Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Jag tolkar utbrottet förbi 1550 som positivt och det skapar goda förutsättningar för en uppgång mot 1600-1630-nivån. Om det istället skulle visa sig att 1550 punkteras inom kort (de närmaste dagarna) fallerar det positiva utseendet och siktet ställs istället in mot 1500-nivån.”
Den gångna veckan inleddes med en mindre paus där passeringen av tisdagens doji indikerade de närmaste dagarnas rörelse och veckan avslutades med ett test av 1600-nivån. Totalt steg OMXS30 den gångna veckan med 1,6 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 13,7 procent. I månadsgrafen utvecklades augusti till en lång positiv reversal som hade utseendet av en hammer och september har än så länge följt upp med en bullish engulfing.
Större delen av augusti fångades indexet mellan 1550 och 1500. När 1550 passerades tog det tre dagar innan cloud span b togs ut vilket nu lett till att 1600-nivån, som jag pratat om som potentiellt delmål i en månad, nåddes i fredags.
Sedan lågpunkten i mitten av augusti har OMXS30 nu stigit med över 8 procent vilket fått de korta momentumindikatorerna att bli extremt hårt spända på ovansidan.
Vid de tillfällen vi bjudits på liknande negativa divergenser mot det övre bollingerbandet (%b) och kursen stigit lika mycket eller mer på två veckor sedan 2002 har OMXS30 stått lägre en vecka senare i 60 procent av fallen. Den genomsnittliga utvecklingen har varit -0,8 procent den kommande veckan. Senast vi bjöds på ett liknande utseende var i mitten av december 2016.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som neutral. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +0,5 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara beredda på tvära kast och vara relativt kortsiktiga både för upp- och nedgång.
Volymen var högre än normal under torsdagen och fredagen men tidigare i veckan under snittet. Detta har haft en positiv påverkan på volymbalansen som visar tecken på att bryta upp genom tremånaderssnittet, vilket jag kommer notera som en positiv pusselbit.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1613 följt av 1629 och 1657.
På nedsidan hittar vi närmast 1596 följt av 1587 och zonen mellan 1564-1550.
På lång sikt är jag nu neutral till svagt positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral till svagt positiv tills jag ser om passeringen av 50-dagars medelvärde hålls mer än någon dag eller om vi bjuds på en ny lägre signifikant topp.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv så länge indexet håller sig över MA-20 och där nya högre högsta föregås av nya högre lägsta som i onsdags.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 20 av de 32 senaste åren. Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +0,2 procent. Det kan vara värt att nämna att den kommande veckan utvecklats positivt vid 7 av de senaste 10 åren.
Sammanfattning: Det börjar bli upp till bevis när den inexet närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder de signifikanta topparna sedan slutet av april. Mycket talar för att vi inom de närmaste dagarna kommer att bjudas på en rekyl, men det som är intressant är hur djup den blir och på vilket sätt köparna agerar när de åter suger upp säljtrycket i samband med denna. Om köparna kommer tillbaks innan 1550 innebär det att vi bjuds på en ny högre lågpunkt vilket i min värld stärker oddsen för att den fallande motståndslinjen håller på att mjukas upp och kommer tas ut. Skulle det istället visa sig att säljtrycket tilltar i samband med rekylen och att vi därefter får en ny lägre topp ökar risken för ett återtest av 1500-nivån. En ren passering (som inte omgående punkteras) av den fallande motståndslinjen innebär att vi fått ett utbrott från en fallande triangel med bra potential.
Motstånd: 1613 / 1629 / 1657
Stöd: 1596 / 1587 / 1564-1550
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 91.