BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 45

OMXS30: Rekylen behöver ladda upp från en något djupare nivå

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 noterar just nu ett mycket positivt utseende som lett till att indexet noteras kring taket i den kortsiktigt stigande kanalen och satte i fredags ett nytt all time high. Den tid på året som nu inleds har historiskt varit den bästa tiden på året men mot det ska vi vara medvetna om att OMXS30 redan stigit med över 20 procent i år. En rekyl närmar sig men ingen vet exakt när den kommer och med vilken kraft den effektueras. Att försöka gå emot den stigande trenden är inget som lockar då det strider mot all historisk statistik. Edgen talar däremot för att kommande rekyler är köpvärda i samband med positiva fortsättningsformationer. Skulle indexet däremot etablera sig under 1570 ökar risken för att vi sett en långsiktig topp.”

Efter att föregående vecka bröt upp över taket i den stigande kanalen och noterade ytterligare en ny ATH-notering inleddes den väntade rekylen. Oktober adderade ytterligare 5,2 procent till årets börsuppgång som nu skrivs till 23,0 procent. Föregående vecka blev dock en nedgång med 0,6 procent men än så länge ser det ut som att köparna står och väntar vid den kortare sentimentsnivån som EMA-8 utgör, vilket i sin tur är ett styrkebesked.

Även om vi inte vet ifall förra veckans rekyl räcker för att köparna ska våga driva indexet vidare upp har indexet laddat för detta utbrott sedan våren 2015. Samtidigt noteras OMXS30 i en stark period där snittutvecklingen för november och december varit en uppgång med 3,3 procent om vi går tillbaks till 1990 men endast 0,6 procent de senaste tio åren. Både under 2017 och 2018 utvecklades indexet svagt under dessa månader.

I månadsgrafen ser vi att oktober bröt upp genom den fyraåriga konsolideringer med stor kraft och en volym som var nästan 40 procent över den genomsnittliga månadsvolymen och den högsta i år.

Det blir nu spännande att se om OMXS30 följer det positiva säsongsmönstret som präglat avslutningen på året historiskt eller om det tioåriga utseendet blir det som dominerar. Tills dess att motsatsen bevisas tolkar jag utbrottet som positivt och rekyler värda att haka på.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som positiv. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +1,5 vilket innebär att vi företrädesvis ska applicera trendföljande strategier och köpa rekyler och positiva fortsättningsformationer.

Volymen den gångna veckan var lägre än de två tidigare vilket är ett positivt utseende i samband med rekyler. Volymbalansen är positiv och stigande.

På ovansidan möter närmast motstånd kring 1750 följt av ATH-nivån vid 1762 samt nivån kring 1770.

På nedsidan hittar vi närmast 1728-1725 följt av 1713 och 1700.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv så länge vi ser nya högre bottnar och pivottoppar samtidigt som indexet noteras äver ett stigande MA-20.

Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 12 av de 33 senaste åren (36%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -1,1 procent. Indexet har stigit 4 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats på samma nivå.

Sammanfattning: De senaste tio åren har de första tre veckorna på november varit skvalpiga innan indexet stigit strax innan månadsskiftet november/december och därefter fortsatt upp till andra veckan i december.
G-krafterna (MA-200, MA-100, MA-50 och MA-20) lutar alla upp och är sorterade för en uppgång värd att haka på. På kort sikt noteras OMXS30 i en rekyl där 8-dagars medelvärde än så länge ser ut att locka till sig köpare. En stängning under torsdagens lägsta vid 1728 innebär att risken för ett tilltagande säljtryck ökar. Om golvet i den stigande kanalen punkteras tolkar jag det som en första varningssignal men det är först om OMXS30 etablerar sig under 1570 som vi bjuds på en ny lägre signifikant lågpunkt.

Motstånd: 1750 / 1762 / 1769 / 1787
Stöd: 1728-1725 / 1713-1711 / 1700

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 36.

SP500: ATH-notering med grön marubozu

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Risken för en stundande rekyl är stor och de korta momentumindikatorerna hårt spända på ovansidan. Så länge varken bekräftelsenivåer hos de korta momentumindikatorna punkteras eller vi bjuds på en dagsstängning under föregående dags lägsta har vi inte sett köparna besegras. Med nu rådande positiva volymbalansen och nya högre lågpunkter upp mot motståndet kring ATH-nivån är det mer som talar för ett utbrott uppåt än att indexet ska etablera sig under 200-dagars glidande medelvärde. Vid stigande trianglar, som den vi ser nu, brukar oddsen för att det tredje försöket leder till ett utbrott vara goda.”

För en vecka sedan ställde jag frågan om det skulle bli tredje gången gillt. Utbrott upp vid stigande trianglar brukar ske på tredje försöket och denna gång blev det så, redan vid inledningen av veckan. Totalt steg oktober med 2,0 procent och föregående vecka med 1,5 procent med en stark avslutning i spåren av jobbsiffror som slog förväntningarna. Sedan förra måndagen har vi bjudits på fyra nya ATH-noteringar och nu skrivs årets uppgång till 22,3 procent.

För tillfället ser vi uppgångar hos både globala index med nya rekordnoteringar och när många marknader stiger samtidigt är det stor chans för att uppgången blir hållbar.

Som du säkert vet vid det här laget anser jag inte att ekonomin styr börsen utan att börsen styr ekonomin. Det har ju varit mycket baissiga kommentarer om sämre tider sedan i somras, men om de utbrott och uppgångar vi ser nu inte ger vika kommer vi snart få se uppgifter om att de ekonomiska utsikterna trots allt inte var så negativa.

På kort sikt är risken för en rekyl fortfarande stor men så länge vi inte ens bjuds på en dagslägstastängning under föregående dags lägsta eller EMA-8 kommer jag navigera vidare norrut.

Det vi ser är fortfarande positivt men det kan vara på sin vakt att hålla koll på ifall varningssignalerna övergår i säljsignaler, vilket ännu inte är nära.

Den långa trenden, som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut noteras nu stigande och trendfasindikatorn noteras kring +1,2 vilket innebär att vi kan börja snegla åt trendföljande strategier där vi företrädesvis handlar rekyler vid positiva fortsättningsformationer.

Volymen har de senaste dagarna noterats över det dagliga snittet och volymbalansen är fortsatt positiv.

73 procent av de aktier som ingår i SP500 noteras nu över primärtrenden. När mindre än 60 procent av aktierna noteras över MA-200 i positiva marknadsfaser ökar risken påtagligt för att tuffare tider väntar.

VIX (den förväntade volatiliten) backade den gångna veckan med 2,8 procentenheter till 12,3 vilket visar att placerarkollektivet ännu inte ser någon omedelbar risk för högre volla och fallande börskurser. Skulle däremot VIX vända upp med kraft från nuvarande nivå är risken stor för att det triggar säljtryck hos börsindexen.

Standard line (den tunna streckade lila linjen) som är den senaste tidens (månadens) viktigaste vattendelare noteras kring 2961.

På ovansidan möter närmast 3072 följt av 3080 och 3087.

På nedsidan möter närmast 3056 följt av 3048 och 3023 samt utbrottsnivån kring 3000.

I den positiva vågskålen:
– Nytt ATH vid 3067 den 1/11
– Noteras över MA-200, MA-100, MA-50 och MA-20
– G-krafterna är nu sorterade för en varktig uppgång
– MA-50 effektuerade ett gyllene kors 1 april som är intakt
– Nya högre signifikanta lägsta sedan början av juni

I den negativa vågskålen:
– Knepig volatilitet
– Kortsiktigt överköpt
– Negativ divergens mot MACD och det övre bollingerbandet

På lång sikt är jag positiv tills jag ser var och hur nästa topp sätts samt hur den därefter följande lågpunkten markeras.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag nu positiv.

Sammanfattning: Nu går vi in i en period på året som historiskt varit stark. November och december har stigit i snitt 1,6- respektive 1,3 procent men som vi kommer ihåg backade december trots återhämtningen i mellandagarna förra året med 9,2 procent. Senast vi hade en uppgång tidigare under året med över 20 procent när november inleddes var 2013 och den gången steg november med 2,8- och december med 2,4 procent. Med detta vill jag påminna om att en kraftig uppgång inte per automatik leder till nedgångar. Jag roade mig även att ta fram statistik på hur det i snitt sett ut de kommande två månaderna när november inletts med en ny ATH-notering. Snittutvecklingen har då varit +3,1 procent fram till årsskiftet. Senaste gången var 2017 då uppgången dessa månader blev 5 procent och fortsatte upp med ytterligare 6 procent till slutet av januari 2018. Även om risken för en rekyl är överhängande talar än så länge det mesta för att den kommer vara hälsosam och värd att haka på. Skulle den däremot leda till ett rejält tilltagande säljtryck och en punktering av primärtrenden ökar risken för att vi sett en långsiktig topp.

Motstånd: 3072 / 3080 / 3087
Stöd: 3056 / 3048 / 3023 / 3000

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 89.

DAX: Flaggar för utbrott

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”MACD befinner sig i ”köp” och noterar ett brett och bra momentum för uppgång. Dagsmomentum (RSI-14) noteras kring 71 vilket innebär att om bekräftelsenivån hos %b punkteras talar det mesta för att en rekyl är inledd. Risken är stor för ett tilltagande säljtryck redan om 12200 punkteras.”

Efter septemberuppgången med över 4 procent hade det inte varit oväntat med en mer återhållsam oktober men istället bjöd månaden på en ny kraftig uppgång, denna gång med 3,5 procent. Förra veckan innebar en uppgång med 0,5 procent och årets uppgång skrivs nu till 22,8 procent.

DAX noteras relativt nära taket i en stigande trendkanal och har den senaste veckan jobbat mot 13000-nivån som än så länge är ett relativt tufft motstånd. I onsdags och torsdags rekylerade indexet ner men började redan i torsdags ta sats för att åter testa av 13000, vilket blev fallet i fredags.

MACD befinner sig i ”köp” men har den senaste veckan närmat sig signallinjen som om den punkteras indikerar att en rekyl eller pausformation kan vara inledd. Om indexet tar fart uppåt de närmaste dagarna kan utseendet istället övergå i en positiv trampolin. Dagsmomentum (RSI-14) noteras kring 70 och divergerar negativt mot prisgrafen.

Volymbalansen är stigande över tremånaderssnittet, som även det pekar upp, vilket i min värld innebär att rekyler är värda att haka på vid positiva fortsättningsformationer.

Den långa trenden, som jag använder lutningen hos 200-dagars medelvärde för att peka ut stiger och trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,3 vilket innebär att vi ska vara beredda på att köpa positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler.

Ett första hot om att det positiva utseendet kan vara på väg att hotas får vi om indexet etablerar sig under golvet i den stigande trendkanalen och framförallt om oktoberlägsta vid 11880 punkteras.

Sammanfattning: Vi ser tecken på att antingen en rekyl till behövs för att samla kraft så det räcker för att bryta ut upp genom 13.000-nivån. Den positiva volymbalansen och noteringen över den psykologiska 12.000-nivån tillsammans med att Gkrafterna är på plats för en varaktig uppgång innebär att rekyler följt av positiva fortsättningsformationer bör vara värda att agera på. En första varningssignal för att säljtrycket kan vara på väg att tillta, så att uppgången hotas, får vi om golvet i den stigande kanalen punkteras.

Motstånd: 12990-13000 / 13042 / 13100
Stöd: 12950 / 12870 / 12650 / 12500

Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 57.

SEB A: Gummisnodden hårt spänd vid standard line

Teknisk analys SEB A: Det blev inget utbrottsförsök efter föregående analys utan en punktering av både primärtrenden och standard line. Inte förrän vid 81-kronorsnivån stod köparna och väntade på att suga upp säljtrycket. Efter ett misslyckat försök att bryta upp över julitoppen i samband med Q3-rapporten i slutet av oktober har aktien rekylerat ner till den senaste sentimentsnivån som standard line utgör.

Den långa trenden som jag definierar till stor del utifrån lutningen hos MA-200 pekar saknar i stort sett riktning. Trendfasindikatorn noteras kring +0,5 vilket innebär att vi företrädesvis ska agera uppåt vid positiva fortsättningsformationer när cykelindikatorn noteras under 20 (se reglerna för trender i Autobahn-boken).

På ovansidan möter ett tufft motståndsområde upp mellan 96- och 100-kronor.

I fredags stängde SEB med gummisnodden kring 3,8 efter att ha testat av standard line. Vid de 52 tillfällen vi sett detta utseende historiskt har kursen stått högre en vecka senare i 60 procent av fallen.

Sammanfattning: Förutsättningarna för en uppgång mot oktobertoppen mellan 96-98 kronor är goda om vi bjuds på en dagsstängning över 93 kronor. Om det istället visar sig att standard line punkteras utan att snabbt återtas är risken stor för en nedgång mot i första hand 200-dagars medelvärde. Vid en eventuell entré placeras den initiala stoppen 0,3 ATR (just nu 55 öre) under entréstapelns lägsta. Vid 96 kronor kan det vara lämpligt att göra exit alternativt stänga hälften och rida resten med stoppen strax under föregående dags lägsta.

Motstånd: 92,80 / 94,25 / 95,25 / 96,00
Stöd: 91,90 / 91,40 / 90,70 / 90,00

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 9.

NCC B: Översåld inför utdelningen

Teknisk analys NCC B: Det skulle behövas ett omtag men som jag påpekade i samband med föregående analys var det positivt så länge inte 155 kronor punkterades. Det skulle visa sig att köparna stod och väntade 156 kronor och den följande uppgången avtog inte förrän vid 175 kronor. De senaste veckorna har NCC fallit och noteras sedan de senaste fyra dagarna kring primärtrenden. När veckan inleds kommer aktien att skiljas från den andra delen av utdelningen vilket är ytterligare 2,00 kronor.

Om vi tar en titt på vad som hänt efter utdelningar har NCC stått högre två dagar senare i 67 procent av fallen historiskt.

Den långa trenden som jag använder MA-200 för att peka ut lutar svagt uppåt och trendfasindikatorn har nu fallit till +0,6 vilket innebär att vi bör vara kortsiktiga men företrädesvis agera för uppgång.

NCC är en aktie som är hårt blankad (runt 8 procent) och det är naturligtvis något som påverkar kursen när en aktie blankas hårt. Samtidigt blir det ju intressant när stora blankare ska ur en aktie som börjar stiga. Än så länge ser jag dock inga tecken på det men det är definitivt intressant när vi ser tecken på det.

Stochastic är nere på en attraktiv nivå där positiva fortsättningsformationer är väl värda att haka på, åtminstone så länge den stigande stödlinjen kring 150 kronor är intakt.

Fredagens candle var den minsta på 7 dagar och den effektuerades tillsammans med en positiv minidivergens, som kommer att rätas ut idag.

Sammanfattning: Om inget oförutsett händer kommer dagens utdelning att gapa ner mot MA-200 och efter de senaste dagarnas uppladdning är denna nivå mycket intressant. En dagsstängning över föregående dags högsta är ett första tecken på att köparna är på väg tillbaks och om onsdagens högsta vid 157 kronor tas ut får vi en signal om uppgång mot 160 kronor och därefter eventuellt en gaptäppning upp mot 166 kronor. Skulle 152 kronor istället punkteras ställs siktet in mot 150 kronor och eventuellt den nedre begränsningen av de senaste månadernas konsolidering.

Motstånd: 155,55 / 156,25 / 157,40 / 158,10
Stöd: 153,25 / 152,55 / 151,40 / 150,70

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 20.