BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 44

OMXS30: Bra edge för uppstuds men trångt i nödutgångarna

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Det utseende vi ser nu där allt fler index noteras kring utmanande nivåer gäller även OMXS30, som precis som många andra indexet och sektorer fortfarande är översålt med goda förutsättningar att rekylera upp inom kort. Om det visar sig att indexet trots detta översålda läge fortsätter ner genom fredagens lägsta mot vårens lågpunkter är det ett nytt svaghetstecken. På kort- till medellång sikt vill jag se 1600-nivån tas ut och följas av en ny högre lågpunkt för att jag åter ska bli neutral till indexet. Oktober månad kallas ofta för en bearmarket killer men vi är nog många som minns bla 1987 och black monday. Om jag tittar i min statistik så ser jag att OMXS30 har fallit mer än 5 procent i oktober 1987, 1995, 1997 och 2008. Nu blir det spännande att efter fem år rad med positiva utvecklingar i oktober få se om det blir ett sjätte år.”

Den gångna veckan inleddes med en kortare uppstuds men redan under måndagen, när turning line testades, kom rädslan för att inte komma ur genom ”dörrahålet om det blir trångt” krypande och säljtrycket intensifierades åter. När vårens lågpunkter testades i torsdags, från ett översålt läge, avtog uppstudsen åter efter bara en dag för att sedan avsluta veckan svagt. Totalt backade OMXS30 med 3 procent vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 5,8 procent. Hittills har oktober fallit med 10,6 procent och om inte månadsavslutningen minskar nedgången innebär det den sämsta månadsutvecklingen sedan oktober 2008. Det var länge sedan jag såg en enda månad punktera 22 månadsstängningar och därmed även årsmedelvärdet.

Lägstanotering i fredags var den lägsta sedan den 5 december 2016 och stängningen skedde kring vårens vändningsnivåer. Edgen är, som jag sagt varje dag under flera veckor, bra för en kortare uppstuds. Jag har även påpekat att när en uppstuds uteblir när edgen är bra så är det ett tydligt tecken på att ”många trängs för att komma ut genom nödutgången”.

Inte en enda dagsstängning sedan den 4 oktober har stängt över den kortaste sentimentsnivån som EMA-8 utgör och det tolkar jag som kraftig svaghet.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag relativt neutralt. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -1,0 vilket innebär att vi snart ska fokusera på trendföljande strategier för nedgång.

Dagsmomentum (RSI-14) är nere på den lägsta nivån sedn den 8 augusti 2011 och det talar för att vi borde få en uppstuds inom kort.

Volymen har varje dag den gångna veckan noterats högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna och i fredags var det hela 87 procent över snittet. Volymbalansen pekar nedåt och klart under de senaste månadernas bekräftelsenivåer.

På ovansidan möter närmast motstånd vid 1488 följt av 1500 och 1511 men en första nivå som behöver tas ut för att visa att det kan vara på väg att bli något mer positiva tongångar är 1566.

På nedsidan hittar vi närmast 1474 följt av 1467 och 1456.

På lång sikt är jag nu negativ och avvaktar de närmaste veckornas utveckling. Jag vill se köparna komma tillbaks, med tilltagande volym och ta ut MA-200 och årsmedelvärdet för att jag ska bli något mer positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och vill se att indexet åter etablerar sig över både 200- och 50-dagars medelvärde

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ och kommer vara det tills jag ser att indexet passerar 20-dagars medelvärde och att vi därefter slipper se en ny lägre signifikant lågpunkt.

Sammanfattning: På kort sikt bjöds vi i fredags på en positiv minidivergens, vilket normalt är ett tecken på att säljtrycket eventuellt håller på att avta. Driften nedåt och distributionen är kraftig vilket innebär att förutsättningarna för en vändning och mer varaktig uppgång inte är så stor. Däremot är edgen mycket god för en kortare uppstuds men hur kraftfull den blir och med vilken kraft nästa ben nedåt visar kommer troligen att visa vägen för den närmaste tidens utveckling.

Idag (måndag) rapporterar Bygghemma (kl 7.00) och Essity (ca kl 7.00).

Motstånd: 1502 / 1518 / 1549 / 1580
Stöd: 1471 / 1457 / 1426 / 1396

SP500: Avgörande test av vårens lågpunkter

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Den stora distributionen och de alltfler varningssignalerna indikerar att nedgången förmodligen inte är klar än. Om det skulle visa sig att 2850 tas ut och en ny högre lågpunkt än 2710 suger upp säljtrycket kan nästa uppgångsvåg vara inledd. Den av nivåerna i den rådande tradingrangen mellan 2817-2710 som passeras kommer att indikera de kommande veckornas utveckling. På kort sikt är det dock goda förutsättningar för en uppstuds.”

Den gångna veckan inleddes med en nedgång och de uppstudsar vi bjöds på blev kortvariga och eliminerades omgående. Totalt föll SP500 med 3,9 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu är helt utraderad och indexet står nu 0,6 procent lägre än vid årsskiftet.

Om oktober stänger som nu, eller lägre kommer det vara den sämsta månadsutvecklingen sedan februari 2009 och inte sedan april har indexet stängt lägre. Indexet noteras nu under både årsmedelvärdet och 200-dagars medelvärde. Ytterligare en negativ pusselbit och långsiktig sentimentsindikator punkterades i veckan och det var 20-månaders medelvärde. Veckoavslutningen skedde bara två punkter från den en ny sexmånaders lägsta stängning och SP500 har nu backat 10 procent från toppen strax innan månadsskiftet och vi har sett en fortsatt flykt till mer defensiva aktier och sektorer. Alla ledande sektorer handlas nu klart under sina 200-dagars medelvärden.

Nu testas alltså området som i våras fick indexet att vända upp från de inledande nedställen och om köparna suger upp säljtrycket och därefter lyckas ta ut åtminstone de kort- och medellångsiktiga sentimentsnivåerna kommer att att avgöra om oktoberfrossan håller i sig eller inte.

Just nu präglas de amerikanska börserna av rädsla och då upphör cykler att fungera. Varken konventionell TA eller FA fungerar speciellt bra i dessa lägen. Korrelationen mellan aktier tilltar vilket innebär att ”allt går i samma riktning” där nyheter får större betydelse när placerarkollektivet försöker förstå vad det är som händer. Vi ska vara beredda på att under kraftiga nedställ bjuds vi även på de abslut kraftigaste uppstudsarna men den högre vollan gör att vi måste ta mer risk och kommer att åka på pumpen betydligt oftare än normalt. I vanliga fall om man kommer in en dag för tidigt eller för sent i en position påverkar det inte resultatet så mycket men vid kraftiga nedställ kan det göra 5-10 procent och vid flera förluster i rad kan det bli betydande summor.

Den långa trenden, som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut, har nu planat ut och saknar riktning vilket talar för skvalpiga rörelser. Trendfasindikatorn noteras kring -0,5 vilket indikerar att vi ska vara beredda på tvära kast och företrädesvis handla med jämviktspendlande strategier på kort sikt.

Dagsmomentum noteras inför veckostarten kring 40.

Volymen har hela den gångna veckan noterats över det dagliga snittet och tilltagit under större delen av veckan för att peaka i fredags. Volymbalansen noteras fortfarande nedåtriktat under tremånaderssnittet och är nu nere på den lägsta nivån sedan april.

För tre veckor sedan var det 66 procent av aktierna som ingår i indexet som noterades över 200-dagars medelvärde och nu är det inte mer än 35 procent som fortfarande noteras över primärtrenden.

VIX noteras inför veckostarten kring 24-nivån, under det övre bollingerbandsbredden men över 200-dagars medelvärde.

På ovansidan möter närmast 2692 följt av 2723 och 2711 men framförallt 2817.

På nedsidan möter närmast 2652 följt av 2628 följt av 2595 och 2555.

I den positiva vågskålen:
– Sedan mars 2016 har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Senaste ATH 21/9 vid 2940,9
– Än så länge noteras SP500 över vårens lågpunkter

I den negativa vågskålen:
– Negativ sektorrotation
– Momentumindikatorerna signalerar mer nedgång
– Kraftig distribution och negativ volymbalans
– Allt färre aktier bär uppgången
– Punkterade 4/10 den stigande kilen
– Punkterade den 10/10 Ichimokumolnet
– Noteras nu under både MA-200 och årsmedelvärdet

På lång sikt är det osäkert om den senaste ATH-nivån är en långsiktig topp eller om vi bara är med om en kraftig rekyl. Jag är för tillfället neutral men är på väg att bli negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag nu negativ och vill se att standard line som inför veckostarten noteras kring 2785 tas ut och inte sedan följs av en ny lägre signifikant lågpunkt.

På kort sikt (dagar till veckor) har jag nu svängt över och är negativ men kommer bli positiv igen om vi ser nya högre lägsta och en etablering över 20-dagars medelvärde och molnet.

Sammanfattning: Som jag skrev i början av oktober varnade Ichimokuanalysen oss för att de var stor risk för en stökig period framöver. Detta följdes sedan upp av en så kallad ILL-formation (som jag beskriver i min senaste bok) den 19 oktober och nu utmanas de riktigt långa sentimentsindikatorerna samt området kring vårens lågpunkter. Risken är stor för att oktober stänger under årsmedelvärdet, vilket inte hänt på flera år. Avgörande för den närmaste tiden kommer utfallet av testet kring vårens lågpunkter att vara. Det är angeläget att detta leder till att standard line (den röda streckade linjen) tas ut i samband med nästa uppstuds.

Idag (måndag) rapporterar HSBC (kl 5.00), China Telecom , GEA och Timken (efter USA-börsernas stängning)

Motstånd: 2691 / 2724 / 2788 / 2852
Stöd: 2627 / 2595 / 2531 / 2467

DAX: Översålt och spänt gummiband upp mot molnet

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”På kort sikt är indexet fortsatt översålt och fångas just nu i en mindre tradingrange mellan 11850 och 11460. Om en uppstuds blir kortvarig eller uteblir vid översålda lägen innebär en signal om försvagat sentiment och om DAX fortsätter söderut ner under 11500 för att sedan även punktera 11390 är det relativt fritt ner till nivån strax under 10500.”

Den gångna veckan inleddes med en ”uppstuds” upp till turning line (den gröna streckade linjen) men redan under måndagen effektuerades en negativ fortsättningsformation som under tisdagen ledde till att golvet i den rådande tradingrangen punkterades. DAX fortsatte söderut och i fradags nåddes som lägst 11051 och veckostängningen skedde 3,1 procent lägre än föregående vecka vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till hela 13,3 procent. Om oktober stänger lika lågt som nu kommer det att bli den sämsta månadsutvecklingen sedan augusti 2015 och bli den lägsta månadsstängningen sedan november 2016, tydligt under det nedåtriktade årsmedelvärdet.

I fredags bjöds vi på en bullish harami med en relativt tydlig svans på nedsidan, vilket är en bonus. Nu återstår om denna formation bekräftas när veckan inleds vilket innebär att jag vill se tisdagen stänga över torsdagens högsta vid 11325. Om det även denna gång visar sig att en eventuellt uppstuds snabbt vänder ner och misslyckas ta ut den senaste pivottoppen vid 11848 ser det ut som att det negativa utseendet klamrar sig fast ett tag till.

Som jag påtalat under ett halvårs tid är undertonen negativ i DAX och för tillfället ser vi inte några tecken på att köparna är på väg tillbaks mer än vid korta uppstudsar för att sedan snabbt ge upp.

Den långa trenden, som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut, är fallande och kursen noteras sedan augusti med månadsstängningar under årsmedelvärdet. I mitten av mars tyngs dessutom indexet av ett dödskors. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till -1,7 och vi bör tillämpa trendföljande strategier för nedgång.

MACD testade i slutet av september av nollinjen, som utgör ett motstånd, utan att ta ut nivån och den 5 oktober bjöds vi på en säljsignal under nollan (större betydelse). Den negativa trampolinen jag skrev om förra veckan fick alltså indexet att falla ytterligare.

I det något större tidsperspektivet noteras DAX som en huvud-skuldra-formation där nacklinjen har punkterats. Det vanligaste scenariot är dock att de första utbrotten från en HS-formation blir falska och för att ”bli av med de som inte ska vara med på festen”. Jag kommer att tolka detta som en effektuerad HS-formation tills nästa uppstuds följs av en ny högre signifikant lågpunkt. Bekräftas HS-formationen varnar den för en nedgång mot 10000-9700.

Volymbalansen noteras fortsatt över tremånaderssnittet men utmanas sedan några veckor tillbaks.

Sammanfattning: DAX-indexet noteras både på kort- och lång sikt i nedåtgående trender. Efter den senaste tidens nedgång har dock indexet blivit rejält översålt och det utseende vi nu har leder i normala fall till uppstudsar. Som jag nämnt tidigare upphör dock både cykler och normala reaktioner när rädslan för att inte komma ur sina positioner inför ännu större nedgångar är större är tron på att en botten har markerats. Om den troliga uppstudsen åter uteblir, eller leder till en ny ytterligare lägre topp än 11848 talar det mesta för att vi framöver kommer att bjudas på ännu lägre bottnar.

Motstånd: 11220 / 11286 / 11437 / 11587
Stöd: 11070 / 10985 / 10834 / 10684

SSAB B: BAYN kring stödnivå

Teknisk analys SSAB B: I samband med föregående analys blev det en dags paus kring stödet vid 32 kronor men redan dagen efter punkterades 31,40 och säljtrycket tilltog. I samband med fredagens delårssiffror föll aktien ner genom stödnivån vid 28 kronor, som är intakt sedan våren 2017, innan säljtrycket åtminstone tillfälligt avtog.

Varje dag sedan förra tisdagen har stängts under det nedre bollingerbandet och bredden har vid dessa tillfällen varit mer än 10 procent mellan banden. Denna formation kallar Peter Nilsson och Johan Hellström för BAYN och det är en mycket bra setup för en uppstuds. Som jag sagt så många gånger blir dock de flesta aktier källor till likviditet och följer börsklimatet (riktningen för OMXS30).

Avståndet upp till primärtrenden är nu runt 25 procent och det är hela 14 procent upp till 20-dagars medelvärde.

Sammanfattning: Förutsatt att OMXS30 rekylerar upp är det en bra edge för en kortare uppstuds men samtidigt ska vi vara medvetna om att risken för fortsatt nedgång är stor. Eftersom risken är stor men förutsättningarna för en uppstuds god, om börsklimatet visar vägen, kan det vara intressant med en ”lottsedel”. En lottsedel innebär att man köper ett hävstångsinstrument med liten insats, ungefär som vid köp av en lott. Vid en snabb kraftfull uppstuds kan det sedan vara lämpligt att flytta upp stoppen så att vinsten låses in.

Motstånd: 29,80 / 31,00 / 33,30 / 35,60
Stöd: 27,50 / 26,30 / 24,00 / 21,70

Autoliv SDB: Turtle soup kring stödnivå

Teknisk analys Autoliv: Även om uppgången blev 4 procent efter föregående analys vände kursen åter ner vid 20-dagars medelvärde. I samband med fredagens rapport föll aktien initialt brant men kring stödet vid 700 kronor avtog säljtrycket och en turtle soup för uppgång effektuerades.

Den långa trenden som jag använder lutningen och kursens förhållande till MA-200 har planat ut och saknar nästan riktning. Trendfasindikatorn noteras till -1,4 vilket innebär att driften är tydligt nedåt och risken stor för att rekyler kan bli kortvariga.

I samband med fredagens initiala nedgång punkterades stödzonen mellan 706-688 kronor men innan dagen var slut hade nivån återtagits och dagen stängde högt upp i kursstapeln.

Sammanfattning: Förutsättningarna för en uppstuds upp mot den fallande motståndslinjen och det övre bollingerbandet är mycket god men mycket hänger på hur börsklimatet utvecklas. Om OMXS30 fortsätter nedåt kommer det påverka även Autoliv. Det kan vara idé att agera med en ”lottsedel” med relativt hög hävstång och sedan stänga positionen så fort man kan göra det på plus.

Motstånd: 757,25 / 788,00 / 870,00 / 952,00
Stöd: 675,50 / 624,75 / 543,00 / 461,10