BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 51 – 2023

18/12-2023 OMXS30: Nära tvåårshögsta och ATH

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Allt fler pusselbitar faller på plats och den gångna veckan har även en av de viktigaste, nämligen volymbalansen svängt över till att vara positiv. Som jag sagt många gånger är inte en rekyl inledd förrän vi får en bekräftad negativ omslagsformation, vilket vi ännu inte fått. Även om jag vill se ett ännu tydligare mönster för volymbalansen är det första gången sedan slutet av april som vi ser prisutvecklingen korrelera med just volymbalansen. Nu utmanas sommartopparna från juni och juli samtidigt som flera av momentumindikatorerna är spända på ovansidan. Bredden mellan bollingerbanden skrivs inför veckostarten till 7,9 vilket är klart högre än snittet vid 5,7 och därför vill jag helst se att man tar position i samband med en fortsättningsformation som eliminerar en rekyl. Om vi bjuds på en rekyl anser jag den vara köpvärd ner mot den tidigare toppen vid 2235 som var den övre begränsningen i den tidigare korta tradingrangen. Skulle nedgången bli brant, med stora feta röda candlar under tilltagande volym kan det vara en god idé att se säljtrycket avta innan man agerar. Passeras junitoppen vid 2326 hittar vi nästa motståndsområdet kring 2400. I stigande trender när RSI-9 bryter upp över 80-nivån och sedan drar sig nedåt, men vänder tillbaka upp innan 50 punkteras, för att sedan åter ta ut 80 innebär att en så kallad RSI-extreme är på plats och det skulle vara en mycket positiv indikation om det inträffar i början av januari. I den bästa av världar kommer köparna tillbaka i den blåa stödzonen, eller tidigare, där bla det senaste utbrottet noterades och MA-200 möter upp.”

Efter ett inledande utbrott upp över junitoppen i måndags bjöds vi på en negativ omslagsformation som eliminerades av en positiv fortsättningsformation i torsdags och en veckostängning som var den högsta sedan första veckan i januari. Totalt steg OMXS30 med 3,2 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 16,8 procent. I veckografen blev det den femte veckan i rad som både stängde på plus och i den övre delen av veckostapeln.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde har så smått börjat vrida upp igen. Den 15/9 effekturades ett dödskors (MA-50 skar ner genom MA-200). Med den lutning som MA-50 har nu kommer dödskorset elimineras av ett gyllene kors i mellandagarna. Trendfasindikatorn tog sig den 4/12 upp i zonen där vi uppmanas att agera med trendföljande positiva strategier och det gäller fortfarande.

Volymen den gångna veckan har legat klart över snittet och tilltog under slutet av veckan vilket är som vanligt när det är häxfredag i december. Volymbalansen är positiv men jag hade önskat ett något tydligare utseende.

SMACD lämnade den 3/11 ett lågt positivt kors som fortfarande i spel även om momentumet avtagit de senaste två veckorna. Det är inte så långt kvar tills SMACD lämnar ett negativt kors eller en positiv trampolin.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 55 procent. Just nu är det 70 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 9,8 procent vilket är högre än snittet som noteras vid 5,8. När vollan drar ihop sig och det följs av en negativ candlesticksformation är det en signal om att en topp troligen är på väg att noteras.

På ovansidan möter närmast zonen mellan 2390-2410 följt av 2425 och därefter området mellan 2467-2476.

På nedsidan möter närmast 2352 föjt av 2343 och 2315 samt zonen mellan 2310-2290.

På lång sikt är jag svagt positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: OMXS30 har nu stigit med över 17 procent sedan lågpunkten i oktober och det skapar naturligtvis spänningar. Flera av momentumindikatorerna varnar för att en rekyl rycker närmare men jag hoppas den kommer snart och inte blir för djup. Isen är nu tjock och de flesta aktier på både Stockholmsbörsen och i USA noteras i positiva trender. Volymbalansen är positiv (stort engagemang för uppgång). Utbud/efterfrågan har stärkts vilket vi kan se på hur många lagerstaplar (stängning under mitten av dagscandlen) vi fått sedan början av november. Endast 4 av de 34 dagarna har stängt som lagerstaplar vilket är ett tydligt besked om att köparna är alerta och snabbt tycker priset är tillräckligt lågt för att kliva på (RiskOn). Med tanke på den historiska statistiken och de aktiva köparna talar det mesta för att kommande rekyl kommer att bli kortvarig och inte alltför djup. Det jag inte vill se i samband med en rekyl är att volymen blir extrem och att stöd punkteras som om de inte finns samt att området vid 2200 inte respekteras. I den bästa av världar kommer en rekyl sugas upp innan 2200-nivån punkteras, gärna betydligt högre, där den följande uppgången sker med tilltagande volym. Om en rekyl/nedgång punkterar MA-200 ökar risken påtagligt för ett icke önskvärt tilltagande säljtryck. Den höga vollan och överköpta läget rekommenderar oss att invänta en rekyl följt av en positiv fortsättningsformation innan vi åter agerar som köpare av nya positioner.

Motstånd: 2390-2410 / 2425 / 2467-2476
Stöd: 2352 / 4343 / 2315 / 2310-2290

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 84-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 50%.

SP500: Dubbeldojisar i "ytterläge"

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ” Nu utmanas julitoppen vid 4607 som om den passeras och hålls ställer in siktet mot 4700. De flesta ledande aktier på planeten är just nu överköpta och det många funderar på nu är om det blir något julrally eller inte. Inför julrallyt brukar dock en rekyl/nedgång föregå den positiva helgeffekten. Har vi något i den tekniska bilden som bekräftar att en topp är nära? Nej, och det mest positiva ett indexet kan prestera är att fortsätta upp när det är överköpt, precis som det vi ser nu.”

Den gångna veckan inleddes med ett utbrott upp och förbi julitoppen vid 4600 och priset fortsatte upp för att markera den högsta nivån sedan den 13 januari 2022. Totalt steg S&P 500 med 2,5 procent den gångna veckan vilket innebär en uppgång hittills i år med 22,9 procent. Det blev den 7:e veckan i rad som stängde högre än föregående vecka och dessutom i den övre delen av veckocandlen. Senast vi såg en liknande uppgång var i februari 2013. Om jag går tillbaka till 1950 hittar jag 11 liknande tillfällen och vid 6 av dessa har även nästa vecka fortsatt uppåt.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar uppåt och priset befinner sig över primärtrenden. Trendfasindikatorn noteras sedan mitten av november i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier.

Volymen den gångna veckan har noterats över snittet vilket är helt normalt i samband med häxfredagen i december. Volymbalansen är positiv sedan 7/11.

SMACD lämnade den 5/12 ett högt negativt kors vilket var det första kring denna nivå sedan den 26 juli och det är fortfarande i spel. Nu ser vi tecken på ett stundande positivt kors samtidigt som vollan avtagit. Det innebär att utbrott kan vara ok att agera på men med tanke på det överköpta läget föredrar jag positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler.

Det är nu bara 2,1 procent kvar till ATH-noteringen vid 4819.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) skrivs nu till 75 procent vilket är den tjockaste isen sedan den 2 februari. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) föll den gångna veckan med marginella 0,6 procent för att stänga veckan vid 12,3. En liten varningssignal är att vi de senaste dagarna sett VIX stiga tillsammans med indexet, men det är än så länge bara en heads up.

Bredden mellan bollingerbanden är just nu 5,2 procent vilket kan jämföras med snittet vid 5,8.

I den positiva vågskålen:
– Tog 2/11 tillbaka standard line och MA-200
– Noteras över 4100 och marshögsta
– Gyllene kors 2/2 (eliminerar dödskorset från 14/3-2022)
– Tog den 20/11 ut även septembertoppen vid 4541
– Både lagging line och priset noteras över cloud span b sedan 14/11
– Trendfasindikatorn noteras i zonen för positiv trend sedan 16/11
– VIX fortsätter noteras kring en låg nivå

I den negativa vågskålen:
– Ny lägre botten 27/10
– Kortsiktigt överköpt
– SMACD lämnade den 5/12 ett högt negativt kors
– Dubbeldojisar kring årshögsta

På ovansidan möter närmast 4739 följt av 4744-4748 och 4760 samt ATH-noteringen vid 4819.

På nedsidan möter närmast zonen vid 4710-4690 följt av 4343 och zonen vid 4610-4590.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: Indexet är överköpt, överälskat och troligen övervärderat i mångas ögon men fortsätter upp utan att visa några tecken på en signifikant topp. Först vill påpeka att det nu är läge att vara på sin vakt och dansa relativt nära nödutgången, där det kan bli ”trångt” om många ska ut samtidigt. Har vi än så länge någon bekräftad negativ omslagsformation? Nej, istället är riskaptiten god och placerarkollektivet söker sig alltmer mot risk. Småbolag har de senaste veckorna gått starkare än de stora bolagen. Kvoten mellan icke nödvändiga konsumentprodukter och nödvändiga stiger samt korrelerar sedan en tid väl med S&P 500 vilket är ett hälsotecken. Vad är det som tyder på att 2024 ska bli ett bra börsår? Enkelt, den historiska statistiken tyder på det (gick igenom lite förra veckan). Men, tänker du, krig och eländer skapar det inte risk för nedgång? Jo, men vi vet att börsen är framåtblickande och med det som utgångspunkt är jag positiv tills motsatsen visas – tekniskt. Den positiva volymbalansen, kvoten mellan offensiva och defensiva konsumentprodukter, den tjocka isen, trendfasindikatorn, låga VIX, fallande statspappersräntor och ett allt duvaktigare Fed innebär att det mesta talar för att ATH-nivån både kommer nås inom kort och troligen passeras innan året är slut. Vad händer om ATH-nivån tas ut? Jo, då ställs siktet in mot trippelnollenivån vid 5000. Det hade dock varit ett hälsotecken om vi bjöds på en hälsosam rekyl som sugs upp innan MA-50 eller ännu hellre standard line punkteras. Mitt huvudspår är att en stundande rekyl kommer vara köpvärd när den elimineras av en bekräftad positiv fortsättningsformation men att det inte för tillfället är någon bra edge att jaga priset.

Motstånd: 4739 / 4744-4748 / 4760 / 4819
Stöd: 4705-4690 / 4343 / 4610-4590

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 90-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 57%.

DAX: Bearish engulfing i torsdags

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Det finns naturligtvis ingen naturlag som säger att en uppgång inte kan fortsätta trots ett extremt stretchat utseende. Med tanke på det utseende som råder nu och den relativt höga vollan är det inte någon bra edge att jaga priset i samband med utbrott och nya ATH-nivåer. En eventuell rekyl kommer vara köpvärd vid en positiv fortsättningsformation, åtminstone ner till 16000-nivån.”

Den gångna veckan inleddes som veckan före avslutades, med en ny ATH. Även om ytterligare tre ATH noterats sedan dess har dock de senaste fyra dagarnas stängningar noterats i de lägre delarna av dagscandlarna. Totalt backade DAX med marginella 0,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 20,3 procent. I veckografen bildades en bearish doji star vilket var den första låga CC-stängningen på 6 veckor. Nu utmanas golvet i den stigande trendkanalen där den korta sentimentsnivån som EMA-8 utgör noteras.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 pekar uppåt. Trendfasindikatorn noteras sedan slutet av november i zonen där rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier men är nu uppe på den högsta nivån sedan mitten av januari.

Volymbalansen är tydligt positiv sedan den 2 november.

SMACD lämnade ett högt negativt kors i torsdags och nu är frågan om det leder till en rekyl eller kontraktion.

Bredden mellan bollingerbanden skrivs nu till 8,4 procent vilket kan jämföras med snittet som ligger runt 5,4 procent. Än så länge är vollan för hög för att utbrott ska vara intressanta att agera på men att däremot köpa rekyler som elimineras av positiva fortsättningsformation är så indexet ”vill” bli handlat.

Sammanfattning: I torsdag bildades en extremt lång candle efter att ett nytt ATH noterats vid 17003. Så länge priset fångas mellan ATH-nivån och 16670 ser jag det som en kortsiktig kontraktion. Om det visar sig att 17000-nivån tas ut med en kraftfull candle ställs siktet in mot 18000 till att börja med. Punkteras 16670 med en låg stängning ställs siktet in mot julitoppen vid 16500. Om nedgånen/rekylen blir större än så är positiva fortsättningsformationer köpvärda ner mot 16100-16000. Med tanke på det utseende som råder nu där vollan är förhållandevis hög är det inte någon bra edge att jaga priset i samband med utbrott och nya ATH-nivåer. Det jag inte vill se är att en eventuell nedgång blir så djup att MA-200 punkteras utan att snabbt återtas. Mitt huvudspår är att en kommande rekyl är köpvärd så fort den elimineras av en positiv fortsättningsformation.

Motstånd: 16900 / 17000 / 17500
Stöd: 16670 / 16530 / 16250 / 16000

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 43-.
– Next day forecast indikerar att det är 56 procents chans för uppgång under måndagen.

Ericsson B: Bearish shooting star i ytterläge

Teknisk analys Ericsson B: Börsklimatet fortsatte vara negativt och därför avvaktade man lämpligtvis med köp efter föregående analys. Aktien behövde ner till zonen vid 49-48 kronor innan säljtrycket avtog så att köparna kunde etablera nya högre lägsta och högsta. Sedan lågpunkten i mitten av oktober har Ericssonaktien stigit med 27 procent och vi ser nu tecken på att aktien börjar bli överköpt.

Den långa trenden som jag använder riktningen på 200-dagars medelvärde för att peka ut saknar i stort sett riktning.

Volymbalansen är positiv sedan den 6 december.

SMACD lämnade ett lågt positivt kors den 2 november som följdes av en positiv trampolin i början av december. Vi ser nu tecken på att momentumet för uppgång är på väg att avta. RSI-14 är uppe på den högsta nivån sedan augusti 2018.

Vollan (bredden mellan bollingerbanden) är uppe på den högsta nivån sedan den 11 november och när vollan drar ihop sig från höga nivåer ser vi ofta trendskiften inledas. Den 11 november ledde det till att nedgången vändes tille en kortsiktig uppgång. Eftersom vollan är riktningsoberoende är alltså risken för en topp stor om vollan drar ihop sig från nuvarande nivå.

I fredags effektuerades en negativ minidivergens hos cykelindikatorn.

Sammanfattning: SMACD är uppe på den högsta nivån sedan den 15 februari och vändningar ner från liknande nivåer riskerar utmanande rekyler och i vissa fall även negativt trendskiften. I fredags effektuerades en shooting star och den som vill agera med en minifuture med hög hävstång för nedgång om 61,40 punkteras med en låg stängning kan göra det. I så fall bör det vara med en hög hävstång och positionen bör sedan stängas eller vinsten låsas in och trailas från 59 kronor. Med tanke på det positiva utseendet inväntar vi annars en positiv fortsättningsformation i zonen 58,50-54,40 kronor. Om det visar sig att en kommande rekyl/nedgång blir djupare än 54 kronor lägger man lämpligtvis Ericsson i karantän ett tag.

Motstånd: 62,50-62,65 / 64,20 / 68,50
Stöd: 60,85 / 60,00 / 58,65 / 57,70

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 79-.

Stora Enso R: Nålsöga och trampolin

Teknisk analys Stora Enso R: Det blev en bekräftad omslagsformation som följdes av en Adam och Eva efter föregående analys. Priset tog sig upp till MA-200 men orkade inte bryta upp över nivån. Nu har vi ett nytt mycket intressant utseende i Stora Enso R. Alla fyra medelvärden har dragit ihop sig i ett nålsöga och priset fångas innanför en triangelliknande kontraktion.

Den långa trenden som jag använder riktningen på 200-dagars medelvärde för att peka ut är i det närmaste helt platt. Trendfasindikatorn noteras sedan slutet av augusti i zonen där vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymbalansen är negativ sedan den 20 juni.

SMACD lämnade ett positivt kors i torsdags och testar i detta nu av nollzonen som om nivån passeras är en positiv pusselbit.

I kontraktioner där vi först bjuds på ett falskt utbrott åt ”fel håll” (spänner slangbellan) och priset därefter drar upp genom den övre begränsningen är mycket intressanta formationer som ofta leder till kraftfulla rörelser.

Sammanfattning: I detta fall bör man vänta på en stängning över 140,70 i den övre tredjedelen av utbrottscandlen. När/om 145 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (2% range) efter att 145 kronor nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under utbrottsstapeln eller candlen dagen innan beroende på om den föregås av ett gap eller ej.

Motstånd: 140,70 / 143,80 / 146,90 / 152,20
Stöd: 138,65 / 137,00 / 135,80 / 133,80

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 78+.