterar indexet en uppgång med ungefär 13 procent.

Det råder en negativ divergens mellan både dagsmometum och OBV-indikatorn.

Om det finns kraft kvar för att inte utbrottet av ATH-nivån ska bli en turtle soup återstår att se. Det finns inga motstånd kvar på ovansidan förutom den övre begränsningen i den stigande kilen.

Den långa trenden, som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut, är stigande och det skapar förutsättningar för ytterligare uppgångar. Trendfasindikatorn noteras kring +0,8 som påtalar för oss att vi inte kan räkna bort risken för tvära kast och slagig handel.

Dagsmomentum noteras strax över 64.

Volymen har varje dag den senaste veckan noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har planat ut något men noteras fortfarande över tremånaderssnittet.

VIX har den senaste veckan fallit ner från primärtrenden och noteras nu kring 12.

På ovansidan möter närmast 2880 följt av 2885 och nivån kring 2900.

På nedsidan möter närmast 2862 följt av 2856 och 20-dagars medelvärde som inför veckan möter upp kring 2842.

I den positiva vågskålen:
– Kursen befinner sig ovanför MA-200 som stiger
– Sedan mars 2016 har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Nya högre bottnar och toppar sedan början av april
– Långsiktigt positivt utseende (stigande triangel sedan februari)
– Senaste ATH 24/8 vid 2876,2

I den negativa vågskålen:
– Tendens till en negativ sektorrotation
– Viss svaghet kring ATH-noteringen från igår
– Negativa divergenser mot de flesta momentumindikatorer
– Sektorrotation mot defensiva sektorer
– Stigande kil sedan början av maj

På lång sikt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Rekyler är köpvärda ner mot åtminstone området kring primärtrenden och eventuellt ännu lägre, men det kräver att omslaget sker med en tydlig formation och rejält tilltagande volym.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv och kommer vara det så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras snabbt och med kraft.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv så länge inte 20-dagars medelvärde punkteras med tydlighet.

Sammanfattning: Även om det fortfarande är ett mycket positivt utseende hos SP500 indikerar den negativa divergensen mot både dagsmomentum och volymbalansen att risken för en stundande rekyl har ökat. Så länge köparna suger upp rekylerna på allt högre nivåer kommer jag vara positivt inställd till utvecklingen framöver.

Motstånd: 2880 / 2885 / 2900 / 3000
Stöd: 2862 / 2856 / 2850 / 2842 / 2830

DAX: Risk för fortsatt skvalpiga rörelser

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”I den positiva vågskålen är nu DAX nere kring en intressant stödnivå samtidigt som indexet är kortsiktigt översålt.”

Den gångna veckan öppnade upp med ett gap men när motståndsnivån vid 12450 närmade sig började det åter gå tungt. Totalt steg den gångna veckan med 1,5 procent vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 4,0 procent.

Augusti noteras än så länge som en dark cloud cover under årsmedelvärdet.

Den långa trenden saknar i stort sett helt riktning, vilket är ett tecken på osäkerhet vilket bekräftas av trendfasindikatorn som för tillfället skrivs till -0,8 vilket innebär att vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel med en viss negativ underton.

De viktigaste motstånden på ovansidan hittar vi kring molnet mellan 12450-12650.

På nedsidan hittar vi först 12290 men framförallt området mellan 12150-12100.

Sammanfattning: Primärtrenden visar nu tecken på att falla ytterligare och undertonen men så länge nivån kring 12100 suger upp säljtrycket är chansen god för att indexet så småningom ska vända upp. Just nu innebär de allt lägre topparna sedan årsskiftet att risken är relativt stor för att expansionen kommer att ske söderut.

Motstånd: 12445 / 12495 / 12595 / 12695
Stöd: 12345 / 12295 / 12195 / 12095

Skanska B: Bryter upp från en intressant botten

Teknisk analys Skanska B: Efter föregående analys följde Skanska skolboken och rekylerade ner till molnet där vi bjöds på två positiva candlesticksformationer. Först en bullish harami cross och dagen efter en bullish harami. Nu har kursen och lagging line tagit sig upp och förbi toppen i samband med föregående analys.

Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att peka ut är fallande. Studerar vi däremot molnet indikerar det att den långa trenden är på väg att bryta upp. Trendfasindikatorn har nu reducerats från -0,8 vid föregående analys till -0,6 inför veckostarten.

Sedan lågpunkten i slutet av juli har volymbalansen stärkts och noteras nu över tremånaderssnittet.

Sammanfattning: I samband med föregående analys påtalade jag att molnet börjar vrida upp 26 perioder fram i tiden. Efter molntouchen för lite mer än en vecka sedan har nu både föregående topp tagits ut och fått både priset och lagging line att komma upp i ett friare område. Det råder en negativ divergens mot flera av de kortare momentumindikatorerna och förutsättningarna för en rekyl har ökat. Så fort vi bjuds på en positiv candlesticksformation i samband med en stundande rekyl är det mycket bra förutsättningar att haka på för uppgång. Den som inte vill riskera att missa uppgången kan redan nu ta en första mindre position och sedan öka på i samband med rekylen.

Motstånd: 171,00 / 171,95 / 174,40 / 177,00
Stöd: 168,60 / 167,15 / 164,30 / 162,35

ABB: Bryter upp över molnet och ser mycket spännande ut

Teknisk analys ABB: Det blev ett initialt positivt mottagande av delårsrapporten och passering av både turning line och standard line. I samband med rekylen efter den positiva rapportreaktionen höll standard line vilket ledde till både en positiv molntwist och sedan några veckor även en passering av molnet.

Den långa trenden som jag använder bland annat lutningen på MA-200 för att peka ut saknar riktning men det framtida molnet pekar nu upp.

Lagging line pekar ut ett motståndsområdet kring 214,40-215,70 samtidigt som kursen nu noteras 4 procent över det övre bollingerbandet.

I samband med den senaste veckans uppgång har volymbalansen stärkts och både standard line och molnet visat ett positivt utseende.

Sammanfattning: ABB-aktien noteras nu i motståndsområdet mellan 214 och 216 kronor strax över det övre bollingerbandet. Även om vi bjuds på en rekyl inom kort eftersom aktien är överköpt kring motståndsområdet talar det framtida molnet och kursens läge samt lagging line för en spännande resa. Om däremot rekylen övergår i en nedgång som får aktien att etablera sig under molnet kommer eliminera det positiva utseendet.

Motstånd: 215,85 / 216,95 / 219,25 / 221,50
Stöd: 213,55 / 212,30 / 210,00 / 207,75