BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 36 – 2024

OMXS30: Överköpt när fallande motståndslinjen testas

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Uppgångar som fått Stochastic att bli lika hårt spänd på ovansidan, under en volla som varit lika hög eller högre än nu, hittar jag vid 280 tillfällen sedan 1997. Vid 56% av dessa tillfällen har indexet stått högre en vecka senare och en månad senare har indexet noterats för uppgångar vid 66% av dessa tillfällen, med en medianutveckling på goda +2,1%. SMACD är nu på väg att testa av nollzonen och en passering av den skulle vara positivt om det därefter följs av att trendfasindikatorn tar sig upp över +2. Avslutningen på augusti i positiva börsklimat har historiskt varit slagig men inledningen av september däremot positiv”.

Den gångna veckan inleddes med lite trevande rörelser kring 100-dagars medelvärde som passerades i torsdags. Totalt steg OMXS30 med 1,4 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 8,3 procent. I månadsgrafen utvecklades en positiv reversal som var nere och vände vid februarilägsta men lyckades stänga innanför boxen för juli. Det var den fjärde veckan i rad som stängde på plus och i den övre delen av veckostapeln vilket inte skett mer än 26 gånger sedan 2001, senast såg vi det i februari i år. Det var den tredje veckan i rad som stängde på plus och den fjärde som stängde i den övre delen. Jag hittar bara 4 liknande tillfällen sedan 2001 och vid hälften av dessa har den kommande veckan utvecklats upp och vid lika många av dessa ner.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde pekar uppåt. Indexet lyfts sedan den 29 december av ett äkta gyllene kors. Trendfasindikatorn tog sig i slutet av den gångna veckan upp i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier.

Volymen har hela veckan, bortsett från i fredags, noterats under snittet. Volymbalansen är positiv sedan den 1/7.

SMACD lämnade i den 15 augusti ett positivt kors och har nu passerat nollzonen vilket är positivt.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 50 procent. Just nu är det 74 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 9,0 procent vilket är tydligt över snittet vid 5,5. Nu ser vi tecken på att vollan drar ihop sig, vilket efter en kraftig nedgång är en positiv pusselbit.

På ovansidan möter närmast området mellan 2600-2610 följt av 2622 och 2635 samt den senaste ATH-noteringen vid 2648.

På nedsidan möter närmast 2590 följt av 2573 och 2564 samt 2552-2548 men området kring 2500 har stor psykologisk betydelse.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv.

Sammanfattning: OMXS30 har nu stigit med 10 procent sedan lågpunkten för fyra veckor sedan, vilket lett till att de korta momentumindikatorerna är extremt hårt spända på ovansidan. Uppgångar som fått Stochastic att bli lika spänd under en volla som varit lika hög eller högre än nu hittar jag vid 194 tillfällen sedan 1997. Vid 57% av dessa tillfällen har indexet stått högre en vecka senare. Volymbalansen är positiv, isen tjock och trendfasindikatorn rekommenderar oss att agera med positiva trendföljande strategier, vilket med nuvarande volla innebär köp vid fortsättningsformationer. Rekyler är köpvärda men motstånden på ovansidan vid hög volla innebär att det just nu inte är någon bra edge att agera på utbrott norrut. Fib 50% för den senaste uppgången hittar vi vid standard line kring 2480 och ner dit är rekyler köpvärda, troligen även djupare än så, men det återkommer jag till när det i så fall blir aktuellt. Vid positivt börsklimat, som nu, har september i de flesta fall inletts positivt. Det jag inte vill se är att augustilägsta vid 2357 punkteras utan att snabbt återtas. Fram till att motsatsen bevisas talar det mesta för att lågpunkten inför hösten sattes i början av augusti vid 2357 och att vi inom kort kommer bjudas på en rekyl.

Motstånd: 2600-2610 / 2622 / 2635 / 2648
Stöd: 2590 / 2573 / 2564 / 2552-2548 / 2528 / 2510-2490

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 87+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 45%.

SP500: Överköpt och hög volla när ATH-området utmanas

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Det tog tre veckor för indexet att falla ner till lågpunkten vid 5120 den 5 augusti och nu tre veckor efter är indexet i stort sett tillbaka vid den senaste ATH-noteringen. Med tanke på trendstyrkan, trendfasindikatorn, bredden och volymbalansen som alla är positiva talar det mesta än så länge för att rekyler kommer vara kortvariga och köpvärda. Det är dock stor risk för att de kommande veckorna, kanske månaderna kommer att vara slagiga. Den kraftiga uppgången sedan början av augusti har dock fått de flesta korta momentumindikatorer att bli hårt spända på ovansidan och risken är därför stor för en rekyl när ATH-området testas av. Den eventuellt turbulenta kommande perioden tror jag sedan kommer att följas av ett starkt Q4 i linje med den historiska statistiken. Om priset effektuerar en fortsättningsformation kring nuvarande nivå är det däremot inte en så bra edge med tanke på vollan och digniteten på motståndet (ATH) som möter upp. Om en nedgång skulle bli så djup att 5119 punkteras signalerar det en nedgång mot MA-200 som just nu möter upp vid 5075. Om inte heller MA-200 respekteras ställs hoppet till att aprillägsta vid 4955 håller, men mitt huvudspår är att kommande rekyler blir köpvärda.”

Den gångna veckan blev en slagig tillställning som inleddes med att lågpunkten från bearish engulfingen den 22 augusti vid 5560 testades men höll. Veckan avslutades med en positiv reversal och den näst högsta stängningen någonsin. Totalt blev uppgången den gångna veckan marginella 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 18,4 procent. I månadsgrafen utvecklade augusti till en extremt positiv reversal med den största rangen på två år.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen hos 200-dagars medelvärde, pekar uppåt och priset befinner sig över primärtrenden. Den 15/8 tog sig indikatorn upp i den positiva trenddelen efter att ha doppat fötterna i jämviktspendlingszonen. Senast vi såg det var i början av maj och dessförinnan i slutet av mars förra året.

Volymen har hela veckan, bortsett från i fredags noterats klart under snittet. Volymbalansen är positiv.

SMACD lämnade i den 14/8 ett positivt kors och noteras nu i den positiva delen där vi sett ett avtagande momentum de senaste veckorna men nu ser det ut att kunna bli en positiv trampolin.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) skrivs nu till 79 procent och antal aktier över MA-50 noteras kring 82 procent. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) backade den gångna veckan med 5 procentenheter och under augusti med 15 procentenheter och noteras nu vid 15,0. Jag vill i positiva trender gärna se VIX mellan 17- och 10.

Bredden mellan bollingerbanden noteras kring 11,1 vilket är högre än snittet vid 5,8 procent och den högsta vollan sedan november förra året. Jag hittar bara 100 liknande dagar sedan 1997. I 65 procent av dessa har indexet stått högre en månad senare och i hela 77 procent av dessa högre om tre månader.

I den positiva vågskålen:
– Tog 2/11-2023 tillbaka MA-200
– Gyllene kors 2/2-2023 (eliminerar dödskorset från 14/3-2022)
– Ny ATH vid 5670 den 16/7
– Standard line och MA-20 återtogs den 12/8
– MA-50 återtogs den 15/8
– Näst högsta stängningen någonsin

I den negativa vågskålen:
– Bearish engulfing från överköpt läge
– Säsongsmässigt svag period
– Överköpt med negativa divergenser
– Hög volla inför en säsongsmässigt stökig period

På ovansidan möter närmast 5652 följt av den senaste ATH-noteringen vid 5670 och området vid 5690-5710.

På nedsidan möter närmast 5620 följt av området 5610-5590 och 5561 samt 5530 men jag fäster mer vikt vid 5500-nivån där även MA-50 tillsammans med ett otäppt gap möter upp.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: Augusti månad utvecklades till en extremt positiv reversal, den häftigaste på flera år. De allra flesta tror nu på en räntesänkning vid nästa FOMC-möte som presenteras den 18 september. Studerar vi säsongsmönstret talar det mesta för att början av september inte kommer leverera så mycket till uppgång, men det är en av de ”mjukare” pusselbitarna. Om man det likaviktade S&P 500 Equal Weighted Index ($SPXEW) bjöds vi i fredags på en ny ATH och detta index är inte alls lika överköpt. Ser vi en tendens till att placerarkollektivet roterar sig ut ur megacap-aktier och in i aktier med mindre marknadsvärde. Med tanke på trendstyrkan, trendfasindikatorn, bredden och volymbalansen som alla är positiva talar det mesta än så länge för att en korrektionsfas kommer bli kortvarig och inte leda till ett negativt långsiktigt trendskifte. Risken är dock stor för att det kommer vara svårhandlat fram till dess att placerarkollektivet bestämt sig för hur det kommande Fed-beskedet ska tolkas. De flesta korta momentumindikatorer är hårt spända på ovansidan och flera divergerar negativt samtidigt som två gap är otäppta i närtid (i alla fall det översta av dem). Den potentiellt turbulenta kommande perioden tror jag kommer att följas av ett starkt Q4 i linje med den historiska statistiken. Om en nedgång skulle bli så djup att 5119 punkteras signalerar det att korrektionsfasen kan bli betydligt djupare än det som indikeras nu, men det återkommer jag till när/om det sker.

Motstånd: 5562 / 5670 / 5690-5710
Stöd: 5620 / 5610-5590 / 5561 / 5530 / 5510-5460

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 55+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 62%.

DAX: Överköpt efter dubbla ATH-noteringar

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”I fredags passerades den senaste kortsiktiga toppen vid 18564 och det innebär en ny positiv medellångsiktig trend är etablerad. Rekyler är köpvärda och fib 50% för den senaste uppgången hittar vi kring standard line kring 17850 och även djupare rekyler kommer troligen vara köpvärda.”

Den gångna veckan inleddes med en doji som var en inside day precis under den fallande motståndslinjen. I onsdags passerades nivån och veckan avslutades med två nya ATH-noteringar. Totalt steg DAX med 1,5 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 12,9 procent. Augusti månad utvecklades till en extremt kraftfull reversalstapel som omfamnade och tog ut de senaste 6 månadernas range, på en enda månad. Det var den fjärde veckan i rad som stängde på plus och i den övre delen av veckostapeln vilket inte skett mer än 26 gånger sedan 2001, senast såg vi det i februari i år.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200, pekar uppåt. Trendfasindikatorn tog sig i veckan som gick upp i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier.

Volymbalansen är positiv sedan den 19 augusti.

SMACD lämnade den 15 juli ett lågt positivt kors och noteras nu i den positiva delen.

Sammanfattning: DAX har inte stängt under föregående dags lägsta en enda gång sedan lågpunkten för fyra veckor sedan trots att indexet stigit med hela 11 procent sedan lågpunkten vid 17025 den 5 augusti. De korta momentumindikatorerna är uppe på höga nivåer samtidigt som vollan är hög vilket är en varningssignal när väl en negativ omslagsformation effektueras. Än så länge har inte indexet visat några tecken på en topp. Next Week Forecast landar på att det vid liknande uppgångar lett till ytterligare en veckas uppgång i 69 procent av fallen. Den gångna veckan avslutades med en negativ reversal men det är en formation som behöver bekräftas. Rekyler är köpvärda men utbrott och fortsättningsformationer från nuvarande nivå har inte så bra edge. Fib 50% för den senaste uppgången hittar vi vid standard line kring 18000 och ner dit är rekyler köpvärda, troligen även djupare än så, men det återkommer jag till när det i så fall blir aktuellt. Vid positivt börsklimat har september i de flesta fall inletts positivt. Det jag inte vill se är att 17000-nivån ger vika utan att snabbt återtas då det riskerar att leda till ett säljtryck som kommer att hota den positiva bilden.

Motstånd: 18910-19100 / 19190 / 19340
Stöd: 18890 / 18780 / 18560 / 18365

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 87-.
– Next day forecast indikerar att det är 54 procents chans för uppgång under måndagen.

Stora Enso R: Fortsättningsformation passerar standard line

Teknisk analys Stora Enso R: En dag efter den senaste analysen togs 125,10 ut med en stark stänging och det ledde till en uppgång till just 134 kronor. Den som följde regelverket fick med sig 5,7% x hävstången. Nu ser vi åter ett intressant läge efter några dagars rekyl effektuerades i fredags en bekräftelse av torsdagens bullish harami och även en mindre Shooting Stop-formation.

Den långa trenden som jag använder riktningen på 200-dagars medelvärde för att peka ut är svagt fallande. Trendfasindikatorn noteras sedan den senaste rapporten i zonen där vi uppmanas att vara beredda på ytterligare nedgång.

Volymbalansen är negativ sedan 11 juli.

SMACD lämnade ett positivt kors den 16 september och närmar sig nu nollzonen.

Första halvan av september har historiskt varit en bra period för Stora Enso-aktien.

Sammanfattning: Redan tvåticksformationen i fredags kan vara värt att haka på med en liten kortsiktig position. När om förra veckans högsta tas ut och MA-20 stiger är det goda förutsättningar för en uppgång mot MA-200. När/om 138,50 nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (2% range) efter att 138,50 nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras vid 129,40.

Motstånd: 134,00 / 139,00 / 145,60 / 150,40
Stöd: 129,70 / 128,30 / 125,30 / 120,00

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 44+.

Handelsbanken A: Bryter upp över fallande motståndslinjen

Teknisk analys Handelsbanken A: Högstanivån från rapporten blev övermäktigt efter föregående analys och priset nådde bara upp till 109,35 innan dippen som inledde auguti inleddes. Det blev en förlust med 3,0 procent om man följde reglerna för strategin i den senaste analysen. Nu har aktien åter tagit sig upp i rapportgapet och närmar sig MA-200.

Den långa trenden som jag definierar med hjälp av bla lutningen på MA-200 är svagt uppåtriktad. Trendfasindikatorn noteras sedan den 22 juli i zonen där vi uppmanas vara beredda på tvära kast och slagig handel. Nu närmar sig indikatorn zonen för positiva trendföljande strategier.

SMACD lämnade den 23 augusti en köpsignal

Volymbalansen är positiv sedan den 24 juni.

Säsongsmässigt har Handelsbanken gått starkt från slutet av juni och därefter större delen av hösten.

Blankningarna har avtagit tydligt sedan slutet av april.

Insynshandeln har varit övervägande positiv under hela året.

Sammanfattning: Det är flera tuffa motstånd upp till 115-kronorsnivån. Risken är alltså stor för att även denna strategi möts av tuffa utmaningar. Närmast på ovansidan hittar vi MA-200 vid 107 kronor och därefter toppen som sattes i samband med senaste rapporten vid 111 kronor. Det kan därför vara en god idé att skala in sig med små bevakningspositioner, gärna minifuturer. En första positiv pusselbit bjöds vi på i fredags när den fallande motståndslinjen passerades och nästa kommer en passering av av MA-200 bli. När/om 108 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (2% range) efter att 108 kronor nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras vid 103,40.

Motstånd: 108,10 / 110,70 / 113,75
Stöd: 106,30 / 105,30 / 104,50 / 102,45

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 83+.