BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 40 – 2022

OMXS30: Siktet inställt mot det offensiva delmålet

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Under nedgången från den 17/8 till den 1/10 noterades 12 dagar i rad där inte en enda dag stängde över föregående dags högsta. Som jag sade för två veckor sedan kommer rekylen pågå minst tills vi får en stängning i den översta delen av en dagscandle och över föregående dags högsta. I torsdags punkterades dessutom tidigare årslägsta som sattes den 1/7 och så länge uppstudsar från nya lågpunkter inte ens tar ut den senaste pivottoppen talar mer för fortsatt ned- än uppgång. I den eventuellt positiva vågskålen kan vi konstatera att de flesta bearmarkets har eliminerats under oktober och för varje nedgångsfas kommer vi allt närmare en botten. Jag vill i följande ordning se att köparna visar sig: 1: En positiv bekräftad omslagsformation. 2: Fib 50% av senaste nedgången ska återtas och inte följas av en ny lägre botten. 3: Senaste topp ska tas ut och inte följas av en ny lägre botten. 4: MA-200 och toppen innan dess över MA-200 (den mest signifikanta toppen) ska passeras och inte följas av en ny lägre botten. Än så länge är det inte någon av dessa pusselbitar som är på plats och därmed är det större risk för nya lägre bottennoteringar. Just nu är OMXS30 översålt och det råder en positiv divergens mot ett översålt stochastic. Det borde alltså inom kort leda till en uppstuds, om inte är det ytterligare en negativ pusselbit.”

Den gångna veckan har pendlat i en relativt tajt range strax under den tidigare årslägstanoteringen. Resultatet för den senaste veckan blev en uppång med 0,6 procent vilket innebär att nedgången sedan årsskiftet nu skrivs till 24,4 procent. Som lägst var indexet nere vid 1780 där vi hittar delmålet för det defensiva symmetrimålet som jag pratat om i några veckor. I veckografen utvecklades en relativt liten candle som dock inte återtog sentimentsnivån från veckan innan. September stängde som en negativ reversal.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är nedåtriktad. Indexet tyngs sedan den 24 februari av ett dödskors (MA-50 skar då ner genom MA-200). Trendfasindikatorn noteras i zonen där risken för nedgång är större än chansen till uppgång.

Volymen noterades större delen av veckan över snittet. Volymbalansen är negativ.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 46 procent. Just nu är det bara 7 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 10,0 procent vilket är högre än snittet som noteras kring 9,0 procent.

På ovansidan möter närmast 1835-1842 följt av 1873 och zonen kring 1896-1908.

På nedsidan möter närmast zonen kring 1815-1812 följt av 1804-1796 och 1764 samt 1720-1680 (offensiva symmetrimålet för abc:n).

På lång sikt är jag negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.

Sammanfattning: I veckan som gick markerades åter en ny årslägstanivå. Som jag skrev och sade den 14 september kommer rekylen minst pågå tills vi bjuds på en dagsstängning över föregående dags högsta i den övre tredjedelen och det bjöds vi på i fredags, men räcker det? Nej, det är en positiv pusselbit men två gånger den senaste veckan har nivån kring veckohögsta 1842 visat sig vara svårpasserad. Om vi bjuds på en stark stängning över förra veckans högsta ställs siktet in mot 20-dagars medelvärde till att börja med. Så länge indexet präglas av nya lägre toppar som följs av nya lägre lägsta är risken för fortsatt nedgång betydligt större än chansen för uppgång. Mitt huvudspår just nu är att uppstudsar endast är pausformationer i nedgången och fram till dess att vi ser en positiv förändring av denna bild kommer jag sikta söderut mot i första hand det offensiva delmålet kring 1720-1680.

Motstånd: 1835-1842 / 1850 / 1896-1908
Stöd: 1815-1812 / 1804-1796 / 1764 / 1720-1680

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 54+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 51%.

SP500: Ny årslägsta avslutar september

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Den gångna veckan blev en åter en tuff utmaning för de flesta ledande börsindex, så även för SP500. Det blev den andra veckan i rad som indexet backade med hela 4,7 procent och bägge veckorna har volymen legat klart över snittet = risk off. Det vi ser nu har flera likheter med de rörelser vi såg ner mot denna nivå senast, i mitten av juni och den gången bjöds vi på en tydlig uppgång hela vägen till 200-dagars medelvärde. Man ska undvika att tro ”att alla” kommer ihåg den senaste lågpunkten och kommer att handla upp indexet från denna nivå. Det är viktigt att komma ihåg att det strax nivån noteras betydande stoppar, som om de punkteras triggar säljtryck och även signalerar att köparna lämnat bordet. Det som krävs för att locka tillbaka köparna är att Fed indikerar att de eventuellt kommer att lätta på räntehöjarpedalen eller att den kommande veckans BNP-siffror kommer in betydligt sämre än väntat. I dessa tiden är svaga ekonomiska nyheter goda nyheter för börsen. I diagrammet har jag markerat när stochastic vänt upp från låga nivåer och det är alltså åter goda möjligheter till en uppstuds. Nu är vi inne i den period på året där många bearmarkets avslutats och det har vid varje tillfälle kablats ut riktigt dystra framtidsutsikter men det är otvetydigt att oavsett när, är vi närmare starten på nästa bullmarket än vi var för en vecka sedan.”

Efter att under hela veckan testat av junilägsta tilltog säljtrycket i takt med att månadsstängningen närmade sig i fredags. Stödnivån punkterades och som jag skrev för en vecka sedan var det en överhängande risk för ett tilltagande säljtryck om så skedde och det blev precis så. Totalt backade S&P 500 med 2,9 procent vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 24,8 procent. I veckografen blev det den tredje veckan i rad som stängde på minus och just nu testas det 4-åriga medelvärdet för första gången sedan coronanedstället i mars 2020. I månadsgrafen kan vi konstatera att oktober blev den 9:e månaden i rad som stängde under föregående månads högsta och fram till att vi bjuds på en stängning över föregående månads högsta kan vi räkna med att björnmarknaden fortsätter.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar nedåt. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi ska vara beredda på ytterligare nedgång snarare än uppgång och att se uppstudsar som pausformationer i nedgången.

Volymen har hela veckan legat över snittet och i fredags noterades den hela 39 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortsatt negativ.

SMACD lämnade den 13/9 en negativ trampolin under nollan och nu har indikatorn nått ner till den lägsta nivån sedan slutet av maj. Ett positivt lågt kors kan om det åtföljs av nya högre högsta vara en positiv pusselbit men för tillfället är det risk-off som präglar indexet.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) är nu nere på 12 procent, vilket är den tunnaste isen sedan våren 2020, precis efter coronanedstället. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) steg 5,7 procentenheter den gångna veckan för att stänga veckan vid 31,6.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen kring 15,3 vilket kan jämföras med snittet som ligger runt 9,9.

I den positiva vågskålen:
– Indexet är översålt på både kort och lång sikt
– Än så länge är nedgången hyfsat kontrollerad

I den negativa vågskålen:
– Allt lägre toppar sedan mitten av januari
– Dödskors den 14/3
– Noteras under MA-200, standard line och cloud span b
– Indexet vände den 12/9 ner från en ny lägre högsta
– Tilltagande volym i nedgången
– Punkterade årslägstanoteringen i fredags

På ovansidan möter närmast zonen kring 3600 följt av 3637 och zonen vid 3700.

På nedsidan möter närmast 3576 följt av 3540 och zonen kring 3500.

På lång sikt är jag negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.

Sammanfattning: I fredags punkterades alltså junilägsta med en låg stängning. Som jag skrev för en vecka sedan var det stor risk för ett tilltagande säljtryck om denna viktiga stödnivå punkterades och så blev det. Jag läser på Rasmussen reports att 57% av amerikanarna nu tror på en depression likt den 1929-1932 vilket är 2% fler än när samma undersökning gjordes i maj. 64% av amerikanarna anser att landet redan befinner sig i recession. När sentimentsindikatorer är nere i botten brukar det ju leda till bottnar och då undrar vän av ordning, varför kommer det ingen uppstuds och det enkla svaret är att det just nu inte finns mycket att studsa på. Den krockkudde/studsmatta som Fed agerat de senaste 14 åren är out of order, det saknas alltså likviditet för att få till en tydlig uppstuds. Jag har tjatat om detta många gånger men upprepar det igen: ”den extrema inflation som råder nu handlar om brister på varor och energi – inte för mycket pengar i omlopp”! Förhoppningsvis kommer denna insikt att få centralbankerna att släppa upp räntehöjarpedalen ett tag för att inte riskera att extrema okontrollerbara obalanser kommer att skapas. Några centralbanker börjar så smått inse detta problem och Bank Of England, Sydkorea och Taiwan börjar så smått med QE-paket, hoppas fler följer efter. Jag vill nu se att det översålda läget får indexet att ta ut och stänga över förra veckans högsta vid 3737 och detta inte omgående följs av nya lägre lägsta.

Motstånd: 3600 / 3637 / 3676 / 3694-3704
Stöd: 3576 / 3540 / 3504-3496 / 3485 / 3450

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 27-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 58%.

DAX: Ännu inga tecken på köpintresse

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Fram till dess att vi bjuds på nya högre toppar och bottnar talar dock mer för att uppstudsar är pausformationer i nedgången än starten på nästa bullmarket. När stochastic varit djupt nere under 10 och sedan vänder upp och tar ut 20-nivån leder det ofta till en uppstuds.”

Den gångna veckan inleddes med en doji som följdes av en bearish engulfing som triggade en nedgång till veckolägsta 11863 som nåddes i onsdags. Totalt backade DAX med 1,4 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 23,7 procent. Jag har en tid påtalat att indexet befinner sig i något som kan liknas vid en stor fallande triangel och nu har alltså basen punkterats. Förhoppningsvis kommer den jämna 12000-nivån att suga upp säljtrycket men om den gångna veckans lägsta ger vika ställs siktet in ner mot oktoberlägsta 2020 vid 11500.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 lutar nedåt och indexet tyngs av ett dödskors sedan den 18 februari (MA-50 skär ner genom MA-200). Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi ska vara beredda på ytterligare nedgångar.

Volymbalansen är negativ.

SMACD lämnade den 16/9 en ny säljsignal och den är fortfarande i spel, även om vi ser tecken på ett avtagande momentum.

Sammanfattning: DAX är översåld men risken för nya lägre både toppar och bottnar är större än chansen för att det vi ser är en bottenformation. Först vill jag se det sekundära motståndet vid 12390 passeras och därefter standard line kring 12715 som ett tecken på att köparna inte är helt uträknade. På lite sikt behöver även den fallande motståndslinjen och toppen kring 13500 rensas av för att vi ska skönja ett nytt, något positivare utseende. Om en eventuell uppstuds uteblir eller endast blir någon dag och lämnar en ny lägre topp är det ytterligare ett svaghetstecken. När stochastic varit djupt nere under 10 och sedan vänder upp och tar ut 20-nivån leder det ofta till uppstuds och nu blir det spännande att se om så blir fallet även denna gång. I grafen har jag markerat de senaste gångerna vi sett detta utseende.

Motstånd: 12180 / 12250 / 12500 / 12715
Stöd: 12000 / 12250 / 12180 / 11500

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 32+.
– Next day forecast indikerar att det är 52 procents chans till en uppgång under måndagen.

Tele2 B: Duvformation indikerar avtagande säljtryck

Teknisk analys Tele2 B: Den som följde reglerna klev av 5 dagar vid 118,90 efter att priset varit uppe strax över 120 kronor. Det blev en vinst på strax över 1 procent vilket kan verka fjuttigt men med tanke på att indexet toppade någon dag senare och sedan fallit med över 20 procent tackar vi åter våra regler för att hålla oss på banan.

Den långa trenden som jag använder lutningen på 200-dagars medelvärde för att identifiera lutar svagt nedåt. Trendfasindikatorn noteras i området där vi ska vara beredda på ytterligare nedgång och går vi emot driften nedåt ska det vara med små positioner och kortsiktigt.

Volymbalansen är negativ sedan slutet på maj och det innebär att vi ska vara defensiva och kortsiktiga om vi går emot driften nedåt.

SMACD noteras extremt lågt men med ett avtagande negativt momentum. Senast vi såg ett liknande utseende var i början av november 2020. Ett extremt lågt kors i SMACD markerar inte sällan tydliga långsiktiga lågpunkter.

Bredden mellan bollingerbanden noterades kring 21 i torsdags vilket var 45% över snittet och nu ser vi tecken på att vollan håller på att dra ihop sig efter en tydlig nedgång.

Avtagande negativt momentum tillsammans med kontraherande volla och en så kallad bullish homing pigeon i fredags kan vara ett tecken på att säljarna håller på att köra slut på bränsle.

I torsdags punkterades 99-kronorsstödet som var lägstanivån efter coronanedstället och nästa tydliga stöd hittar vi kring 93 kronor från början av februari 2018.

Tele2 B är nere i en mycket intressant zon och en en dagsstängning över EMA-8 ställer in siktet mot i första hand 105 kronor.

Sammanfattning: Jag vill helst se en dagsstängning i den övre tredjedelen som tar ut den kortsiktiga sentimentsnivån EMA-8 som inför dagen noteras vid 98,35 innan man smyger sig in i Tele2. När/om 103 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (1,5% range) efter att 103 kronor passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under 92,80.

Motstånd: 97,30 / 102,10 / 105,65 / 108,85
Stöd: 93,90-93,00 / 87,00 / 76,00 / 67,00

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 25+.

Alfa Laval: Relativ styrka strax under standard line

Teknisk analys Alfa Laval B: Det skulle ta några dagar innan vår entrénivå vid 267,40 passerades efter föregående analys men när så skedde rusade aktien till 300 kronor på två dagar. Efter en misslyckad passering av 200-dagars medelvärde har aktien fallit tillbaka ner till den stigande stödlinjen som förbinder lågpunkterna sedan slutet av maj och där effektuerades en bullish engulfing i onsdags. De senaste dagarnas kraftiga uppgång liknar det utseende vi hade i samband med föregående analys och vi ska vara beredda på att det kan behövas ett litet omtag innan vi åter bjuds på ett nytt försök att dra upp mot i första hand 200 dagars medelvärde.

Den långa trenden som jag till stor del definierar som lutningen på MA-200 lutar nedåt. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi ska vara beredda på nedgång snarare än uppgång.

Volymbalansen har varit negativ sedan mitten av september men bröt i fredags upp över tremånaderssnittet vilket är en positiv pusselbit.

SMACD noteras i den negativa delen men är på väg att effektuera ett positivt kors vilket i så fall blir det första sedan början av juli.

Sammanfattning: Förutsättningarna för en uppgång mot i första hand 200-dagars medelvärde är goda. Risken efter en uppgång på 8 procent från förra veckans lägsta samtidigt som standard line utmanas är att en rekyl ligger bland korten. Problemet med att ta position inför eller i samband med ett utbrott upp över ett tufft motstånds som ex.vis standard line, är att aktien ofta vänder ner, man blir utstoppad och missar sedan den korrekta avgången. Så hur gör man då? Ett sätt är att man köper en lottsedel, vilket är en hävstångsprodukt med den inbyggda stoppen eller knockoutnivån under 256 kronot. En lottsedel köper man för extremt litet belopp. Så fort vi bjuds på en rekyl, antingen redan nu eller efter ett utbrott av standard line vid 280 kronor, som elimineras av en fortsättningsformation (stängning i den övre tredjedelen och över föregående dags högsta) förutsatt att inte 256 kronor punkterats, ökar vi på positionen. När/om 291 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (2% range) efter att 291 kronor passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under 256 kronor.

Motstånd: 280,10 / 282,30 / 293,10 / 300,00
Stöd: 273,60 / 269,70 / 258,20 / 250,00

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 92+.