BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 46 – 2022

OMXS30: Överköpt kring övre bollingerbandet

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”En rekyl som sugs upp snabbt som i torsdags (3/11) och dessutom följs av en candle som passerar alla stängningsnivåer sedan den 19 augusti är något jag gillar. Efter en uppgång med hela 12 procent sedan årslägstanoteringen den 29 september närmar sig MA-200 med besked och en passering tolkar jag positivt. En rekyl som sugs upp innan standard line punkteras kommer troligen vara värd att agera på och alltmer indikerar att vi inom kort får se den viktiga MA-200-nivån passeras. Det jag inte vill se är en kraftfull nedgång, där stöd punkteras som om de inte fanns och uppstudsar bara blir några timmar eller någon dag. Mitt huvudspår är att vi kommer att få se en årsavslutning som följer det historiska mönstret och det är en uppgång som med tanke på årets nedgång kan bli kraftfull. Kommer en sådan uppgång ske utan utmanande rekyler? Svaret på det är nej, speciellt med trendfasindikatorn i området där det varnas för slagig handel och tvära kast.”

Den gångna veckan inleddes positivt och redan under tisdagen bjöds vi på en stängning över 200-dagars medelvärde och veckan avslutades starkt. Totalt steg OMXS30 med 5,5 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 13 procent. I veckografen blev det sjunde veckan i rad som stängde på plus och det har jag inte sett sedan april 2021. I den negativa vågskålen har kanske den senaste uppgången gått lite väl fort och risken har därmed ökat för att en kommande rekyl kan bli jobbig och brant.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är svagt nedåtriktad. Indexet tyngs sedan den 24 februari av ett dödskors (MA-50 skar då ner genom MA-200). Trendfasindikatorn noteras stigande i zonen där vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel men närmar sig nu området där vi ska agera med trendföljande positiva strategier.

Volymen har tilltagit under veckans gång och noterades både i torsdags och fredags klart över snittet vilket nu fått volymbalansen att bli positiv.

SMACD lämnade i början av oktober ett positivt kors och noteras nu i den positiva delen vilket är två positiva pusselbitar. Histogramet indikerar däremot att styrkan i uppgången är på väg att avta.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 64 procent. Just nu är det 45 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 11,4 procent vilket är högre än snittet som noteras kring 9,1 procent. Samtidigt stängde OMXS30 8 procent över det övre bollingerbandet i fredags vilket är den högsta kombon (BBW*%b) sedan slutet av 2021.

På ovansidan möter närmast 2121 följt av 2142 och 2194.

På nedsidan möter närmast 2104-2092 följt av 2065 och 2039 samt 2012.

På lång sikt är jag svagt positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: OMXS30 har nu stigit 18 procent sedan lågpunkten den 3 oktober och de senaste dagarnas kraftiga uppgångstakt har fått de korta momentumindikatorerna att bli hårt spända på ovansidan och varnar nu för att en rekyl rycker närmare. Det som blir intressant att studera är hur djup den kommande rekylen blir och vilket utseende den kommer ha. Skulle det visa sig att det istället för en hälsosam rekyl blir en brant nedgång med stora feta röda candlar, gap som inte täpps till och stödnivåer som punkteras som om de inte finns eller att 1945 punkteras kommer risken öka för att det vi sett de senaste veckorna bara är en extrem tjurfälla. Mitt huvudspår är däremot, tills något annat bevisas, att en rekyl som elimineras av en positiv fortsättningsformation är köpvärd ner mot 1945. Vollan är för hög för att jaga utbrott på denna nivå. Med tanke på utseendet i grafen och den högerställda cykeln borde en rekyl, i den bästa av världar inledas idag eller imorgon. Mitt huvudspår är att köparna kommer suga upp den kommande rekylen innan 1945 och att indexet därefter drar vidare uppåt. Det mesta talar för att OMXS30 kommer att stå högre än nu till årsskiftet, men om 1900-nivån inte håller behöver jag omvärdera denna ståndpunkt.

Motstånd: 2121 / 2142 / 2194 / 2200
Stöd: 2104-2092 / 2065 / 2039 / 2012

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 97+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på <5%.

SP500: Överköpt när 4000-nivån testas

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Passeras den senaste toppen vid 3900 ställs siktet in mot i första hand 4000 och därefter 200-dagars medelvärde. Om köparna orkar handla upp indexet över 4120 hittar vi nästa motståndsområde och matematisk målkurs kring augustihögsta vid 4325. I den mer negativa vågskålen såg vi slutet på uppstudsen veckan som gick och det är bara en tidsfråga tills årslägsta nås och troligen punkteras och då har de flesta av de positiva pusselbitarna gett vika. Mitt huvudspår är att området kring standard line kanske ner mot 3650 håller och året avslutas positivt.”

Den gångna veckan inleddes med ett test av det övre gapmotståndet från den 2 november som följdes av ett en nedgång till 3759 för att avslutas extremt starkt med en ny högre högsta efter att området kring 3900 passerats. Totalt steg indexet med 5,9 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 16 procent. Nu närmar sig taket i den kortsiktigt stigande kanalen och 4000-nivån samtidigt som de kortsiktiga momentumindikatorerna är hårt spända på ovansidan. Fredagens stängning noterades 6 procent över det övre bollingerbandet.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar nedåt. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi ska vara beredda på ytterligare nedgång snarare än uppgång och att se uppstudsar som pausformationer i nedgången.

Volymen noterades hela veckan över snittet och tilltog i slutet av veckan samtidigt som indexet steg till högsta stängningsnivån på två månader. Volymbalansen är dock fortsatt negativ.

SMACD effektuerade en positiv trampolin den 10 november allt mer talar nu för att siktet är inställt mot i första hand 200-dagars medelvärde.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) noteras nu kring 56 procent, den tjockaste isen sedan slutet på april. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) föll med 8 procentenhter den gångna veckan till 22,5 vilket är den lägsta nivån sedan början av september, klart under 200-dagars medelvärde.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen kring 9,1 vilket är marginellt under snittet som noteras kring 10,5.

I den positiva vågskålen:
– Indexet är översålt på lång sikt
– Så länge inte 3745 (fib 50% för senaste uppstudsen) punkteras är fortsättningsformationer köpvärda
– Nya högre bottnar och kortsiktiga toppar
– Än så länge håller standard line kring 3750
– Icebreak av MA-50 och M-100

I den negativa vågskålen:
– Allt lägre toppar sedan mitten av januari
– Dödskors den 14/3
– Noteras under fallande MA-200

På ovansidan möter närmast 4000 följt av 4040 och 4086 samt.

På nedsidan möter närmast 3960 följt av 3920 och 3860 samt 3818.

På lång sikt är jag svagt negativ.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: De lägre inflationssiffrorna än väntat fick i veckan placerarkollektivet att vända på klacken och nu intecknas en något mer duvaktig hållning från Fed. Detta tillsammans med att börsen nu är inne i en stark period av året, efter att ha varit en en bearmarket skapar goda förutsättningar för ett starkt årsslut. Som grädde på moset brukar aktier gå starkt när mellanårsvalet är klart, oavsett vilken färg som vinner. På kort sikt rycker däremot en rekyl närmare nu när tuffa motstånd närmar sig med hårt spända momentumindikatorer samt en del negativa divergenser. En rekyl kommer troligen vara köpvärd vid en positiv fortsättningformation, åtminstone ner till zonen vid 3800 och eventuellt lägre än så. Om däremot 3685 punkteras utan att relativt snabbt återtas ställs siktet in mot årslägsta och det begynnande positiva utseendet fallerar troligen. Som jag sagt många gånger den senaste tiden är mitt huvudspår att indexet ska vidare upp till årsskiftet, men självklart kommer det inte ske utan andhämtningspauser.

Motstånd: 4000 / 4040 / 4086 / 4120 / 4120
Stöd: 3960 / 3920 / 3860 / 3818

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 76+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 52%.

DAX: Dags för rekyl efter MA-200 icebreak

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Jag tror på en stark avslutning av börsåret och orsaken är att indexet står högre nu än trots de hökaktiga centralbanksbesked. Fram till att indexet tagit sig upp över 14000 utan att följas av nya lägre signifikanta bottnar är dock risken stor för nya lägre årslägsta.”

Den gångna veckan inleddes upp och passerade redan i tisdags 200-dagars medelvärde och fortsatte tupp för att stänga veckan på den högsta nivån sedan början av juni, över 14000-nivån. Totalt steg indexet med 5,7 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 10,4 procent. I veckografen blev det den 6:e veckan i rad som stängde på plus, vilket jag inte sett sedan början av juni 2021.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 lutar nedåt och indexet tyngs av ett dödskors sedan den 18 februari (MA-50 skär ner genom MA-200). Trendfasindikatorn närmar sig nu för första gången på länge en uppgång i zonen där vi ska applicera positiva trendföljande strategier, även om det är en liten bit kvar.

Volymbalansen vände upp i mitten av oktober och är sedan i tisdags positiv.

SMACD lämnade den 4 oktober ett positivt kors och har nu tagit sig upp i den positiva delen, där det nu råder en negativ divergens mot histogrammet.

Sammanfattning: DAX har stigit med över 20 procent sedan lågpunkten i slutet av september och har nu passerat både MA-200 och den senaste signifikanta toppen från mitten av augusti vid 13950. I den negativa vågskålen har den senaste veckans uppgång varit lite väl brant och risken har därmed ökat för att vi kommer bjudas på en jobbig högersida. Än så länge anser jag att en positiv fortsättningsformation i samband med nästa hälsosamma rekyl är köpvärd, åtminstone ner till 13000-nivån. Om det däremot skulle visa sig att en kommande nedgång blir brant med stora feta röda candlar, gap som inte täpps till och stödnivåer som punkteras som om de inte finns eller att 12780 punkteras kommer risken öka för att det vi sett de senaste veckorna bara är en extrem tjurfälla. Mitt huvudspår är dock att lågpunkten i björnmarknaden sattes i slutet av september och att DAX kommer stå högre till årsskiftet.

Motstånd: 14265 / 14370 / 14590 / 14710
Stöd: 14150 / 14000-13950 / 13590 / 13350

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 97-.
– Next day forecast indikerar att det är 43 procents chans till en uppgång under måndagen.

AstraZeneca: Low10Bar efter positiv rapportreaktion

Teknisk analys AstraZeneca: Det skulle behövas en tid av ytterligare konsolidering men en ny något högre högsta den 20/10 indikerade att en passering av 1275 skulle ställa in siktet mot i första hand 1350. I samband med rapporten i torsdags, som mottogs positivt till en början, tog Astra sig upp till 1410 men veckan avsludes negativt och i fredags föll aktien med hela 6,4 procent. Nu testas standard line och risken är stor för att aktien behöver ner ytterligare för att hitta tillräckligt med köpare. Positiva rapportreaktioner som den i torsdags leder i de flesta fall till en positiv utveckling de kommande månaderna.

Den långa trenden som jag använder lutningen på MA-200 för att peka ut är stigande. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymbalansen är neutral.

I fredags utvecklades en så kallad Low10Bar som innebär att stängningen sker i de nedre 10 procenten av candlens range.

Sammanfattning: Förutsatt att inte 1270 punkteras utan att snabbt återtas är förutsättningarna goda för att fortsättningsformation (stängning över föregående dags högsta i den övre tredjedelen) kommer vara köpvärd. När/om priset tar sig upp mot 1400 kan det vara en god idé för den som är kortsiktig att börja traila stoppen men den mer medellångsiktige kan vänta med det till aktien når upp till 1450. Skulle det däremot visa sig att 1260 punkteras fallerar det positiva utseendet.

Motstånd: 1340 / 1360 / 1375 / 1400-1410
Stöd: 1300-1294 / 1275 / 1250 / 1219

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 56-.

Novo Nordisk: Positiv uppladdning

Teknisk analys Novo Nordisk: Efter en positiv rapportreaktion har aktien fallit tillbaka och testar i skrivande stund av 800-nivån. När börsen går starkt och placerarkollektivet söker risk går ofta defensiva aktier som Novo Nordisk sämre, som vi sett den senaste veckan. Om däremot börsen rekylerar kan det uppstå bra lägen i bla Novo Nordisk. I fredags effektuerades en rikoschettstapel som redan nu börjar bli intressant.

Den långa trenden som jag använder MA-200 för att identifiera pekar uppåt. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva fortsättningsformation i samband med rekyler.

Volymbalansen är positiv.

SMACD lämnade i fredags ett negativt kors vilket är en varningssignal för att det kan krävas ytterligare uppladdnig eller omtag innan köparna vågar sig tillbaka.

Eftersom aktien befinner sig i en range är det intressant att notera att gummisnodden är hårt spänd på nedsidan och i grafen har jag markerat de sedan fem tillfällena då indikatorn fallit ner till lika låg nivå. Jag har även markerat hur det gått om man agerar på en positiv fortsättningsformation efter de hårt spända gummisnoddarna. Det vi ser är att det blivit både ris och ros då det vid två av tillfällena blev två dagars uppgång innan nästa nedgång. Det kan därför vara en idé att direkt agera med en liten position i en minifuture med den inbyggda stoppen strax under 730 kronor och stänga när/om priset når upp till 850 kronor, även om riskkvoten är inverterad.

Sammanfattning: Placerarkollektivet mottog Novo Nordisk rapport för snart två veckor sedan positivt. Förutsättningarna är nu goda för en vändning upp mot 860-kronorsnivån med tanke på den hårt spända gummisnodden. Eftersom aktien befinner sig i en range kan det vara en god idé att invänta en positiv omslags/fortsättningsformation men risken är då att en stor del av en eventuell uppgång redan är tagen. Det kan därför vara idé för den som är bekväm med det, att agera med en liten position och inverterad riskkvot. Vinsten tas i så fall hem när/om 850DKK nås. Stoppen bör placeras hnder 730 kronor.

Motstånd: 810 / 826 / 860
Stöd: 800 / 787 / 780 / 772 / 756

Cykelindikatorn noteras inför dagen vid 15-.