BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 42 – 2023

OMXS30: Turtle soup inleder rekylen

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Köparna visade sig den senaste veckan från stödområdet vid 2100 vilket fick indexet att dra upp mot fib 62% för vår/sommaruppgången där även standard line möter upp. En passering av kanaltaket och fib 50% är naturligtvis positivt men det är först om den senaste signifikanta toppen vid 2212 passeras som vi kan börja skissa på en stigande kortsiktig trendkanal. Om den senaste veckans lägsta vid 2105 ger vika är det angeläget att marslägsta vid 2050 respekteras för att inte radikalt minska chanserna för en positiv årsavslutning. Nu närmar sig ett positivt kors i SMACD vilket i så fall blir det första sedan slutet av augusti. Säsongsmässigt (historik från 2001) har botten i oktober markerats kring den 5-10:e och det blir intressant att se om så blev fallet även i år, vilket är mitt huvudspår. Studerar man regressionslinjerna för senaste månaden hos de svenska indexen har har den negativa lutningen minskat för alla utom för defensiva telkom, hälsovård och energi. Det är med andra ord ganska goda förutsättningar för att hösten lågpunkt är satt men jag säger inte det med någon större övertygelse.”

Den gångna veckan inleddes med en haramiliknande inside day som passerades med råge i tisdags. I torsdags passerades både septemberhögsta vid 2212 och MA-200 men innan dagen var slut hade en negativ reversal effektuerats som nu lett till att en rekyl är inledd. Totalt steg OMXS30 med 1,7 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 5,5 procent. I veckografen utvecklades en bullish engulfing som dock noteras med en lång svans på ovansidan som kan vara en indikation på att köparna redan kört slut på bränsle.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar svagt uppåt men priset har åter punkterat nivån. Den 15/9 effekturades ett dödskors (MA-50 skar ner genom MA-200). Trendfasindikatorn noteras nu i zonen där vi varnas för att det är större risk för ned- än uppgång.

Volymen har varje dag utom i måndags noterats över snittet. Volymbalansen är fortsatt negativ även om den stärkts något och närmat sig snittet de senaste dagarna.

SMACD lämnade den 10/10 ett positivt kors vilket var det första sedan 25/8 och håller nu på att utmana nollzonen som om den passeras är ytterligare en positiv pusselbit.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 45 procent. Just nu är det 30 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 5,3 procent vilket är något lägre än snittet som noteras vid 5,6.

På ovansidan möter närmast området kring 2190-2210 följt av 2218 och 2236.

På nedsidan möter närmast 2187 följt av området vid 2158-2155 och 2151-2148.

På lång sikt är jag neutral.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral till svagt positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv.

Sammanfattning: Efter uppgångar på 1 procent per dag i en vecka eller mer, som vi såg inför torsdagen rukar motståndsnivåer locka fram säljarna, så även denna gång. Den långa svansen på ovansidan i torsdags indikerar att köparna kan behöva en paus innan nästa försök att bryta upp över MA-200 inleds. Vid impulsartade uppgångar som vi sett sedan lågpunkten i början av oktober är det vanligaste scenariot att en ny högre topp följs av en ny högre lågpunkt som blir inledningen på en ny positiv kortsiktig trend. I den bästa av världar kommer köparna tillbaka med en positiv fortsättningsformation innan 2170 (fib 50% för den senaste uppstudsen) som då kommer vara köpvärd. Om 2155 ger vika (fib 62%) ställs siktet in mot oktoberlägsta vid 2105 och om även den nivån inte lockar tillbaka köparna riskerar vi en nedgång mot marslägsta vid 2050. Säsongsmässigt går vi in i den starkaste perioden på året och följer OMXS30 den historiska utvecklingen fram till årsskiftet indikerar det en uppgång med lite över 6 procent fram till årsskiftet. Historiskt har 73 procent av åren utvecklats positivt tiden som är kvar till årsskiftet.

Motstånd: 2190-2210 / 2218 / 2236
Stöd: 2187 / 2158-2155 / 2151-2148

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 77-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 43%.

SP500: Försöker hitta fotfäste kring 4300

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Den senaste tiden har varit svår tekniskt men nu har indexet nått ner till det matematiska målet för ABC-korrektionen jag pratat om sedan mitten av augusti. Nu vill jag se att det första hindret som nacklinjen kring 4335 utgör, tas ut. Det är positivt om även transportsektorn och småbolag stärks samtidigt som volymbalansen vänder upp, inget av detta är ännu på plats. Som jag skrivit ett tag kommer det vara positivt om vollan (BBW) drar ihop sig efter en prisnedgång och att SMACD vänder upp från den lägsta nivån sedan oktober förra året. Nu ser vi tecken på att dessa pusselbitar är på väg att falla på plats och tillsammans med den historiska utvecklingen kan vi ha sett en botten veckan som gick, i så fall perfekt vid den gannprojektion jag pratat om i mer än en månad. Om indexet tar fart upp från denna nivå är frågan om det finns tillräckligt med självförtroende för att ta ut standard line vid 4380 som i så fall innebär att oddsen talar för ett test av den senaste toppen vid 4512. Skulle uppstudsen utebli eller följas av en nedgång som punkterar 4215 är risken stor för en nedgång mot i första hand 4100/4050. Mitt huvudspår är att lågpunkten för hösten sattes den gångna veckan och att höst- och vinterrallyt är inlett men skulle MA-200 ge vika kan det vara läge att vända på kappan men det återkommer jag till när/om det sker.”

Den gångna veckan inleddes uppåt men när MA-200 i 60-minuters nåddes i tisdags tog det stopp. Medelvärdet har därefter testats ytterligare fyra gånger utan att ha passerats. I torsdags effektuerades en bearish engulfing och därmed tolkar jag det som att rekylen är inledd. Totalt steg indexet med 0,5 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 12,7 procent. Även om veckostapeln stängde högre än föregående vecka fick vi samtidigt en varningssignal i form av en relativt lång svans på ovansidan.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar uppåt. Trendfasindikatorn noteras nu i zonen där vi uppmanas att vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymen noterades under snittet i början av veckan men strax över i slutet vilket är en negativ pusselbit med tanke på prisutvecklingen.

SMACD lämnade den 10/10 ett lågt positivt kors, det lägsta sedan oktober förra året. Vändningar upp från dessa låga nivåer har en bra edge för att leda till nya positiva trendben och med stor sannolikhet kommer ett lågt kors effektueras idag.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) skrivs nu till 39 procent. Det är nu 26 procent av aktierna som noteras över MA-50 och senast indikatorn vände upp från en lika låg nivå var i slutet av maj. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) steg den gångna veckan med 9 procent och stängde i fredags vid 19,3 vilket är över MA-200 men än så länge under den senaste toppen den 4/10.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen kring 5,4 procent vilket är något lägre än snittet vid 5,7.

I den positiva vågskålen:
– Noteras över ett stigande MA-200
– Har sedan ett år tillbaka effektuerat allt högre signifikanta bottnar
– Gyllene kors 2/2 (eliminerar dödskorset från 14/3-2022)
– Bekräftad positiv omslagsformation som tog sats från MA-200 den 6/10
– SMACD effektuerade ett lågt positivt kors 10/10

I den negativa vågskålen:
– Trendfasindikatorn har vänt ner från en extremt hög nivå
– Punkterade ichimokumolnet 21/9
– Ny lägre botten 3/10
– Ny lägre topp vid 4512 den 14/9

På ovansidan möter närmast 4335 följt av 4356 och zonen vid 4376-4386 samt området vid 4390-4410.

På nedsidan möter närmast zonen vid 4310-4290 följt av 4240 och 4216.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag svagt negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral.

Sammanfattning: Den gångna veckan inleddes med en uppgång men när gapmotståndet från den 21 september och 100-dagars glidande medelvärde mötte upp avtog köpintresset och säljtrycket tilltog med stöd från högre inflationssiffror än väntat. De aktier som tog mest stryk i slutet av veckan var large cap-aktier men även småbolag föll ner mot årslägsta. Säsongsmässigt går vi nu in i en stark period men det återstår att se hur de kommande rapporterna mottas nu när rapportsäsongen drar igång på allvar. Om bankernas rapporter den gångna veckan är en indikation på vad som komma skall är det risk för en utmanande period framöver. Än så länge noteras teknikaktier i en positiv trend tillsammans med flertalet av ”The magic seven”. Som jag sagt många gånger är det inte ovanligt med tvära kast och slagig handel när priset är fångat mellan 50- och 200-dagars medelvärde, som nu. Jag vill gärna se priset dra upp genom 50-dagars glidande medelvärde både hos S&P 500 och Nasdaq Composite. Nu möter området vid 4300 upp och i den bästa av världar kommer köparna tillbaka vid denna nivå med en fortsättningsformation som jag i så fall ser som köpvärd. Om inte nivån håller och så småningom även 200-dagars medelvärde ger vika ökar risken påtagligt för ett tilltagande säljtryck ner mot marsbotten vid 3800-nivån. Så länge inflationshotet hänger som en våt filt över oss kommer uttalanden från Fed, tioåringen, VIX, jobb- och inflationssiffror att ha stor betydelse, betydligt större än normalt. Även om säsongen och flera tekniska pusselbitar talar för en positiv period framöver kan det vara klokt att dansa med små steg, hålla koll på var man sätter fötterna (vad man agerar i) och hålla sig relativt nära nödutgången där det kan bli trångt om många ska ut samtidigt.

Motstånd: 4345 / 4356 / 4376-4386 / 4390-4410
Stöd: 4312-4290 / 4252-4248 / 4216-4190

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 72-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 58%.

DAX: Inväntar positiv fortsättningsformation för att eliminera rekylen

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”DAX nådde i veckan golvet i den fallande kortsiktiga trendkanalen vid 15000-nivån och där effektuerades en bullish meeting line som bekräftades i fredags. Nu blir det intressant att se om uppstudsen som pågår kommer passera upp genom standard line vid 15500 och om därefter taket i den fallande kanalen tas ut. ”

Den gångna veckan inleddes med en extremt liten doji och den av nivåerna för en sådan som passeras eller punkteras ställer ofta in siktet för den närmaste tiden. När dojins högsta i måndags passerades triggade det ett köptryck som lyckades ta indexet upp till nivån strax under MA-50 och MA-200. Totalt backade indexet 0,3 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 9,1 procent. I veckografen utvecklades en negativ reversal.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 pekar uppåt. Den 12 december effektuerades ett gyllene kors (MA-50 skar upp genom MA-200) vilket var första gången sedan slutet av juli 2020. Nu närmar sig däremot ett dödskors och det kommer troligen effektueras redan på tisdag. Trendfasindikatorn har för första gången sedan mitten av juni förra året fallit ner i zonen där vi varnas för risken att nedgången kommer bita sig fast.

Volymbalansen är neutral.

SMACD lämnade i onsdags ett positivt kors, vilket är en positiv pusselbit men än så länge har inte SMACD-linjen tagit fart upp från signallinjen.

Sammanfattning: Efter lågpunkten som jag skrev om för en vecka sedan nådde DAX upp till nivån strax under 200-dagars medelvärde. Efter en negativ reversal som bekräftades i fredags anser jag att gapet från den 10 oktober är täppt. I veckan som gick effektuerades ett dödskors, vilket innebär att 50-dagars medelvärde skar ner genom 200-dagars. Nu blir det intressant att se hur djupt den pågående rekylen behöver nå innan köparna på nytt vågar sig tillbaka och eliminera rekylen med en positiv fortsättningsformation. Helst vill jag att nivån kring 15180 där fib 62% för den senaste swingen uppåt markeras. Skulle nivån punkteras ställs siktet in mot 14950 där oktober månad hittas. Om däremot 14950 punkteras ställs siktet in mot marslägsta och det är lite av en vattendelare för den rådande bullmarknaden. Mitt huvudspår är, tills oktoberlägsta punkteras, att lågpunkten inför höst- och vinterrallyt sattes vid 14950 i början av oktober. En positiv fortsättningsformation kring nuvarande nivå är köpvärd.

Motstånd: 15250 / 15390 / 15490-15510 / 15575
Stöd: 15140 / 15000-14950 / 14500 / 14000

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 63-.
– Next day forecast indikerar att det är 52 procents chans för uppgång under måndagen.

Hexagon B: Rundar av nedgången

Teknisk analys Hexagon B: Det blev varken en BBW-sammandragning eller ett STG Rekylgap (enligt reglerna) efter föregående analys. Aktien har istället fallit tillbaka och nådde för snart två veckor sedan ner till 91-kronorsnivån där köparna tycker priset blivit tillräckligt lågt för att smyga sig tillbaka in i aktien.

Den långa trenden som jag definierar genom bla lutningen av 200-dagars medelvärde pekar svagt nedåt. Trendfasindikatorn noterades för en månad sedan kring -7 men har därefter hämtat sig något. Än så länge varnas vi för att risken är större för fortsatt ned- än uppgång.

Volymbalansen är än så länge negativ men håller på att testa av tremånaderssnittet.

MACD lämnade den 10 augusti ett positivt kors som fortfarande är i spel och nu testas nollzonen som om den passeras kommer vara en positiv pusselbit.

Hexagon är nu nere och testar av lågpunkten som sattes i oktober 2020 och det är angeläget att inte 90 kronor ger vika för det riskerar att få säljtrycket att pressa ner aktien mot betydligt lägre nivåer. De senaste veckorna har däremot aktien noterat en rund botten. Vid runda bottnar vill jag se en liten rekyl när motståndsnivån, i detta fallet 100 kr, testas av.

Sammanfattning: En rekyl från nuvarande nivå kan vara köpvärd, förutsatt att vi bjuds på en fortsättningsformation (stängning över föregående dag i den övre tredjedelen) innan 95,70 punkteras med en dagsstängning. När/om 100 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (2% range) efter att 102 kronor nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under den senaste lågpunkten innan fortsättningsformationen som eliminerade rekylen.

Det kommer nya kvartalssiffror den 27/10.

Motstånd: 99,00-101,00 / 102,80 / 104,60
Stöd: 97,55 / 95,30 / 94,10

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 80-.

Boliden: Fångad i squeeeze med stigande triangel

Teknisk analys Boliden: Aktien har fortsatt innanför begränsningarna för den stigande triangeln. Eftersom ett par misslyckade försök att bryta ut noterats den senaste månaden bör man kosta på sig att invänta en positiv stängning över 320 kronor.

Den långa trenden (lutningen på MA-200 i dagsgrafen) pekar nedåt. Trendfasindikatorn som noterades extremt lågt för någon månad sedan har stärkts och är nu på väg in i jämviktspendlingszonen.

Volymbalansen är neutral.

MACD lämnade en köpsignal i torsdags men än så länge saknas divergensen mot signallinjen.

Aktien fångas sedan slutet av september i en squeeze (bollingerbanden fångade innanför keltnerbanden). När aktien bryter sig loss från en utdragen squeeze följs det i de flesta fall av kraftfulla rörelser.

Sammanfattning: Historiskt har senare delen av året varit en bra period för Boliden. Snittet från dags datum till årsskiftet sedan 1999 har varit över +9 procent och mer än 70 procent av åren har aktien stängt högre vid årsskiftet än nuvarande nivå. Med nuvarande utseende vill jag se att priset stänger över den övre begränsningen hos den stigande triangeln, i den övre tredjedelen, vilket innebär att det ska vara över 320 kronor. När/om 334 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (2% range) efter att 334 kronor nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under lågpunkten under utbrottsnivån.

Det kommer nya delårssiffror den 20/10.

Motstånd: 314,80 / 319,7 / 323,90
Stöd: 303,80 / 300,00 / 292,70

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 60-.