BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 47

OMXS30: Utbrott med hyfsat momentum

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Både SP500, DAX och OMXS30 befinner sig nu strax under taket i de konsolideringar som pågått de senaste månaderna. Om OMXS30 bryter ut uppåt och får stöd av liknande utbrott hos DAX och SP500 ökar chansen för att dessa inte ska bli falska.”

Veckan inleddes med ett test av både taket i tradingrangen och MA-50 på samma dag men därefter har vi nu fått ett utbrott följt av den högsta stängningen sedan 7 december förra året. Totalt steg föregående vecka med 1,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 2,0 procent.

Om november stänger kring nuvarande notering eller högre blir det den femte månaden i rad med uppgångar och den långa svansen på nedsidan skapar goda förutsättningar för fortsatta uppgångar. I veckografen noteras en positiv fortsättningsformation och i dagsgrafen bekräftades torsdagens positiva omfamnande candlestick. Det som stör den positiva bilden något är att det råder en påtagligt negativ divergens och att avståndet ner till MA-20 är i största laget.

Volymen har bortsett från i måndags legat kring snittet.

Primärtrenden lutar svagt uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +0,8 vilket påtalar för oss att vi ska vara kortsiktiga och företrädesvis tillämpa jämviktspendlande strategier.

MACD är på väg att lämna en köpsignal strax ovanför nollan i månadsgrafen vilket skulle bli den första sedan november 2012. I veckografen är en positiv trampolin på väg att effektueras och i dagsgrafen råder köp med bra momentum men en negativ divergens.

Cykelindikatorn vände i början av november upp från en extremt låg nivå där det var bra tajming att köpa. Den senaste veckan präglas trots avslutning av en negativ divergens. Noteringen vid 79 talar om för oss att det fortfarande är dålig tajming att ta nya positioner för uppgång kring denna nivå och att rekylrisken är stor.

På ovansidan möter först 1480 följt av 1500-nivån.

På nedsidan bevakar jag först 1470-1460 följt av 1438 men framförallt 1400-nivån som utgör golvet i den rådande tradingrangen.

På lång sikt är jag svagt positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1394 och att inte 1350-nivån ger vika för då är det säljarna som tar över taktpinnen på längre sikt.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv, åtminstone så länge MA-50 pekar upp och kursen håller sig ovanför.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv och rekyler är intressanta att agera på ner mot åtminstone 1440.

Sammanfattning: Om vi nu kommer att bjudas på utbrott från sina respektive tradingranger i både DAX och SP500 är chansen stor att vi sett vinterrallyt inledas. Den negativa divergens och tecken på viss tveksamhet hos framförallt DAX kan naturligtvis smolka ner det annars trevliga utbrottet.

Motstånd: 1481 / 1485 / 1496 / 1507
Stöd: 1470 / 1463 / 1452 / 1440

SP500: Allt positivare tecken på trend

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Den senaste signalen är en mycket positiv fortsättningsformation och så länge den inte ersätts av en negativ candlesticksformation som bekräftas navigerar vi enklast norrut.”

Den gångna veckan inleddes upp och fram inte någon dag den senaste veckan har föregående dags lägsta punkterats. Totalt steg SP500 med 0,8 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 6,7 procent.

Månadsgrafen har än så länge ett positivt utseende föregående vecka noteras klart högre och har inte någon oroande svans på ovansidan. Fredagens candle tyder på en viss osäkerhet när ATH-nivån närmar sig samtidigt som de korta momentumindikatorerna noteras högt med negativa minidivergenser.

Volymen den gångna veckan sticker inte ut åt något håll.

Årsmedelvärdet noteras stigande kring 2088 och primärtrenden (200-dagars medeltal) lutar uppåt och noteras kring 2096. Trendfasindikatorn noteras kring +1,1 vilket innebär att vi så smått kan börja snegla åt trendföljande strategier.

Cykelindikatorn noteras på en extremt hög nivå kring 85 och uppvisar en negativ minidivergens.

På ovansidan möter först taket i den rådande tradingrangen vid 2194 tillika ATH och därefter nivån vid 2200.

På nedsidan möter närmast 2180 följt 2167 och toppen från slutet av oktober vid 2155.

I den positiva vågskålen:
– Kursen befinner sig ovanför MA-200 som lutar upp
– Sedan mars har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Nytt ATH 15/8 vid 2193,8 som nu utmanas
– Kursen vände upp exakt vid den stigande primärtrenden
– En ny högre pivottopp än 2155 som dessutom togs ut med extremt hög volym
– Risk går för tillfället bättre än defensiva aktier

I den negativa vågskålen:
– Det råder en negativ divergens mot momentumindikatorerna
– Bearish deliberation block-formation som senaste formation
– Översålt på kort sikt strax under ett viktigt motstånd

På lång sikt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Rekyler kan vara köpvärda hela vägen ner mot 2000-nivån om omslaget sker med en tydlig formation och rejält tilltagande volym. Undertonen är positiv men utmanas nu.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag nu positiv men jag vill inte se att 2150 punkteras vid nästa rekyl.

På kort sikt (dagar till veckor) är nu sentimentet positivt och kommer att vara det så länge inte varken EMA-8 eller MA-20 punkteras utan att snabbt återtas.

Sammanfattning: Även om SP500 är något kortsiktigt överköpt och det är en relativt stor chans för en rekyl är jag positivt till indexet både på kort- och medellång sikt. Helst skulle jag önska att spänningen ner mot MA-20 vore något mindre vid ett utbrott och en ny ATH-notering, men ju mer trenden etableras desto större chans att rekyl- och utbrott blir värda att haka på.

Motstånd: 2187 / 2194 / 2203 / 2213
Stöd: 2180-2178 / 2167 / 2155

DAX: Sannolikheterna börjar tala för ett utbrott

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”På kort sikt är DAX kortsiktigt överköpt strax under den zon av motstånd mellan 10800-11000 som har pressat tillbaks indexet det senaste året. På längre sikt talar mycket för att vi kommer att få se ett utbrott uppåt.”

Den gångna veckan inledde med ett test av 10800 och därefter har DAX-indexet pendlat mellan 10750-10600. Totalt föll indexet den gångna veckan med 0,1 procent vilket innebär att årets nedgång nu skrivs till 0,6 procent.

I månadsgrafen har de senaste 4 månaderna stängt i de övre delarna och även november indikerar nu att stänga positivt. I veckografen stängde föregående vecka negativt efter en öppning upp mot tradingrangens tak vid 10800.

Volymen har under uppgångsdagarna den gångna veckan varit högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Den långa trenden pekar upp men trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,2 vilket innebär att vi allt mer ska snegla på trendföljande strategier och kan agera både på utbrott och rekyler.

Historiskt har den kommande veckan inneburit uppgångar ungefär 70 procent av åren.

Sammanfattning: Cykelindikatorn noteras kring 40 och det råder en allt tydligare trend vilket innebär att vi kan agera både på utbrott och rekyler. Mer tyder på att expansionen från den rådande tradingragen kommer att ske norrut men om 10200 istället punkteras ökar risken för ett kraftigt nedställ.

Motstånd: 10727 / 10800 / 10865 / 11000
Stöd: 10640 / 10600 / 10510 / 10420

Hennes & Mauritz: Siktet ställs in mot 300 kronor

Teknisk analys H&M B: Den senaste veckan har HM-aktien stigit med nästan 10 procent men som jag skrivit den senaste månaden ser vi alltfler positiva tecken i aktien.

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde är i det närmaste helt platt och trendfasindikatorn noteras kring noll.

Sedan lågpunkten i somras har vi nu sett köparna suga upp säljtrycket på allt högre nivåer och för första gången på mycket länge har vi nu även fått ett par nya högre toppar.

I torsdags togs även MA-200 ut och om inte nivån omgående punkteras är förutsättningarna bättre än på länge för att uppgången mot i första hand 300 kronor har inletts.

När zonen kring 272-281 kronor tagits ut anser jag att en 1-2-3-vändning är på plats och att siktet ställts in mot 300 kronor.

Sammanfattning: På kort sikt börjar kursen bli överköpt vilket inte säger att man ska sälja men kanske invänta en rekyl innan man kliver på för uppgång. Mycket talar nu för köpare strömmar till i aktien och att siktet håller på att ställas in mot 300 kronor, men självklart kommer vi på vägen att få en och annan rekyl.

Motstånd: 272,60 / 274,90 / 281,00 / 284,50
Stöd: 267,85 / 265,25 / 260,50 / 256,00

Autoliv SDB: Stor rekylrisk

Teknisk analys Autoliv: Sedan den senaste lågpunkten vid 828 kronor som sög upp säljtrycket efter ett rekylgap på mer än 4 procent (ni som går ST3 Advanced vet vilken powern i dessa) har kursen stigit med 10 procent och nått upp till taket i den fallande kilen kring 914 kronor.

Den långa trenden som jag använder lutningen och kursens förhållande till MA-200 för att identifiera saknar i stort sett lutning. Trendfasindikatorn har vänt upp och noteras nu kring +0,6 vilket innebär att vi företrädesvis ska tillämpa jämviktspendlande strategier och vara beredda på tvära kast när viktiga stöd- och motstånd närmar sig.

Sedan i tisdags råder det en negativ divergens och stochastic är uppe kring 95 vilket indikerar att rekylrisken nu är mycket stor. Även om kursen bryter upp och tar ut både den fallande motståndslinjen och MA-200 är rekylrisken för tillfället alltför stor och därmed tajmingen för nya entréer för uppgång inte så bra.

Utbrott från fallande kilar sker i de flesta fall uppgåt och mycket talar för att så kommer att bli fallet även i detta fall. Däremot är det onödigt att bli slarvig med tajmingen. Sannolikheten talar nu för att en rekyl är nära förestående men redan när zonen kring MA-50 och MA-20 nås kan det vara läge att leta efter positiva fortsättningsformationer.

Sammanfattning: Chansen för en rekyl som kan vara intressant att bevaka men jag vill se köparna komma tillbaks innan 861 kronor punkteras. Även om kursen mycket väl kan fortsätta upp från nuvarande nivå backas inte edgen upp av en tillräckligt attraktiv riskkvot just nu.

Motstånd: 915 / 920 / 930 / 989
Stöd: 903 / 896 / 884 / 878 / 863