BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 5 – 2024

OMXS30: Bryter upp genom MA-20 och standard line

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Med tanke på den svaga inledningen av året och att indexet nu är inne i den period i januari där vi historiskt sett köparna komma tillbaka, är det goda förutsättningar för att en lågpunkt är på väg att mejslas ut. En passering upp över taket i den kortsiktigt fallande kanalen är en positiv pusselbit men det krävs att även 2367 tas ut med en fortsättningsformation för att jag ska tolka det som att nästa positiva trendben är inlett. Jag tolkar det som positivt så länge ett stigande MA-50 respekteras. SMACD har under den pågående rekylen kommit ner i nollzonen som i positiva trender brukar agera som ett stödområde. Det innebär att ett positivt kors kring denna nivå kommer att tolkas som en köpsignal. Om det visar sig att inte den senaste kortsiktiga toppen vid 2367 tas ut och istället onsdagens lägsta vid 2286 punkteras ställs siktet in mot i första hand 200-dagars medelvärde.”

I tisdags passerades den övre begränsningen i den kortsiktigt fallande kanalen och den gångna veckan avslutades med att motståndet vid 2367 passerades. Totalt steg OMXS30 med 3,1 procent vilket innebär att årets nedgång reducerats till -1,1 procent. Även i veckografen utvecklades veckan till en positiv fortsättningsformation. Även om de sista handelsdagarna i januari och de tre första i februari historiskt varit positiva kan det vara bra att påminna sig om att indexet är fångat i en tradingrange.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde pekar svagt uppåt. Indexet lyfts sedan den 29 december av ett äkta gyllene kors. Trendfasindikatorn tog sig den 4/12 upp i zonen där vi uppmanas att agera med trendföljande positiva strategier och det gäller fortfarande.

Volymen den gångna veckan har varje dag noterats över snittet, men det är ju rapportsäsong och ganska naturligt. Volymbalansen är positiv sedan den 6 december vilket är en positiv pusselbit.

SMACD lämnade i fredags en köpsignal.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 60 procent. Just nu är det 72 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 4,4 procent vilket är lägre än snittet som noteras vid 5,6.

På ovansidan möter närmast zonen mellan 2390-2410 följt av årshögsta vid 2418 och 2434 samt området kring 2500.

På nedsidan möter närmast 2367 följt av 2352 och 2331 samt området mellan 2310-2290.

På lång sikt är jag svagt positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral till svagt positiv.

Sammanfattning: Det är gött när indexet följer skolboken. Den 17 januari bjöds vi på ett gap ner till ett stöd där det effektuerades en doji. Den av nivåerna för en doji som tas ut ställer in siktet för den närmaste veckan och nu vet vi att det blev en uppgång. Veckan avslutades med en bekräftad bullish engulfing som lyckades passera den övre begränsningen av tradingrangen som varit i spel sedan den 5 januari och MA-20 samt standard line. Som grädde på moset bjöds vi på det första positiva koret i SMACD sedan den 3 november och denna gång som en köpsignal ovanför nollan. Det jag nu vill se är att eventuella rekyler blir måttliga och elimineras med positiva fortsättningsformationer, som det brukar se ut i trender som är värda att följa. En passering av årshögsta vid 2418, som inte omgående punkteras ställer in siktet upp mot i första hand ATH-området vid 2470 och därefter 2520 samt 2650-2670. Säsongsmässigt brukar perioden från slutet av januari till slutet av april var en bra period för OMXS30 men februari är inte känd som en enkel månad. Om indexet vänder ner från denna nivå är det bra om sentimentsnivån för de två senaste veckorna vid 2325 respekteras vid rekyler (beroende på om 2372 passeras eller inte). Mitt huvudspår är att kommande rekyler kommer vara hälsosamma och köpvärda med positiva fortsättningsformationer men om 2285 punkteras riskerar det att utlösa ett utmanande säljtryck, men det återkommer jag till om så blir fallet.

Motstånd: 2390-2410 / 2418-2424 / 2435 / 2465
Stöd: 2367 / 2352 / 2331 / 2315 / 2310-2290 / 2286

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 92+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 64%.

SP500: Veckan avslutas med ny ATH och en bearish harami cross

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Som jag sagt sedan slutet av december kommer det håll utbrottet sker från konsolideringen troligen att trigga ett tilltagande köp- eller säljtryck. Nu vet vi att expansionen blev norrut och utbrottet i fredags noterades med en volym som var den högsta sedan den 15 december och stängningen noterades på den högsta nivån någonsin samtidigt som vollan var extremt låg – precis som jag vill ha det. Trots den inledande nedgången i början av veckan blev ändå slutresultatet en veckouppgång med 1,1 procent. Som jag sade tidigare indikeras nu en uppgång mot 4950-5050 som är nästa viktiga symmetrimål. Det troligaste är att vi på vägen dit kommer att bjudas på rekyler och pausformationer. På nedsidan hittar vi nu en hel del intressanta stöd vilket är nivåer som är köpvärda i samband med rekyler som elimineras av positiva fortsättningsformationer. Mitt huvudspår är, som jag skrev i torsdags, att nästa positiva trendben är inlett och att vi på sikt får se en uppgång mot 5000-nivån.”

Indexet har fortsatt uppåt, dock inte speciellt spänstigt. Det är inte varje vecka där varje dag präglas antingen av den högsta noteringen någonsin eller historiens högsta stängning, men så har det varit den gångna veckan. Uppgången den gångna veckan noterades till 1,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 2,5 procent. Om januari stänger med en uppgång på över 2 procent, hur har det då historiskt gått under året? Jo, det har inträffat 32 gånger sedan 1950 och vid 27 av dessa (84%) har året stängt positivt och snittuppgången för dessa år har varit 12,3 procent.
I fredags avslutades veckan med en doji som hade utseendet av en bearish harami cross.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar uppåt och priset befinner sig över primärtrenden. Trendfasindikatorn noteras sedan mitten av november i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier. Senast vi såg indikatorn vända ner från ett lika högt område var i slutet av juli.

Volymen har bortsett från i fredags noterats strax över snittet under den gångna veckan. Volymbalansen är positiv sedan 7/11.

SMACD drog för en vecka sedan iväg upp från signallinjen, precis det jag saknat och påtalat som önskvärt sedan början av december.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) skrivs nu till 73 procent. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) steg backade med marginella 0,3 procentenheter den gångna veckan och noteras inför kommande vecka vid 13,3 vilket är precis under MA-20 men över MA-50.

Bredden mellan bollingerbanden är just nu 5,0 procent vilket är lägre kring snittet vid 5,5 procent och jag benämner det extremt låg volla.

I den positiva vågskålen:
– Tog 2/11 tillbaka MA-200
– Noteras över senaste signifikanta toppen vid 4600
– Gyllene kors 2/2 (eliminerar dödskorset från 14/3-2022)
– Tog den 20/11 ut även septembertoppen vid 4541
– Både lagging line och priset noteras över cloud span b sedan 14/11
– Trendfasindikatorn noteras i zonen för positiv trend sedan 16/11
– Återtog den 18/1 både MA-20 och EMA-8
– Flera nya ATH-noteringar senaste veckan

I den negativa vågskålen:
– Kortsiktigt överköpt
– Trendfasindikatorn noteras på en nivå där risken för en signifikant topp är stor när indikatorn vänder ner
– Negativ kortsiktig omslagsformation (bearish harami cross) med spänd gummisnodd strax under 4900

På ovansidan möter närmast zonen mellan 4895-4910 följt av 4918 och 4932 samt 4965.

På nedsidan möter närmast 4870-4867 följt av 4845-4842 och 4820 samt zonen vid 4810-4790.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: S&P 500 är överköpt kring den tuffa motståndsnivån vid 4900 där även en stigande motståndslinje möter upp efter flera dagars tveksam uppgång (små fjuttiga candlar). Trots att vi varje dag bjudits på nya rekordnotering råder det en negativ divergens mot det övre bollingerbandet som varnar för att det är stor risk för en stundande rekyl. Även om risken för en rekyl är stor är multipla ATH:s en indikation på optimistiska aktörer. Senast jag såg ett liknande utseende var i november 2021. Flera av de sju musketörerna är överköpta och står inför rekyler. AMD kommer med rapport i veckan och det kan vara en trigger både för upp- och nedgång. Även om februari i positiva marknadsfaser brukar vara en plusmånad är det vanligaste att första halvan av månaden präglas av vinsthemtagningar. Om januari stänger med en uppgång på mer än 2 procent har det historiskt inneburit att helåret stängt upp i 84 procent av åren historiskt. VIX noteras på en relativt låg nivå och Fear Greed indexet är uppe på ”Extreme greed”. Det verkar inte som att något kan rubba optimismen, eller? Jag ser flera varningssignaler på kort sikt förutom säsongen och det är bland annat att offensiva Consumer Discretionary var den den sektor som gick sämst den gångna veckan. Mitt huvudspår är att såg startskottet för ett positivt trendben inledas den 17 januari men att vi inom kort kommer bjudas på en hälsosam rekyl innan indexet fortsätter färden upp mot 5000-nivån till att börja med.

Motstånd: 4895-4910 / 4918 / 4932 / 4965
Stöd: 4870-4867 / 4845-4842 / 4820 / 4810-4790

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 82-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 57%.

DAX: Veckan avslutas med tre ATH-stängningar

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter att ha noterat en doji kring MA-50 är det goda förutsättningar för en uppgång. Dojisar kring stöd är tecken på att säljarna kan vara på väg att köra slut på bränsle, vilket en stark stängning över dojins högsta indikerar. Efter torsdagens fortsättningsformation anser jag att ett nytt positivt trendben är inlett och det pågår minst tills vi bjuds på en negativ candlesticksformation.”

Den gångna veckan inleddes tveksamt kring 20-dagars medelvärde men tog fart uppåt i slutet av veckan. Totalt steg DAX med 2,4 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu eliminerats och istället skrivs en uppgång med 1,2 procent. I veckografen utvecklades en positiv fortsättningsformation som stängde på den högsta veckostängningen någonsin.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 pekar uppåt. Trendfasindikatorn noteras sedan slutet av november i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier.

Volymbalansen är positiv sedan den 2 november.

SMACD lämnade en ny köpsignal i onsdags vilket är en positiv pusselbit.

Bredden mellan bollingerbanden skrivs nu till 3,2 procent vilket kan jämföras med snittet som ligger runt 4,9 procent. Vollan har inte varit lika låg sedan slutet av september och nu blir det intressant att se åt vilket håll expansionen sker.

Sammanfattning: Som jag skrev för en vecka sedan var det positivt med en doji kring stödet kring 50-dagars medelvärde, vilket ledde till ett nytt positivt trendben där den gångna veckan avslutades med tre ATH-stängningar. Även om flera starka positiva ATH-stängningar tyder på förnyad optimism börjar indexet bli överköpt kring den viktiga motståndsnivån kring 17000 och samtidigt råder det en negativ divergens kring det övre bollingerbandet. Om det visar sig att fredagens högsta blir en ny lägre högsta än decembertoppen, vilket vi inte vet förrän 16345 punkterats, riskerar det att trigga ett tilltagande säljtryck. En rekyl är inte heller inledd förrän vi får en svag stängning under föregående dags lägsta, vilket inte skett. Mitt huvudspår är att en kommande rekyl blir hälsosam och köpvärd när den elimineras av en positiv fortsättningsformation.

Motstånd: 16990-17010 / 17250 / 17500
Stöd: 16840 / 16650 / 16450-16345

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 96+.
– Next day forecast indikerar att det är 54 procents chans för uppgång under måndagen.

SCA B: Bullish piercing line i samband med rapporten

Teknisk analys SCA B: Det blev inte någon fortsättningsformation efter föregående analys och därmed kom vi aldrig in i position. Aktien fortsatte nedåt och nådde inför rapporten i fredags ner till värdezonen/hemmahamnen som varje gång priset varit där sedan oktober 2021 lockat tillbaka köparna. Fredagens rapport resulterade i en bullish piercing line från värdezonen/hemmahamnen.

Den långa trenden som jag använder bla lutningen på 200-dagars medelvärde för att peka ut är svagt stigande. Trendfasindikatorn har fallit ner i zonen där vi varnas för att det är stor risk för ytterligare nedgång.

Volymbalansen är negativ sedan den 27 december.

SMACD lämnade ett lågt positivt kors i samband med fredagens rapport.

Ska man gå emot driften nedåt ska det vara med betydligt mindre positioner än normalt och man bör låsa in vinst tidigt. Det är därför en fördel att agera med en minifuture med relativt hög hävstång (BNP har ex.vis Minilong SCA BNP 51 med 5x häv).

Historiskt har SCA B mejslat ut en botten ungefär nu i januari och från nu till mitten av april har aktien stigit i mer än 80 procent av åren. Snittutvecklingen från idag till mitten av april har historiskt varit +10,3 procent.

SCA är hårt blankad och i veckan som gick såg vi en liten minskning och en uppgång i aktien kan trigga ett köptryck om blankningar behöver stängas.

Sammanfattning: Om priset gapar upp idag kan det vara läge att ta en liten position i SCA B. Alternativt väntar man in en positiv stängning (övre tredjedelen av dagscandlen) över standard line som inför dagen noteras vid 141,6. När/om 143 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (3% range) efter att 143 kronor nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras vid 134,40.

Motstånd: 141,60 / 144,30 / 146,00
Stöd: 135,60 / 130,00 / 127,45

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 60+.

Nokia: Ichimoku LL

Teknisk analys Nokia: Det blev en vinst på knappt 20 procent på två dagar, om man valde en minifuture som hade 5 gångers hävstång, efter föregående analys. Aktien har därefter fortsatt upp och nådde i fredags 40-kronorsnivån strax under MA-200 efter en positiv rapportreaktion. På kort sikt har gummisnodden blivit hårt spänd på ovansidan och risken för en kortsiktig rekyl är stor.

Den långa trenden som jag använder MA-200 för att peka ut är nedåtriktad. Trendfasindikatorn har tagit sig upp i zonen där vi uppmanas vara beredda på tvära kast och slagig handel.

I fredags effektuerades en Ichimoku LL vilket innebär att både priset och lagging line noteras över molnet.

Volymbalansen har varit negativ sedan den 18 oktober men närmar sig nu tremånaderssnittet med tydlighet, vilket är ett positivt tecken.

SMACD lämnade ett lågt positivt kors den 27 december och en köpsignal i form av en trampolin strax över nollan i torsdags.

I fredags stängde aktien hela 21 procent över det övre bollingerbandet och det innebär att edgen inte är så bra förrän vi sett de korta momentumindikatorena reducerats.

Rapporten i torsdags tolkades positivt även om både vinst om omsättningsutvecklingen hade mer att önska. Positivt var dock beskedet att bolaget inlett ett tvåårigt återköpsprogram.

Sammanfattning: Även om Ichimokuformationen i fredags, rapportreaktionen och molnet framöver är positivt är det stor risk att agera när aktien är lika överköpt som nu, precis under 200-dagars medelvärde. I detta fall bör man vänta på en fortsättningsformation i samband med en hälsosam rekyl. För tillfället får inte rekylen punktera 37,35 där vi hittar fib 50% för den senaste swingrörelsen. Helst bör inte rekylen vara mer än 38% av den senaste swingrörelser, eller mindre. Vid en positiv fortsättningsformation (stängning över föregående dags högsta i den övre tredjedelen) kan man i så fall agera. När/om 39,50 nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (2% range) efter att 39,50 nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under fortsättningsformationens lägsta.

Motstånd: 40,60 / 42,65 / 45,25
Stöd: 38,40 / 37,20 / 36,35 / 34,65

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 84+.