Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Om det skulle visa sig att 1554 punkteras utan att snabbt återtas kan det vara en signal om att en djupare rekyl behövs innan nästa ben i den positiva trendfasen tar vid. Mer troligt är dock att de senaste högre pivotbottnarna och då tänker jag framförallt på balanspunkten 1529 som markerades i slutet av januari var startskottet på nästa trendben. Skulle golvet i den stigande kanalen kring 1530 punkteras utan att snabbt återtas kan det eventuellt krävas en djupare rekyl men det kommer jag i så fall att återkomma till.”
Den gångna veckan inleddes uppåt och tog sig i torsdags till 1580-nivån som senast var i spel 18 augusti 2015. Totalt steg den gångna veckan med 0,5 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 3,5 procent. Den senaste tidens uppgång har skapat ett relativt stort avstånd ner till årsmedelvärdet och senast vi såg ett liknande avstånd var i april 2015. Att avståndet tilltar behöver dock inte betyda att någon kraftfull rekyl är i antågande för utseendet liknar samtidigt det vi sett i början av kraftfulla uppgångar, som exempelvis februari 2013 och juni 2009.
Att de rekyler vi sett den senaste månaden varit kortvariga är positivt men samtidigt är en uppgång med små och överlappande kursstaplar ett tecken på osäkerhet. Det råder ett flertal varningssignaler men det är inte samma sak som en säljsignal. Cykliskt är det mycket som talar för att toppen i 8-veckorscykeln närmar sig men samtidigt töjs ofta cykellängderna ut i positiva trender.
Volymen har de senaste 6 veckorna noterats över årssnittet vilket är positivt men i den negativa vågskålen tilltog volymen i fredags vilket med tanke på den negativa dagsstapeln placeras i den negativa vågskålen.
Totalt steg 60 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar den gångna veckan och sedan årsskiftet noteras 68 av dessa aktier högre. Bästa sektorer under veckan blev teknologi följt av telekom medan oljebolag och basråvaror gick sämst.
Primärtrenden lutar svagt uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,3 vilket säger oss att vi alltmer ska fokusera på trendföljande strategier där vi agerar på fortsättningsformationer i samband med rekyler och även köper utbrott med breda stoppar om vollan är låg.
Avståndet ner till primärtrenden är nu upp kring de nivåer vi såg i december men det finns ingen naturlag som säger att vi ska få en speciellt stor rekyl även om sannolikheten talar för att siktet är på väg att ställas in för att markera nästa signifikanta lågpunkt i 8-veckorscykeln.
MACD lämnade den 25 januari den första köpsignalen sedan början av november, även denna gång kring nollinjen. Momentumet talar fortfarande, som jag påpekat de senaste veckorna, för att vi kan vänta oss ytterligare uppgångar.
Dagsmomentum har sedan slutet av januari jobbat med att ta ut bekräftelsenivån kring 63 som togs ut i måndags och nu blir det spännande att se om det finns kraft, trots det kortsiktigt överköpta utseendet, för en fortsatt uppgång.
Cykelindikatorn har under veckan varit uppe och vänt kring 91 men pekar nu nedåt kring 70-nivån.
OMXS30 rör sig normalt i 8-veckorscykler och med 70 procents chans får vi en signifikant lågpunkt i tidsspannet 33-47 dagar vilket skulle vara mellan den 28/2 och 20/3. Historiskt vet vi att februari tillhör de bästa månaderna på året och sedan 1990 är det bara vid 7 gånger som inte genererat uppgångar.
Historiskt har både OMXS30 och SP500 stigit i nästan 60 procent av fallen den kommande veckan medan det är det omvända för DAX. Februari tillhör dessutom en av de bättre månaderna på året för OMXS30.
På ovansidan möter först 1581 följt av 1600-nivån men framförallt taket i den stigande kanalen som just nu möter upp kring 1630.
På nedsidan möter först 1564 följt av 1558 och därefter golvet i den stigande kanalen vid 1539 och naturligtvis 1500-nivån.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1435 och framför allt att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som tar över taktpinnen på längre sikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge MA-50 pekar upp och kursen håller sig ovanför, eller vänder upp i zonen mellan MA-50 och MA-100.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv till utvecklingen så länge inte 1540 punkteras utan att snabbt återtas. En ny högre pivotbotten än 1529 kommer jag tolka som fortsatt styrka men det är intressant att haka på för uppgång åtminstone ner till 1500 och förmodligen längre ner än så men det återkommer jag till när vi ser hur/om nivån kommer att testas av. I den negativa vågskålen är de kortare momentumindikatorerna hårt spända på ovansidan och det råder en viss negativ divergens.
Sammanfattning: Även om det råder en viss spänning ner mot framförallt de längre medelvärdena och dessutom en viss negativ divergens har vi ännu inte fått någon signal som tyder på att den nuvarande uppgångsfasen är på väg att toppa. Etablerar sig indexet under i första hand EMA-8 och därefter MA-20 talar mycket för att siktet ställts in mot nästa signifikanta lågpunkt i 8-veckorscykeln. På längre sikt pekar allt mot nya högre höjder.
Motstånd: 1577 / 1581 / 1585 / 1596 / 1610
Stöd: 1564 / 1558 / 1539 / 1529 / 1503