Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Uppgången sedan årsskiftet har nu fått OMXS30 att nå nästa motståndsområde i form av den fallandet motståndslinjen som förbinder de fallande topparna sedan början av oktober. Sedan 1986 hittar jag bara 37 tillfällen då kursen stigit lika mycket som nu på en månad och samtidigt noterats under 200 dagars medelvärde. Fredagens stängning var den första sedan slutet av september som skedde mindre än 1 procent från det övre bollingerbandet. Även om risken ökat för en stundande rekyl, eller en flackare uppgångstakt (konsolidering) talar mycket för att köparna kommer tillbaks innan den viktiga sentimentsnivån kring standard line vid 1453 punkteras. Om däremot standard line punkteras ställs siktet in mot lågpunkten vid 1380.”
Den gångna veckan veckan inleddes uppåt men nådde i onsdags primärtrenden och misslyckades, åtminstone tillfälligt, att ta ut nivån. Efter en negativ omslagsformation i torsdags avslutades veckan men en liten dojiliknande candle kring den kortsiktiga sentimentsnivån vid EMA-8. Totalt steg indexet med marginella 0,1 procent föregående vecka vilket resulterade i en dojistapel i veckografen och den 7:e veckan i rad som stängde positivt. Uppgången sedan årsskiftet skrivs nu till 8,4 procent.
Även om uppgången sedan årsskiftet varit kraftfull har den fram till nu noterats som en stigande kil de senaste veckorna. Om skolboken följs kommer vi att få ett utbrott söderut från den stigande kilen men om däremot primärtrenden tas ut utan att omgående punkteras får vi en signal om en uppgång mot höstens toppnoteringar.
På kort- och medellång sikt har årets starka inledning fått indexet att bli positivt på kort sikt. En första förvarning på att detta utseende är hotat skulle det vara om dagsstängningarna börjar noteras under EMA-8 vilket skulle bli första gången sedan början av januari.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som neutral till svagt negativt då kursen befinner sig under medelvärdet men lutningen nästan helt har avtagit. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -0,2 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara kortsiktiga med både positioner för upp- och nedgång.
Volymen den gångna veckan har, bortsett från i måndags, noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är sedan slutet av januari positiv.
Det har dock sedan slutet av augusti varit dålig bredd (få aktier som lyfter uppgångsdagarna) och den gångna veckan var det bara 44 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg. Sedan årets början noteras 66 procent av aktierna högre.
Stockholmsbörsens insynspersoner är dock enligt Investtechs analyser fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 181 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 111. Köpandelen på månadsbasis är därmed 62 procent. På årsbasis är köpandelen mycket hög med 75 procent. Vi får leta oss tillbaka till 2012 för att hitta högre värden. Det visar att en stor majoritet av börsens insynspersoner som handlar aktier har stor tilltro till sina egna bolag, och är en indikation på att börsen är fundamentalt billig.
På ovansidan möter först nivån kring 1538 följt av 1552 samt primärtrenden vid 1556.
På nedsidan hittar vi närmast 1524 följt av 1506 och området kring 1500 samt 1473-1471.
På lång sikt är jag fortsatt svagt negativ och vill se att köparna kommer tillbaks med tilltagande volym och återtar både MA-200 och årsmedelvärdet för att jag ska bli något mer positiv till indexet. Risken är fortsatt stor för tvära kast och tjurfällor.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras utan att snabbt återtas.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv och kommer vara det tills jag ser att indexet vänder ner under 20-dagars medelvärde med viss reservation för sättet det sker på.
Sammanfattning: Nu blir det intressant att se om den stigande kilen punkteras och dagsstängningarna börjar ske under den korta sentimentsnivån kring EMA-8, vilket skulle vara en första indikation på att det kortsiktigt positiva sentimentet kan vara hotat. I fredags punkterades den första bekräftelsenivån i RSI-14 och nu återstår det att se hur djup rekylen blir. Kommer ett eventuellt säljtryck sugas upp innan 1467 eller behöver indexet ner ytterligare för att hitta tillräckligt med köpare? Om OMXS30 istället tar ut förra veckans högsta vid 1558 ställs siktet in mot hösten toppar kring 1680.
Motstånd: 1538 / 1552 / 1556-1565
Stöd: 1524 / 1506 / 1500-1496
Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 49.