BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 52

OMXS30: Översålt med positiv divergens kring stöd

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Lägre toppar och bottnar är ett tecken på att köparna saknar tillräckligt med riskaptit för att driva indexet vidare uppåt. När en aktie eller ett index fångas i en tradingrange är det ett resultat av osäkerhet, hos både köpare och säljare. Just nu fångas OMXS30 i en range som är 7,5 procent och som vanligt är det stor chans/risk för att det innanför denna range blir slagig handel med tvära kast när placerarkollektivet slängs mellan hopp och oro. När volymbalansen är negativ, som nu, är det större säljtryck under nedgångsdagarna än köptryck under uppgångsdagarna men om säljarna bara tar en kortsiktig andhämtningspaus blir det inte sällan kraftiga uppstudsar någon eller några dagar, ofta betydligt kraftigare än under positiva marknadsfaser. Tekniskt och säsongsmässigt talar mycket för att vi borde få någon eller ett par veckors uppgång, men om det istället skulle visa sig att mönstret med lägre toppar och bottnar håller i sig är det ytterligare en indikation på att vi sett en långsiktig topp.”

Den gångna veckan inleddes nedåt för att sedan ta en kortare paus under tisdagen och onsdagen. I torsdags punkterades tradingrangen och siktet ställdes in mot 1400-nivån som nåddes i fredags. Även om nedgångstakten åtminstone tillfälligt avtog visar nedgång med hela 4,3 procent att det är för tidigt att blåsa faran över. December noteras inför årets sista vecka för en nedgång med hela 7 procent och sedan årets början ser vi en nedgång med hela 10,7 procent.

Trots att vi de tre senaste månaderna haft flera bra tillfällen där edgen talat för vändningar och uppgångar har det lett till ny lägre pivottoppar med följande lägre bottnar. När indexet inte lyckas ta ut senaste högsta trots att vi har en bra edge är det en indikation på svaghet.

I fredags stängde OMXS30 på den lägsta nivån sedan den 4 november 2016. Den gången skulle det bara ta någon dag innan köparna med kraft klev in igen. Då är väl edgen för en uppstuds bra nu också, eller? Skillnaden då var att G-krafterna var sorterade för uppgång och i Ichimokuanalysen blev det en positiv molntouch. Nu är utseendet på lite sikt precis det spegelvända med G-krafter (nästan) helt sorterade för en långsiktig nedgång och Ichimoku har påtalat varnat för detta sedan i början av oktober och bekräftade det negativa långsiktiga utseendet någon vecka senare.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som negativ då medelvärdet sedan en månad tillbaks vridit av söderut och indexet noteras under detsamma. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -1,2 vilket säger oss att vi alltmer ska börja snegla åt trendföljande indikatorer för nedgång, vilket innebär att vi ska gå kort vid negativa fortsättningsformationer efter uppstudsar.

Volymen den gångna veckan, bortsett från i fredags som var lösendag, har dock legat något under tremånaderssnittet, vilket iofs är en svagt positiv pusselbig. Volymbalansen noteras fortfarande under både bekräftelsenivån från slutet av oktober och det fallande tremånaderssnittet.

Det har sedan slutet av augusti varit dålig bredd (få aktier som lyfter uppgångsdagarna). I fredags var det bara 30 procent av de 284 aktier jag bevakar som steg och sedan årsskiftet är det bara 36 procent som noteras för uppgång.

På ovansidan möter först nivån vid 1418 följt av 1429 och 1450 som tilldrar sig mitt intresse men först om 1544 tas ut kan vi börja hoppas på en sentimentsförbättring.

På nedsidan hittar vi närmast 1400-nivån följt av 1392 och 1385 som är nivåer som hade viss betydelse under hösten 2016.

På lång sikt är jag fortsatt negativ och vill se att köparna kommer tillbaks med tilltagande volym och återtar både MA-200 och årsmedelvärdet för att jag ska bli något mer positiv till indexet. Risken är dock fortsatt stor för skvalpiga rörelser och tjurfällor.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och vill se att indexet åter etablerar sig över först och främst 50-dagars medelvärde utan att följas av en ny lägre lågpunkt än förra veckans lägsta.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag inställd på mer nedgång men självklart kommer inte det att ske utan kraftiga uppstudsar och falska utbrott, precis som det brukar vara under bearmarknader.

Sammanfattning: OMXS30 är rejält översåld kring stödområdet vid 1400 och uppvisar en viss positiv divergens vilket indikerar att det är goda förutsättningar för en kortare uppstuds. Jag tror att vi kommer få se en uppstuds inledas inom kort men frågan är hur långt upp den tar indexet och med vilken kraft. Än så länge talar mer för att det blir en kortare uppstuds som inte tar ut de senaste topparna kring 1550-området och att vi därefter bjuds på nya nedställ. Om det däremot visar sig att 1550 och därefter primärtrenden tas ut för att följas av en ny högre lågpunkt än 1400 kan det vara så att en tillfällig botten håller på att mejslas ut, men det är just nu inte mitt huvudspår.

Motstånd: 1418 / 1429 / 1449 / 1470
Stöd: 1400-1398 / 1388 / 1367 / 1348

Cykelindikatorn noteras inför årets sista vecka kring 9 med en positiv minidivergens.

SP500: Värsta kvartalet sedan Q3 2008

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”De senaste åren har alltfler säsongsmässiga effekter kommit på skam och december i år sällar sig till dessa. Än lyser de positiva decembereffekterna med sin frånvaro och än så länge är december i år den sämsta decembermånaden sedan 1980. Sedan början av månaden har indexet fallit med 6 procent. Vid mina körningar bådar detta inte gott då liknande nedgångar de första 10 handelsdagarna i december vid de flesta fall inneburit starten på tuffa björnmarknader. Nu utmanas åter oktober och decemberlägsta som om nivåerna punkteras innebär att siktet ställs in vårens lågpunkter och om inte heller de nivåerna håller anser jag att SP500 gått in i en långsikt björnmarknad.”

Den gångna veckan inleddes med en nedgång och köparna lyckades inte bryta detta mönster ens i fredags, som brukar vara en stark dag. Totalt föll indexet med över 7 procent den gångna veckan vilket innebär att december hittills är ner med mer än 12 procent och 2018 med 9,6 procent.

En snabb titt på Dow Jones Average Index (för att få tillräckligt med data) visar att det senaste kvartalet är ett av de sämsta de senaste 100 åren och det vi ser nu liknar det vi såg under 2008.

Studerar vi riskaptiten är det påtagligt att det nu bara är fastigheter och kraftbolag som går hyfsat. Enligt mina bedömningar är de amerikanska aktiebörserna inne i bearmarkets.

Från ett redan översålt läge har SP500 fortsatt söderut och stängde i fredags 7 procent under det nedre bollingerbandet samtidigt som bredden mellan banden var nästan 15 procent. I fredags var det var sjunde dagen i
rad som noterade en ny dagslägsta.

Den långa trenden, som jag använder 200-dagars medelvärde för att peka ut, noteras nu svagt nedåtriktad vilket talar för skvalpiga rörelser. Trendfasindikatorn noteras kring -1,5 vilket indikerar att vi företrädesvis ska handla med trendföljande strategier för nedgång och agera i samband med uppstudsar.

Volymen har den gångna veckan dessutom legat klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen noteras fortfarande under tremånaderssnittet och pekar vidare söderut.

I slutet av september var det mer än 70 procent av aktierna som ingår i indexet som noterades över 200-dagars medelvärde men nu har antalet fallit till 16 procent.

VIX har sedan början av oktober noterats i ett högre område än vi vant oss vid de senaste åren. Inför årets sista vecka noteras VIX över 30 vilket av många anses som en mycket kritisk nivå och att risken för en ännu kraftigare nedgång nu ökat påtagligt. Om inte den förväntade vollan snabbt faller från nuvarande nivå ser detta inte bra ut.

På ovansidan möter närmast 2440 följt av 2500 och 2528 men för att vi ska se en tendens till positivt sentimentsskifte krävs att 2600 tas ut och att nästa signifikanta lågpunkt blir högre än den som markerades igår.

På nedsidan möter närmast 2382 följt av 2348 och 2252.

I den positiva vågskålen:
– Senaste ATH 21/9 vid 2940,9
– Extremt översålt på väldigt kort sikt

I den negativa vågskålen:
– Dödskors tynger indexet sedan den 6 december
– Indexet befinner sig åter under både årsmedelvärdet och MA-200
– Negativ volymbalans
– Mindre än 60% av aktierna noteras över MA-200
– Punkterade 4/10 den stigande kilen
– Kraftigt säljtryck och allt lägre pivottoppar

På lång sikt har jag svängt över och är nu negativ men kommer att bli övergå till att bli endast svagt negativ om vi ser påtagliga uppstudsar som kan ta ut viktiga motståndsnivåer de närmaste veckorna.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och ser fler indikationer som pekar på fortsatt ned- än uppgång.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ och vill se kursen ta sig upp över 20-dagars medelvärde utan att nivån snabbt punkteras.

Sammanfattning: Senast vi såg ett lika svagt kvartal var Q3 2008 och innan dess Q2 2002. Vid de tillfällen vi haft ett lika negativt utseende som just nu, vilket enligt mina körningar inte är mer än 9 gånger sedan 1980 har kursen stått högre en vecka senare vid 6 av dessa. Den genomsnittliga utvecklingen vid dessa 9 tillfällen har varit en uppgång med 2,5 procent den kommande veckan. Även om edgen för en kortare uppstuds är god talar dock det mesta för att det inte kommer att räcka för att förändra det negativa sentimentet och därefter är risken större för nya lägre lägsta än att någon av de viktiga långsiktiga sentimentsnivåerna ska tas ut.

Motstånd: 2448 / 2539 / 2600 / 2685
Stöd: 2382 / 2348 / 2252 / 2156

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 9 och visar tecken på att plana ut.