BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 43 – 2023

OMXS30: Testar målkursen enligt 360-gannsnurr

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter uppgångar på 1 procent per dag i en vecka eller mer, som vi såg inför torsdagen brukar motståndsnivåer locka fram säljarna, så även denna gång. Den långa svansen på ovansidan i torsdags indikerar att köparna kan behöva en paus innan nästa försök att bryta upp över MA-200 inleds. Om 2155 ger vika (fib 62%) ställs siktet in mot oktoberlägsta vid 2105 och om även den nivån inte lockar tillbaka köparna riskerar vi en nedgång mot marslägsta vid 2050.”

Den gångna veckan inleddes med en dojiliknande candle som punkterades i tisdags vilket triggade ett tilltagande säljtryck. I fredags stängde indexet under både tidigare oktoberlägsta vid 2105 och föll hela vägen till den gannivå vid 2076 som jag nämnt ett antal gånger. Den senaste veckan har OMXS30 fallit med 5,2 procent vilket innebär att hela årets uppgång nu är utraderad. De sex senaste dagarna har indexet fallit med 6,1 procent och senast vi såg en lika brant nedgång var i mitten av mars och det är precis vid den nivån indexet noteras nu.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars som nu är i det närmaste helt platt. Den 15/9 effekturades ett dödskors (MA-50 skar ner genom MA-200). Trendfasindikatorn noteras nu i zonen där vi varnas för att risken för nedgång är större än chansen för uppgång.

Volymen har varje dag den gångna veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortsatt negativ.

SMACD lämnade en ny säljsignal i torsdags.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 32 procent. Just nu är det bara 13 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 6,0 procent vilket är något högre än snittet som noteras vid 5,6.

På ovansidan möter närmast zonen vid 2090-2110 följt av 2121 och 2130 samt 2145.

På nedsidan möter närmast 2072 följt av 2050 och området kring 2010-1990.

På lång sikt är jag neutral till svagt negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.

Sammanfattning: Efter en riktigt deppig vecka har indexet nu nått ner till området där indexet tog fart uppåt efter marsnedgången. På kort sikt är de flesta av de korta momentumindikatorerna hårt spända på nedsidan vilket borde leda till åtminstone en uppstuds. Det är lätt att gripas av panik vid vattenfallsliknande nedgångar men samtidigt får det ofta svaga händer att lämna bordet/festen och de med bra självförtroende sitter kvar. Om det visar sig att nästa topp blir lägre än 2236 innebär det att det negativa sentimentet håller på att bita sig fast. En punktering av marslägsta vid 2050 som inte snabbt återtas indikerar att det är slut på bullmarknaden. Det huvudspår jag tidigare navigerade efter som innebar att höstbotten sattes vid 2105 den 4/10 fallerade i fredags. Nu blir det intressant att se om gannivån vid 2076 som jag nämnt som ett potentiellt mål för den pågående nedgången håller eller om indexet behöver ner ytterligare. För att nedgången ska visa tecken på att köparna vågar sig tillbaka krävs minst en starkt dagsstängning över föregående dags högsta, helst med tilltagande volym.

Motstånd: 2090-2110 / 2121 / 2130 / 2145
Stöd: 2072 / 2050 / 2010-1990

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 2-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 50%.

SP500: Lägsta stängningen sedan 1 juni

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Den gångna veckan inleddes med en uppgång men när gapmotståndet från den 21 september och 100-dagars glidande medelvärde mötte upp avtog köpintresset och säljtrycket tilltog med stöd från högre inflationssiffror än väntat. Om bankernas rapporter den gångna veckan är en indikation på vad som komma skall är det risk för en utmanande period framöver. Än så länge noteras teknikaktier i en positiv trend tillsammans med flertalet av ”The magic seven”. Som jag sagt många gånger är det inte ovanligt med tvära kast och slagig handel när priset är fångat mellan 50- och 200-dagars medelvärde, som nu. Jag vill gärna se priset dra upp genom 50-dagars glidande medelvärde både hos S&P 500 och Nasdaq Composite. Nu möter området vid 4300 upp och i den bästa av världar kommer köparna tillbaka vid denna nivå med en fortsättningsformation som jag i så fall ser som köpvärd. Om inte nivån håller och så småningom även 200-dagars medelvärde ger vika ökar risken påtagligt för ett tilltagande säljtryck ner mot marsbotten vid 3800-nivån. Så länge inflationshotet hänger som en våt filt över oss kommer uttalanden från Fed, tioåringen, VIX, jobb- och inflationssiffror att ha stor betydelse, betydligt större än normalt. Även om säsongen och flera tekniska pusselbitar talar för en positiv period framöver kan det vara klokt att dansa med små steg, hålla koll på var man sätter fötterna (vad man agerar i) och hålla sig relativt nära nödutgången där det kan bli trångt om många ska ut samtidigt.”

Igår skrev jag: ”Om 4285 punkteras är det mycket stor risk för ett besök nedåt oktoberlägsta kring 4200-området som i sin tur är en mycket viktig vattendelare.”

Den gångna veckan inleddes med ett nytt test av det övre gapmotståndet för gapet från den 21/9 men även denna gång avtog köpintresset coh när sedan nacklinjen punkterades i onsdags tilltog säljtrycket. Veckan avslutades svagt och veckostängningen var den lägsta sedan den 1 juni. Totalt backade indexet med 3,4 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 10,0 procent. I veckografen utvecklades en bearish engulfing.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar uppåt. Trendfasindikatorn noteras nu i zonen där vi uppmanas att vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymen har bortsett från i måndags noterats över snittet varje dag den gångna veckan, vilket inte är det jag vill se under nedgångsfaser.

SMACD lämnade i fredags en säljsignal vilket var den första sedan den 19 september.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) skrivs nu till 33 procent. Vi måste förflytta oss ett år tillbaka för att hitta en period där isen var lika tunn. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) steg den gångna veckan med 11 procentenheter för att stänga vid 21,4 vilket är över både de korta- och långa medelvärdena. Noteringen hos VIX indikerar att placerarkollektivet räknar med att SP500 kommer pendla mellan 4490 och 3960 den kommande månaden.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen kring 4,2 procent vilket är något lägre än snittet vid 5,6.

I den positiva vågskålen:
– Har sedan ett år tillbaka effektuerat allt högre signifikanta bottnar
– Gyllene kors 2/2 (eliminerar dödskorset från 14/3-2022)

I den negativa vågskålen:
– Noteras under MA-200
– Trendfasindikatorn har vänt ner från en extremt hög nivå
– Punkterade ichimokumolnet 21/9
– Ny lägre botten 3/10
– Ny lägre topp vid 4512 den 14/9
– Punkterade åter nacklinjen 18/10

På ovansidan möter närmast 4276 följt av zonen vid 4290-4310 och den senaste toppen vid 4395.

På nedsidan möter närmast 4216 följt av zonen kring 4210-4190 och 4167.

På lång sikt är jag neutral.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral till svagt negativ.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral.

Sammanfattning: Det gäller att inte bita sig fast i en uppfattning när det visar sig att den inte stämmer. Efter Powells uttalande i torsdags att inflationen fortfarande ligger på en oacceptabelt hög nivå var det risk off som gällde. I fredags punkterades 200-dagars medelvärde med den lägsta stängningen sedan den 1 juni. Antalet aktier som noteras över 50- och 200-dagars glidande medelvärde är nu nere på den lägsta nivån sedan slutet av oktober förra året. Om inte indexet inom kort återtar 200-dagars medelvärde är risken stor för att ytterligare nya lägre toppar och bottnar kommer att prägla indexet. Jag trodde fram till i onsdags att lågpunkten för ett kommande höst- och vinterrally sattes den 4 oktober men det är inte längre mitt huvudspår. Nu ser indexet ut att ta fart söderut från ett lågvollaläge och det blir intressant att se om det kortsiktigt översålda läget och den positiva divergensen mot de korta momentumindikatorerna får köparna att våga sig tillbaka. Indexet noteras nu i den starkaste säsongen på året och nu blir det intressant att se om fortsättning av året kommer att likna 2018 (negativ årsavslutning) eller 2020 (höstbotten i slutet av oktober). Nu vill jag se att den senaste toppen vid 4394 passeras och att köparna snabbt vågar sig tillbaka. En ny lägre topp följt av en ny lägre lägsta samt etablering av 4200 kan få säljtrycket att tillta så att bullmarknaden hotas.

Motstånd: 4276 / 4290-4310 / 4395
Stöd: 4216 / 4210-4190 / 4167

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 6-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 58%.

DAX: Inväntar positiv fortsättningsformation för att eliminera rekylen

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”I veckan som gick effektuerades ett dödskors, vilket innebär att 50-dagars medelvärde skar ner genom 200-dagars. Nu blir det intressant att se hur djupt den pågående rekylen behöver nå innan köparna på nytt vågar sig tillbaka och eliminera rekylen med en positiv fortsättningsformation.”

Den gångna veckan inleddes med två dojiliknande candlar som punkterades i onsdags och fick säljtrycket att tillta så att veckostängningen blev den lägsta sedan den 17 mars. Totalt backade DAX med 2,8 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 5,3 procent. I veckografen utvecklades en bearish engulfing och nedgången de senaste 6 dagarna är den kraftfullaste sedan början av augusti.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 pekar svagt uppåt. Den 12 december effektuerades ett gyllene kors (MA-50 skar upp genom MA-200) vilket var första gången sedan slutet av juli 2020 men den 12/10 eliminerades det av ett dödskors. Trendfasindikatorn noteras nu i zonen där vi varnas för att risken för nedgång är större än chansen till vi sett en botten.

Volymbalansen föll i veckan till att bli negativ.

SMACD lämnade i torsdags en ny säljsignal.

Även om det är ett negativt utseende som präglar DAX kan vi konstatera att indexet är extrem översålt på kort sikt och att det råder en tydligt positiv divergens mot MACD.

Sammanfattning: DAX har den gångna veckan fallit ner till området där vi hittar marsbotten och även golvet i den fallande kanalen. På kort sikt är indexet rejänt översålt och stängningen i fredags noterades 16 procent under det nedre bollingerbandet. I detta läge borde det komma en uppstuds men om så inte blir fallet eller om uppstudsen blir kortvarig både i tid och amplitud är det mer svaghet än det vi nu ser i grafen. Den kommande veckan har historiskt varit stark och år då det var negativt under sensommaren och hösten har vi sett bottnar vid denna tid (1997, 2005, 2014 och 2020). Mitt huvudspår fram till i fredags att lågpunkten inför höst- och vinterrallyt sattes den 4/10 skulle alltså visa sig bli fel. Nu är det bara att vänta på en positiv fortsättningsformation, gärna kring marslägsta innan hoppet åter tänds för en positiv avslutning på året. Om det visar sig att även marslägsta vid 14450 punkteras utan att snabbt återtas ställs siktet in mot decemberlägsta förra året vid 13800.

Motstånd: 14940 / 15045 / 15290
Stöd: 14750 / 14675 / 14235

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 6-.
– Next day forecast indikerar att det är 64 procents chans för uppgång under måndagen.

Calliditas Therapeutics: Positivt utdraget lågvollaläge

Teknisk analys Calliditas Therapeutics: Aktien fortsätter konsolidera kring MA-200 och 100-kronorsnivån i något som alltmer liknar ett nålsöga. I fredags effektuerades en bullish engulfing som nådde upp till MA-200 men stängde precis under.

Den långa trenden som jag använder MA-200 för att peka ut är svagt uppåtriktad. Trendfasindikatorn noteras sedan börjana v augusti i zonen där vi uppmanas att vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymbalansen är positiv sedan början av augusti.

MACD noteras i den positiva delen men jag väntar på att divergensen mot signallinjen ska bli tydlig.

Sammanfattning: Uppladdningsfasen och lågvollaläget är på väg att utvecklas till ett nålsöga. Den positiva volymbalansen indikerar att det är goda förutsättningar för att expansionen kommer att ske norrut. De senaste fyra kvartalen har vi sett omsättningen öka och förlusten minska. Det bli spännande att se om denna utveckling har fortsatt när nya siffror presenteras om två veckor. Det är inte så lång historik men de fem år jag har att tillgå har aktien stigit från idag till årsskiftet. Den som vill bygga en position i Calliditas gör det med fördel genom små bevakningspositioner, gärna med minifuturer. Om MA-200 tas ut med en tydlig stark stängning kan vara en nivå att agera vid, nästa närden fallande motståndslinjen tas och den tredje delen när 117 passeras. När/om 122 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (3% range) efter att 122 kronor nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Om inte mer än 50 procent av den senaste swingen punkteras vid nästa rekyl kan vi åter köpa en positiv fortsättningsformation. Den initiala stoppen placeras strax under 95 kronor.

Motstånd: 100,40 / 105,80 / 109,30 / 117,00
Stöd: 97,80 / 95,00 / 92,30 / 89,60

Cykelindikatorn noteras inför dagen vid 55+.

Novo Nordisk: Hälsosam rekyl inledd

Teknisk analys Novo Nordisk: Det skulle ta fram till den 30 juni innan nästa fortsättningsformation effektuerades efter föregående analys. Därefter har en split (2:1) genomförts och dessutom ett återköpsprogram som hjälpt till att driva priset uppåt. Den 13 oktober stängde aktien 32 procent över det övre bollingerbandet med en long legged doji. Den av nivåerna för en long legged doji som passeras eller punkteras leder i de flesta fall till en expansion i den riktningen. Denna gång blev det lägstanivån som punkterades och därmed har en rekyl inletts.

Den långa trenden som jag använder MA-200 för att identifiera pekar uppåt. Trendfasindikatorn noteras sedan början av augusti i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier. En liten varningsflagga bör dock hissas med tanke på att indikatorn noteras i området där det är mycket stor chans för att en långsiktig topp effektueras.

Volymbalansen är neutral och varnar för att engagemanget är på väg att avta.

MACD lämnade en köpsignal den 11 oktober och den är fortfarande i spel men om nedgången fortsätter några dagar till kommer ett negativt kors effektueras.

Sammanfattning: Det är inte så långt kvar till rapporten och därför kan det vara läge att vänta in den. Vill man smyga sig in med en bevakningsposition innan dess bör man vänta på en positiv fortsättningformation antingen efter att gapet från den 11/10 täppts eller kring 625-nivån. Punkteras 625 är det stor risk för en nedgång mot MA-200 som inför dagen möter upp vid 560 DKK. Med tanke på Novo Nordisk historia är det mycket som talar för att även kommande rapport kommer att imponera på marknaden. Tekniskt ser aktien stark ut och mycket talar för att även kommande rekyler kommer bli köpvärda.

Det kommer rapport från Novo Nordisk den 2/11. Återköpsprogrammet som inleddes i augusti ska fortgå i ett år och planen är att köpa tillbaka aktier för 30 miljarder DKK (hittills 4,5 MDKK).

Motstånd: 690 / 700-710 / 742
Stöd: 667 / 653 / 614 / 610-590

Cykelindikatorn noteras inför dagen vid 20-.